Όσπρια!Πόσο σημαντικά είναι για τη διατροφή μας;

Όσπρια! Πόσο σημαντικά είναι για τη διατροφή μας;

Τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι πολλών υγιεινών διατροφικών μοντέλων, συμπεριλαμβανομένης και της Μεσογειακής Διατροφής η οποία αποτελεί Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας (UNESCO, 2010). Τα οφέλη για την συνολική υγεία, ευεξία και ευ γήρας από την κατανάλωση μιας διατροφής βασισμένη σε τροφές φυτικές (Plant-Based diet) με λίγα ή καθόλου ζωικά προϊόντα όπως είναι η Μεσογειακή Διατροφή είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. 

Τα όσπρια αποτελούν τροφές εξαιρετικής θρεπτικής αξίας οι οποίες μεταξύ άλλων:

  • Αποτελούν εξαιρετική πηγή «καλών» υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή προκαλούν αργή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τη διατήρηση του σωματικού βάρους καθώς επίσης και την κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, και τους μύες κατά την διάρκεια άσκησης. Είναι σημαντική η συνειδητή επιλογή!
  • Είναι πλούσια σε εδώδιμες ίνες

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η υψηλή κατανάλωση εδώδιμων ινών σχετίζεται με: βέλτιστη εντερική λειτουργία, μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, έλεγχο του σωματικού βάρους, διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα [European Food Safety Authority (EFSA) 2010; 8 (3): 1460].

  • Πηγή πρωτεϊνών
  • Πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών (πχ. βιταμίνες συμπλέγματος Β, χαλκό, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο) αλλά και αντιοξειδωτικών φυτοχημικών. 
  • Αποτελούν τροφή χαμηλή σε λιπαρά και λόγω του ότι αποτελούν φυτική τροφή δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες συστάσεις τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται δύο φορές εβδομαδιαίως.

ToP Tip: Τα όσπρια αποτελούν πηγή μη-αιμικού σιδήρου. Ο μη-αιμικός σίδηρος έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα (δηλαδή έχει μικρή – της τάξεως του 5 με 10% - απορρόφηση από τον οργανισμό) σε αντίθεση με τον αιμικό σίδηρο του οποίου η απορρόφηση ξεπερνάει το 15%.

Γνωρίζετε ότι αν συνοδέψετε τα όσπρια με 50γρ. κρέας ή ψάρι, βελτιώνετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμού; (Επίσημος ισχυρισμός υγείας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων)

Συντάκτης Άρθρου

ΚΩΣΤΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΚΩΣΤΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Εμβόλια: Ασπίδα πρόληψης για κάθε ηλικία
ΛΑΖΑΝΑΣ ΜΑΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΛΑΖΑΝΑΣ ΜΑΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Εμβόλια: Ασπίδα πρόληψης για κάθε ηλικία
Μαιευτική - Γυναικολογική Γενική Κλινική
DNA: Η Διπλή Έλικα της Ζωής και του Μέλλοντος
ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
DNA: Η Διπλή Έλικα της Ζωής και του Μέλλοντος
Γενική Κλινική Παιδιατρική
Ο καρκίνος του όρχι
ΒΛΑΧΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ
ΒΛΑΧΟΥ ΣΤΑΜΑΤΙΑ
Ο καρκίνος του όρχι
Γενική Κλινική
Αμυγδαλεκτομή στα παιδιά – Συχνές Ερωτήσεις
ΣΚΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
ΣΚΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ
Αμυγδαλεκτομή στα παιδιά – Συχνές Ερωτήσεις
Παιδιατρική
Αιμορροφιλία
ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Αιμορροφιλία
Γενική Κλινική
Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
Γενική Κλινική
Φροντίδα και Υγεία της Φωνής
ΒΕΛΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
ΒΕΛΛΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Φροντίδα και Υγεία της Φωνής
Γενική Κλινική
Νόσος του Πάρκινσον: Ιστορία, Διάγνωση, Θεραπεία και Εξέλιξη
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Νόσος του Πάρκινσον: Ιστορία, Διάγνωση, Θεραπεία και Εξέλιξη
Γενική Κλινική
Σύνδρομο Άπνοιας  Ύπνου στην Κύηση και Υπογονιμότητα
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Σύνδρομο Άπνοιας Ύπνου στην Κύηση και Υπογονιμότητα
Γενική Κλινική Μαιευτική - Γυναικολογική
Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος στα παιδιά
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος στα παιδιά
Παιδιατρική