
Οδηγός ανατροφής και διαπαιδαγώγησης
Δημιουργήθηκε από τον κο. Γεώργιο Χατζηγεωργίου, MD, Διευθυντή της Δ’ Παιδιατρικής Κλινικής, ΙΑΣΩ Παίδων με βάση τις οδηγίες της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής.
Ο γονικός ρόλος θεωρείται μια αβέβαιη, απρόβλεπτη και δύσκολη πορεία. Είναι βέβαιο ότι ως γονείς σχεδιάζετε αυτό το ταξίδι με τον καλύτερο τρόπο και ξεκινάτε την ανατροφή των παιδιών σας με τις καλύτερες προθέσεις και προσδοκίες. Αλλά κάπου σε αυτό το ταξίδι ανακαλύπτετε καταστάσεις που μπορεί να σας εκπλήξουν, να σας συναρπάσουν ή ακόμη και να σας πληγώσουν.
Θα πρέπει να συμβιβαστείτε με την ιδέα ότι το μεγάλωμα ενός παιδιού είναι ταυτόσημο με την αβεβαιότητα. Μπορείτε να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας – ψυχικά και σωματικά —για τα παιδιά σας αλλά η εξέλιξή τους μπορεί να μην είναι αυτό που προσδοκάτε ή έχετε οραματιστεί για αυτά. Βέβαια, ως γονείς δεν γνωρίζετε το πως θα εξελιχτούν τελικά τα παιδιά σας, ανεξαρτήτως των προσπαθειών σας. Μπορεί να κάνετε το κάθε τι που θεωρείται σωστό και όμως να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες σας δεν ήταν αρκετές, είτε ότι οι προσδοκίες σας ήταν υπερβολικές.
Αυτός ο συμβουλευτικός οδηγός αποτελεί ένα οδηγό χάρτη – μια σειρά πρακτικών δράσεων και παρεμβάσεων— που αποβλέπουν να δώσουν στους γονείς τα εφόδια στην δύσκολη πορεία τους για ένα -- όσο το δυνατό -- καλύτερο και αποδοτικότερο γονικό ρόλο. Είναι δεδομένο ότι όλοι οι γονείς θέλουν και επιδιώκουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους με τον κατάλληλο τρόπο, ώστε αυτά να αποκτήσουν τις ικανότητες να ελέγχουν και να διαχειρίζονται τις ζωές τους με σωστό τρόπο, να παίρνουν έξυπνες και ανεξάρτητες αποφάσεις, να έχουν τον κατάλληλα στοχευόμενο προσανατολισμό στην ζωή τους ,να μπορούν να αυτοσυντηρηθούν ως ενήλικες , να φροντίζουν τα παιδιά τους και να προετοιμαστούν στο τέλος για την μελλοντική τους αποχώρηση από την ενεργό δράση.
Στο περιεχόμενο του παρόντος συμβουλευτικού οδηγού συζητείται μια σειρά από βασικές αρχές που να μπορούν να εφαρμόσουν οι γονείς μέσα στα πλαίσια της καθημερινότητας τους, προκειμένου να αναθρέψουν παιδιά με φωτεινό και έξυπνο μυαλό, και με ορθό προσανατολισμό και σωστές επιδιώξεις στην ζωή τους. Αυτός ο οδηγός δεν είναι ένα βιβλίο που να μπορεί να διαβαστεί μέσα σε μια μέρα. Πρέπει να χρησιμοποιείται ως καθημερινή πηγή πληροφόρησης και αναφοράς, καθώς και ως μέσο ενίσχυσης εκείνων των πρακτικών που θα σας κάνουν να είστε ο γονιός που επιθυμείτε.
Συνεπώς, βάλτε ως στόχο σας να διαβάζετε καθημερινά και από μια συμβουλή. Σε αυτόν τον οδηγό υπάρχει κάτι το σημαντικό για τον κάθε γονέα, ανεξάρτητα από την φυλή του, το φύλο του, το μορφωτικό του επίπεδο ή τις προσωπικές του πεποιθήσεις και απόψεις. Εφόσον εφαρμόσετε με επιτυχία έστω και τις μισές από τις αρχές και τις συμβουλές που περιλαμβάνονται σε αυτό τον οδηγό, ο γονικός σας ρόλος θα έχει ευεργετική έκβαση στην εξέλιξη του παιδιού σας. Θα ζήσετε και θα χαρείτε να βλέπετε τα παιδιά σας να ευημερούν και να επιτυγχάνουν τους στόχους τους.
