Σαλάτα Κινόα
Για το Herb Pesto
100γρ ελαιόλαδο
50γρ νερό
10γρ ματζουράνα, μόνο φύλλα
50γρ μαϊντανός, μόνο φύλλα
50γρ άνηθος, μόνο φύλλα
25γρ μέντα, μόνο φυλλα
25γρ μυρώνια, μόνο φυλλα
5γρ αλάτι, ψιλό
1. Σε κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους προσθέτουμε 4 λίτρα νερό και φέρνουμε σε βρασμό.
2. Μπλανσάρουμε όλα τα μυρωδικά για 30 δευτερόλεπτα. Ελέγχουμε ότι έχουν μαλακώσει και μεταφέρουμε σε μπολ με πάγο.
3. Στραγγίζουμε όσο νερό έχει μείνει στίβοντάς τα και στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας.
4. Κόβουμε με το μαχαίρι
σε κομμάτια, μεταφέρουμε στο μπλέντερ και πρoσθέτουμε το νερό.
5. Χτυπάμε για 5 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα και χτυπάμε για 2 λεπτά ακόμα.
6. Βάζουμε το μίγμα σε ένα σουρωτήρι και το αφήνουμε χωρίς να πιέζουμε για μισή ώρα. Κρατάμε το ζουμί της απόσταξης για τη συνταγή του herb oil και αποθηκεύουμε το pesto που έχει μείνει πάνω στο σουρωτήρι.
Για το Herb oil
50γρ herb juice
75γρ ελαιόλαδο
Τοποθετούμε στο μπλέντερ το herb juice και χτυπάμε προσθέτοντας σταδιακά το ελαιόλαδο.
Για τα ντοματίνια confit
250γρ ντοματίνια, κομμένα στη μέση κατά μήκος
50γρ ελαιόλαδο
5γρ αλάτι, ψιλό
15γρ ζάχαρη
0,5γρ λευκό πιπέρι, τριμμένο
5γρ σκόρδο, ψιλοκομμένο
3τμχ κλωνάρι θυμάρι
1τμχ κλωνάρι δενδρολίβανο
1. Σε ενα σκεύος τοποθετούμε τα ντοματίνια, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε απαλά.
2. Κλείνουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον φούρνο στον αέρα στους 180°C για 8 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο
και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.
3. Στραγγίζουμε το περιττό λάδι και κρατάμε τα μαγειρεμένα ντοματίνια.
Για το κινόα
4000γρ νερό
400γρ λευκό κινόα
1.Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κινόα για 15 λεπτά.
2.Σουρώνουμε το κινόα σε μία σίτα και παγώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να σταματήσει το μαγείρεμά του.
3.Σε ένα δίσκο βάζουμε λαδόκολλα και απλώνουμε το κινόα ομοιόμορφα.
4.Πάνω από το κινόα τοποθετούμε μια ακόμα λαδόκολλα πιέζοντας και κλείνουμε αεροστεγώς με μεβράνη για να παραμείνει μαλακό.
Για το μίγμα κινόα
480γρ κινόα βρασμένο
80γρ ελαιόλαδο
8γρ αλάτι
2γρ λευκό πιπέρι
2γρ δυόσμος, chiffonade
6γρ ξύσμα λεμόνι
120γρ herb pesto
60γρ χυμός λεμονιού, σουρωμένος
1. Σε ένα μπολ προσθέτουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Για το στήσιμο της σαλάτας
160γρ ντοματίνια confit
40γρ herb pesto
28τμχ μαρούλι iceberg, κομμένο σε κύκλους διαμέτρου 3εκ.
12τμχ δυόσμος, φύλλα μετρίου μεγέθους
20γρ herb oil
1. Τοποθετούμε ένα ανοξείδωτο τσέρκι διαμέτρου 8εκ. στο κέντρο του πιάτου μέσα στο οποίο προσθέτουμε το μίγμα κινόα και πιέζουμε ελαφρά με ένα κουτάλι ώστε να του δώσουμε σχήμα.
2. Αφαιρούμε προσεκτικά το τσέρκι και τοποθετούμε πάνω από το μίγμα κινόα με τη σάρκα προς τα κάτω τα ντοματίνια confit.
3. Προσθέτουμε 5 γραμμάρια herb pesto σε σχήμα σαλιγκαριού επάνω από τα ντοματίνια και τοποθετούμε τα φύλλα του iceberg.
4. Με το herb pesto σχηματίζουμε 3 βούλες επάνω από τα φύλλα iceberg και τοποθετούμε πάνω από την κάθε βούλα 1 φύλλο δυόσμου.
5. Τελειώνουμε με herb oil πάνω από τη σαλάτα και περιμετρικά του πιάτου.