Όσπρια!Πόσο σημαντικά είναι για τη διατροφή μας;

Όσπρια! Πόσο σημαντικά είναι για τη διατροφή μας;

Τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι πολλών υγιεινών διατροφικών μοντέλων, συμπεριλαμβανομένης και της Μεσογειακής Διατροφής η οποία αποτελεί Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας (UNESCO, 2010). Τα οφέλη για την συνολική υγεία, ευεξία και ευ γήρας από την κατανάλωση μιας διατροφής βασισμένη σε τροφές φυτικές (Plant-Based diet) με λίγα ή καθόλου ζωικά προϊόντα όπως είναι η Μεσογειακή Διατροφή είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. 

Τα όσπρια αποτελούν τροφές εξαιρετικής θρεπτικής αξίας οι οποίες μεταξύ άλλων:

  • Αποτελούν εξαιρετική πηγή «καλών» υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή προκαλούν αργή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τη διατήρηση του σωματικού βάρους καθώς επίσης και την κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, και τους μύες κατά την διάρκεια άσκησης. Είναι σημαντική η συνειδητή επιλογή!
  • Είναι πλούσια σε εδώδιμες ίνες

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η υψηλή κατανάλωση εδώδιμων ινών σχετίζεται με: βέλτιστη εντερική λειτουργία, μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, έλεγχο του σωματικού βάρους, διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα [European Food Safety Authority (EFSA) 2010; 8 (3): 1460].

  • Πηγή πρωτεϊνών
  • Πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών (πχ. βιταμίνες συμπλέγματος Β, χαλκό, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο) αλλά και αντιοξειδωτικών φυτοχημικών. 
  • Αποτελούν τροφή χαμηλή σε λιπαρά και λόγω του ότι αποτελούν φυτική τροφή δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες συστάσεις τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται δύο φορές εβδομαδιαίως.

ToP Tip: Τα όσπρια αποτελούν πηγή μη-αιμικού σιδήρου. Ο μη-αιμικός σίδηρος έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα (δηλαδή έχει μικρή – της τάξεως του 5 με 10% - απορρόφηση από τον οργανισμό) σε αντίθεση με τον αιμικό σίδηρο του οποίου η απορρόφηση ξεπερνάει το 15%.

Γνωρίζετε ότι αν συνοδέψετε τα όσπρια με 50γρ. κρέας ή ψάρι, βελτιώνετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμού; (Επίσημος ισχυρισμός υγείας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων)

Συντάκτης Άρθρου

ΚΩΣΤΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΚΩΣΤΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Ανοσολογία: Ο καθοριστικός ρόλος της στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου
ΚΑΝΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ 
Ανοσολογία: Ο καθοριστικός ρόλος της στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου
Παιδιατρική
Ευερέθιστο Έντερο
ΓΚΟΥΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΚΟΥΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ευερέθιστο Έντερο
Γενική Κλινική
Βασικές συμβουλές επιβίωσης για ασθενείς με σύνδρομο Sjögren
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Βασικές συμβουλές επιβίωσης για ασθενείς με σύνδρομο Sjögren
Γενική Κλινική
Παθήσεις του ώμου στη μέση ηλικία
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Παθήσεις του ώμου στη μέση ηλικία
Γενική Κλινική
Μικροαποτιτανώσεις στη μαστογραφία - Τι χρειάζεται να γνωρίζω;
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
Μικροαποτιτανώσεις στη μαστογραφία - Τι χρειάζεται να γνωρίζω;
Μαιευτική - Γυναικολογική
Επαναστατική θεραπεία για νευρολογικές ασθένειες με το μηχάνημα υπερήχων Exabl...
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Επαναστατική θεραπεία για νευρολογικές ασθένειες με το μηχάνημα υπερήχων Exabl...
Γενική Κλινική
Αιμορροφιλία: Κληρονομική & Επίκτητη Μορφή
ΚΑΪΤΣΑ ΕΙΡΗΝΗ
Αιμορροφιλία: Κληρονομική & Επίκτητη Μορφή
Γενική Κλινική
Διαταραχές Φώνησης: Αίτια & Τρόποι Προστασίας
ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Διαταραχές Φώνησης: Αίτια & Τρόποι Προστασίας
Γενική Κλινική
Νόσος του Parkinson: Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Νόσος του Parkinson: Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία
Γενική Κλινική
Υπερηχογράφημα Β' Επιπέδου & μια γενναία απόφαση για τη ζωή
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΔΩΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΕΟΠΟΛΔΙΝΗ
Υπερηχογράφημα Β' Επιπέδου & μια γενναία απόφαση για τη ζωή
Παιδιατρική