Παπαρδέλες με γαρίδες και μανιτάρια
Υλικά (για 3 μερίδες)
200 γρ. παπαρδέλες (ή άλλα ζυμαρικά της αρέσκειας σας) (δίνουν περίπου 450 γρ. βρασμένα)
375 γρ. γαρίδες φρέσκιες
150 γρ. μανιτάρια πλευρώτους και αποξηραμένα, σε κομμάτια
1 σκελίδα σκόρδο
25 ml λευκό ξηρό κρασί
40 γρ. παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι από λευκό κρασί
Μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε πολύ καλά τις γαρίδες και τις βράζουμε για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό προσθέτοντας το ξύδι από λευκό κρασί. Καθαρίζουμε τις γαρίδες και σοτάρουμε με το λάδι ελαφρά την ψίχα τους με τα μανιτάρια και το σκόρδο.
Πολτοποιούμε τα κεφάλια από τις γαρίδες μαζί με λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Περνάμε το μίγμα από ψιλή σίτα (σουρωτήρι), προσθέτουμε τον πολτό (περίπου 1 ποτηράκι του κρασιού) και το κρασί στο τηγάνι με τις γαρίδες και τα μανιτάρια. Βράζουμε την σάλτσα μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά. Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα. Σερβίρουμε αμέσως με ψιλοκομμένο μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τop Tip
- Τα ζυμαρικά, εάν παρασκευαστούν με τον σωστό τρόπο και τα κατάλληλα υλικά, αποτελούν ένα εξαιρετικό γεύμα, ακόμα και για όσες προσέχουν τη διατροφή τους. Το συγκεκριμένο πιάτο αποτελεί μια γευστική πρόταση με σύνθεση από αγνές πρώτες ύλες, ιδιαίτερα ωφέλιμες για την περίοδο της κύησης και της γαλουχίας
- Είναι γνωστό ότι οι γαρίδες, όπως και τα υπόλοιπα οστρακοειδή (π.χ. καραβίδες, αστακός), αποτελούν μαζί με τα (κυρίως λιπαρά) ψάρια μοναδική πηγή των ευεργετικών για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας, πριν και μετά τη γέννηση του, ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων!
- Επιπρόσθετα, οι γαρίδες, όπως και τα υπόλοιπα θαλασσινά, αποτελούν εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, κλειδιών για υγιή ανάπτυξη, όπως ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες Α και D, το σελήνιο και το ιώδιο. Γνωρίζετε ότι, σύμφωνα με μια πληθώρα επιδημιολογικών μελετών, 1 μερίδα (150 γρ.) έως 4 μερίδες (600 γρ.) την εβδομάδα ψάρια/ θαλασσινά σχετίζονται με ευεργετικές δράσεις στη νευροανάπτυξη στα παιδιά. (EFSA, 2014)
- Η κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 450-600 γρ. την εβδομάδα και πρέπει να προέρχεται από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών, αποφεύγοντας τα ψάρια με υψηλά επίπεδα μεθυλυδραργύρου, όπως ξιφία, τόνο, τόνο μεγαλόφθαλμο (Bigeye tuna), tilefish, μάρλιν (marlin), καθρεπτόψαρο (orange roughy), βασιλικό σκουμπρί (King Mackerel), λευκό μπακαλιάρο (Tilefish), κρύα καπνιστά θαλασσινά (ή, αλλιώς, θαλασσινά ψυχρού υποκαπνισμού), ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα ψάρι/ θαλασσινά (International Federation Of Gynecology and Obstetrics, FIGO, 2015), λαβράκι, μπακαλιάρος του Ατλαντικού, χάλιμπατ (halibut), πέρκα.
- Πολλά μανιτάρια, επίσης, αποτελούν ιδιαίτερα ωφέλιμη φυτική τροφή: έχουν χαμηλή θερμιδική αξία, χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ είναι πλούσια σε εδώδιμες ίνες, πλούσια (ανάλογα με την ποικιλία) σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά μεγάλης σημασίας για την κύηση και τη γαλουχία (όπως σελήνιο, ψευδάργυρο –ιδιαίτερα τα αποξηραμένα- βιταμίνη D κ.λπ.), ενώ δρουν ως πρεβιοτικά, με αποτέλεσμα να προάγουν την ανάπτυξη ευεργετικής εντερικής μικροχλωρίδας (εντερικό μικροβίωμα).
Διατροφική ανάλυση ανά 1 μερίδα
➔ 450-480 kcal
➔ Λιπαρά 20-25 γρ. (εκ των οποίων 3 γρ. κορεσμένα)
➔ Υδατάνθρακες 30-35 γρ.
➔ Πρωτεΐνη 35 γρ.
➔ Εδώδιμες ίνες 3 γρ. (καλή πηγή εδώδιμων ινών)
Καλύπτει το 30% της Ημερήσιας Προσλαμβανόμενης Ποσότητας Αναφοράς σε Ψευδάργυρο (3mg Zn/ μερίδα).
Η Διατροφική Ανάλυση έγινε με το λογισμικό πρόγραμμα .
Συμμόρφωση με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές.