Χορταστικές φακές στη γάστρα (φιλικό πιάτο για εμμηνόπαυση)

ΧΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΦΑΚΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ

Το στιφάδο αυτό περιέχει έχει 3 διαφορετικούς τύπους οσπρίων, τα οποία είναι πλούσια σε φυτοοιστρογόνα και φυτικές ίνες που είναι καλές για τη ρύθμιση των ορμονών.

Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη με όσπρια, βότανα και μπαχαρικά με υψηλό προφίλ αντιοξείδωσης  και είναι εξαιρετική για γυναίκες που αντιμετωπίζουν συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης και εμμηνόπαυσης.

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες:

3 κρεμμύδια

4 σκελίδες σκόρδο

4 καρότα

10 ντοματίνια

500 γρ κόκκινες φακές

2 πακ τσόι (Κινέζικο λάχανο) ή λευκό λάχανο

15 γρ κόλιανδρος

1 λίτρο ζωμός λαχανικών

100 ml νερό

400 γρ ρεβίθια βρασμένα

400 γρ φακές βρασμένες

3 κουταλιές της σούπας τάμαρι

2 κουταλιές της σούπας κάρυ σε σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κγ μαύρο πιπέρι

1 λάιμ

ΟΔΗΓΙΕΣ:

Ξεκινήστε καθαρίζοντας και ψιλοκόβοντας το κρεμμύδι και το σκόρδο. Καθαρίστε καλά και ψιλοκόψτε τα καρότα και το πράσο. Ξεπλύνετε τα βρασμένα  ρεβίθια και τις φακές και σταγγίστε καλά.

Ζεσταίνετε μια κατσαρόλα 5 λίτρων σε δυνατή φωτιά, μόλις ζεσταθεί προσθέτετε τα κρεμμύδια κομμένα σε κύβους και σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέστε το σκόρδο και το καρότο κομμένο σε κύβους μαζί με μια πρέζα αλάτι και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Προσθέστε το ψιλοκομμένο πράσο μαζί με 4 κουταλιές της σούπας νερό, ανακατέψτε το, βάλτε το καπάκι και αφήστε το για 5 λεπτά, αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία μαγειρέματος και θα βοηθήσει το λαχανικό να απελευθερώσει περισσότερη γλυκύτητα.

 Αφαιρέστε το καπάκι και προσθέστε 500 γραμμάρια κόκκινες φακές μαζί με 1 λίτρο ζωμού λαχανικών και 2 λίτρα νερό. Βάλτε το καπάκι και αφήστε το να ψηθεί για 20 λεπτά ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Κόψτε τα ντοματίνια στη μέση, ψιλοκόψτε το pak choi και τον κόλιανδρο ήκάποιο άλλο φρέσκο βότανο της επιλογής σας. Αφαιρέστε το καπάκι και προσθέστε το ταμάρι, τη σκόνη κάρυ, αλάτι και μαύρο πιπέρι μαζί με τα ντοματίνια, τα βρασμένα ρεβίθια και τις φακές και ανακατέψτε.

Βράστε σε δυνατή φωτιά, προσθέστε το χυμό από το μισό λάιμ, δοκιμάστε και προσαρμόστε τα μπαχαρικά  σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Σερβίρετε με το αγαπημένο σας ψευδοδημητριακό (κινόα, κεχρί, φαγόπυρο) ή με ζυμωτό ψωμί. Συνδυάζοντας ψευδοδημητριακά με όσπρια, εξασφαλίζετε μια πλήρη γκάμα αμινοξέων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Διατηρήστε το στιφάδο οσπρίων στο ψυγείο για 2 ημέρες.

Επιμέλεια συνταγής: Δέσποινα Μαρσέλου, Διατροφολόγος - Διαιτολόγος, Εξωτερική Επιστημονική Συνεργάτιδα Τμήματος Vegan Maternity Care

 

Συντάκτης Άρθρου

ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Δείτε Επίσης

Συνταγή για Μπαμπά Γκανούς

Συνταγή για Μπαμπά Γκανούς

Μπάλες πρωτεΐνης, ιδανικές για υποστήριξη εντερικής υγείας

Μπάλες πρωτεΐνης, ιδανικές για υποστήριξη εντερικής υγείας

Vegan Burger Μανιταριού

Vegan Burger Μανιταριού

Σαλάτα Κινόα

Σαλάτα Κινόα

Καρμπονάρα

Καρμπονάρα

Πράσινη σαλάτα

Πράσινη σαλάτα

Μαγειρίτσα

Μαγειρίτσα

Μελιτζάνες με γιαούρτι στο φούρνο

Μελιτζάνες με γιαούρτι στο φούρνο

Παπαρδέλες με γαρίδες και μανιτάρια

Παπαρδέλες με γαρίδες και μανιτάρια

Φακές σαλάτα

Φακές σαλάτα

Pesto toast με βασιλικό, αβοκάντο και καρύδια

Pesto toast με βασιλικό, αβοκάντο και καρύδια