Να μην ξεχνάτε ότι είστε άνθρωπος, με όλα τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του
Ανακαλύψτε τις ικανότητες τους
Καλλιεργήστε την αυτοπεποίθησή τους
Η υπομονή και η κατανόηση
Κίνητρα για το σχολείο
Η ανοικτή επικοινωνία
H ανοικτή επικοινωνία αποτελεί μια αποφασιστικής σημασίας πτυχή για την οποιαδήποτε ανθρώπινη σχέση. Να δημιουργείτε και να διατηρείτε πάντοτε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τα παιδιά σας, καθώς έτσι θα μπορούν να νοιώθουν άνετα, όταν συζητούν μαζί σας το κάθε τι που τους απασχολεί. Να αποφεύγετε να εκφέρετε και πολύ περισσότερο να επιβάλλετε την άποψη σας στο κάθε τι που αναφέρουν, ή κάνουν τα παιδιά σας, επειδή αυτό θα τα κάνει να είναι επιφυλακτικά και απρόθυμα να μοιραστούν μαζί σας σημαντικές πλευρές της ζωής τους. Να ακούτε περισσότερο και να μιλάτε λιγότερο όταν συζητάτε με τα παιδιά σας.
Αφήστε τα να σας ολοκληρώσουν ό,τι θέλουν να σας πουν. Να τα περιμένετε να ζητήσουν την γνώμη σας και ποτέ να μην τα επικρίνετε ή να τους επιρρίπτετε την ευθύνη, χωρίς να έχει προηγηθεί η αμερόληπτη και αντικειμενική εκτίμηση της κατάστασης. Να προσέχετε τον τόνο της φωνής σας. Να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τις κραυγές και τα ουρλιαχτά, ως μέσο εκφοβισμού και επιβολής της άποψης σας ή επίλυσης των προβλημάτων. Να ζητάτε και την γνώμη των παιδιών σας για κάποια ζητήματα που - άμεσα ή έμμεσα - τα αφορούν. Να βελτιώνετε τις δεξιότητες σας στο διάλογο, με το να αποφεύγετε τις αναιτιολόγητες και αβάσιμες επικριτικές και κατακριτικές αναφορές σας. Όταν το παιδί σας μιλάει, διακόψτε αμέσως ό,τι κάνετε και ακούστε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολύ προσοχή αυτό που θέλει να σας πει. Να μην αδιαφορείτε για την παρουσία τους. Εάν τα κάνετε να αντιληφτούν και να νοιώσουν ότι αυτό που λένε “μετράει” είναι βέβαιο ότι θα θελήσουν να σας ανοιχτούν και να σας πουν πολύ περισσότερα.
Να ζείτε με τα μέσα που διαθέτετε
Να βρείτε την ισορροπία στην ζωή σας
Οι πολύπλευρες προσωπικότητες
Τα παιδιά μας έρχονται στην ζωή με διαφορικές μορφές, μεγέθη, ικανότητες, επίπεδα δεξιοτήτων και προσωπικότητες. Δεν υπάρχουν δύο παιδιά που είναι τα ίδια ακριβώς. Αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο για τους γονείς που έχουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το βάρος της φροντίδας των παιδιών με διαφορετικές προσωπικότητες πέφτει μερικές φορές στους ώμους του ενός μόνο γονέα. Οπλισθείτε με κουράγιο και προσπαθήστε να διατηρήσετε την ισορροπία σας. Να βάζετε σειρά και προτεραιότητα στον καθημερινό σας χρόνο, και να μην ασχολείστε με δραστηριότητες που δεν προάγουν την ζωή σας ή σας καταβάλλουν – σωματικά και ψυχικά. Να αναπτύξετε μια νέα νοοτροπία και ένα νέο τρόπο θεώρησης των πραγμάτων.
Να φροντίζετε με ιδιαίτερη προσοχή την υγεία σας, το μυαλό σας και την πνευματική σας ζωή. Να οργανώνετε με τέτοιο τρόπο τη ζωή σας ώστε να μπορείτε να έχετε τον απόλυτο έλεγχο των περιστάσεων, να μην πετάγεστε από την μια δραστηριότητα στην άλλη και να μην νοιώθετε ότι κυριεύστε από απογοήτευση και κούραση.