Σαλάτα Κινόα

ΣΑΛΑΤΑ ΚΙΝΟΑ

Για το Herb Pesto

100γρ    ελαιόλαδο                         

50γρ      νερό                    

10γρ      ματζουράνα, μόνο φύλλα                          

50γρ      μαϊντανός, μόνο φύλλα               

50γρ      άνηθος, μόνο φύλλα                     

25γρ      μέντα, μόνο φυλλα                       

25γρ      μυρώνια, μόνο φυλλα                  

5γρ         αλάτι, ψιλό                       

 

1. Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους προσθέτουμε 4 λίτρα νερό και φέρνουμε σε βρασμό.

2. Μπλανσάρουμε όλα τα μυρωδικά για 30 δευτερόλεπτα. Ελέγχουμε ότι έχουν μαλακώσει και μεταφέρουμε σε μπολ με πάγο.

3. Στραγγίζουμε όσο νερό έχει μείνει στίβοντάς τα και στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.       

4. Κόβουμε με το μαχαίρι σε κομμάτια, μεταφέρουμε στο μπλέντερ και πρoσθέτουμε το νερό.            
                      
5. Χτυπάμε για 5 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα.   
                     
6. Βάζουμε το μίγμα σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε χωρίς να πιέζουμε για μισή ώρα. Κρατάμε το ζουμί της απόσταξης για τη συνταγή του herb oil και αποθηκεύουμε το pesto που έχει μείνει πάνω στο σουρωτήρι.



Για το Herb oil                                

50γρ herb juice

75γρ ελαιόλαδο                              

Τοποθετούμε στο μπλέντερ το herb juice και χτυπάμε προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο.        

Για τα ντοματίνια confit

250γρ    ντοματίνια, κομμένα στη μέση κατά μήκος                         

50γρ      ελαιόλαδο                         

5γρ         αλάτι, ψιλό                       

15γρ      ζάχαρη                

0,5γρ     λευκό πιπέρι, τριμμένο                

5γρ         σκόρδο, ψιλοκομμένο                  

3τμχ       κλωνάρι θυμάρι                             

1τμχ       κλωνάρι δενδρολίβανο                
                                            

1. Σε ενα σκεύος τοποθετούμε τα ντοματίνια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά. 
                             
2. Κλείνουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο στον αέρα στους 180°C για 8 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.
                             
3. Στραγγίζουμε το περιττό λάδι και κρατάμε τα μαγειρεμένα ντοματίνια.

 

Για το κινόα

4000γρ  νερό                    

400γρ λευκό κινόα                                                                                    

1.Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κινόα για 15 λεπτά.

2.Σουρώνουμε το κινόα σε μία σίτα και παγώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμά του.

3.Σε ένα δίσκο βάζουμε λαδόκολλα και απλώνουμε το κινόα ομοιόμορφα.

4.Πάνω από το κινόα τοποθετούμε μια ακόμα λαδόκολλα πιέζοντας και κλείνουμε αεροστεγώς με μεβράνη για να παραμείνει μαλακό.

 

 

Για το μίγμα κινόα

480γρ    κινόα βρασμένο                                                           

80γρ      ελαιόλαδο                                                       

8γρ         αλάτι                                                 

2γρ         λευκό πιπέρι                                                  

2γρ         δυόσμος, chiffonade                                                   

6γρ         ξύσμα λεμόνι                                                 

120γρ    herb pesto                                                      

60γρ      χυμός λεμονιού, σουρωμένος    

1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

 

Για το στήσιμο της σαλάτας                                                                  

160γρ    ντοματίνια confit                                                         

40γρ      herb pesto                                                      

28τμχ    μαρούλι iceberg, κομμένο σε κύκλους διαμέτρου 3εκ.                                                 

12τμχ    δυόσμος, φύλλα μετρίου μεγέθους                                                     

20γρ      herb oil                                             

 

1. Τοποθετούμε ένα ανοξείδωτο τσέρκι διαμέτρου 8εκ. στο κέντρο του πιάτου μέσα στο οποίο προσθέτουμε το μίγμα κινόα και πιέζουμε ελαφρά με ένα κουτάλι ώστε να του δώσουμε σχήμα.                                                                        

2. Αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι και τοποθετούμε πάνω από το μίγμα κινόα με τη σάρκα προς τα κάτω τα ντοματίνια confit.                                                                     

3. Προσθέτουμε 5 γραμμάρια herb pesto σε σχήμα σαλιγκαριού επάνω από τα ντοματίνια και τοποθετούμε τα φύλλα του iceberg.                                                            

4. Με το herb pesto σχηματίζουμε 3 βούλες επάνω από τα φύλλα iceberg και τοποθετούμε πάνω από την κάθε βούλα 1 φύλλο δυόσμου.                                                               

5. Τελειώνουμε με herb oil πάνω από τη σαλάτα και περιμετρικά του πιάτου.     

Δείτε Επίσης

Χορταστικές φακές στη γάστρα (φιλικό πιάτο για εμμηνόπαυση)
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Χορταστικές φακές στη γάστρα (φιλικό πιάτο για εμμηνόπαυση)

Συνταγή για Μπαμπά Γκανούς

Συνταγή για Μπαμπά Γκανούς

Μπάλες πρωτεΐνης, ιδανικές για υποστήριξη εντερικής υγείας

Μπάλες πρωτεΐνης, ιδανικές για υποστήριξη εντερικής υγείας

Vegan Burger Μανιταριού

Vegan Burger Μανιταριού

Καρμπονάρα

Καρμπονάρα

Πράσινη σαλάτα

Πράσινη σαλάτα

Μαγειρίτσα

Μαγειρίτσα

Μελιτζάνες με γιαούρτι στο φούρνο

Μελιτζάνες με γιαούρτι στο φούρνο

Παπαρδέλες με γαρίδες και μανιτάρια

Παπαρδέλες με γαρίδες και μανιτάρια

Φακές σαλάτα

Φακές σαλάτα

Pesto toast με βασιλικό, αβοκάντο και καρύδια

Pesto toast με βασιλικό, αβοκάντο και καρύδια