Όσπρια!Πόσο σημαντικά είναι για τη διατροφή μας;

Όσπρια! Πόσο σημαντικά είναι για τη διατροφή μας;

Τα όσπρια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι πολλών υγιεινών διατροφικών μοντέλων, συμπεριλαμβανομένης και της Μεσογειακής Διατροφής η οποία αποτελεί Άυλο Πολιτιστικό Αγαθό της Ανθρωπότητας (UNESCO, 2010). Τα οφέλη για την συνολική υγεία, ευεξία και ευ γήρας από την κατανάλωση μιας διατροφής βασισμένη σε τροφές φυτικές (Plant-Based diet) με λίγα ή καθόλου ζωικά προϊόντα όπως είναι η Μεσογειακή Διατροφή είναι επαρκώς τεκμηριωμένα. 

Τα όσπρια αποτελούν τροφές εξαιρετικής θρεπτικής αξίας οι οποίες μεταξύ άλλων:

  • Αποτελούν εξαιρετική πηγή «καλών» υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, δηλαδή προκαλούν αργή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για τη διατήρηση του σωματικού βάρους καθώς επίσης και την κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, και τους μύες κατά την διάρκεια άσκησης. Είναι σημαντική η συνειδητή επιλογή!
  • Είναι πλούσια σε εδώδιμες ίνες

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), η υψηλή κατανάλωση εδώδιμων ινών σχετίζεται με: βέλτιστη εντερική λειτουργία, μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, έλεγχο του σωματικού βάρους, διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα [European Food Safety Authority (EFSA) 2010; 8 (3): 1460].

  • Πηγή πρωτεϊνών
  • Πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών (πχ. βιταμίνες συμπλέγματος Β, χαλκό, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φώσφορο) αλλά και αντιοξειδωτικών φυτοχημικών. 
  • Αποτελούν τροφή χαμηλή σε λιπαρά και λόγω του ότι αποτελούν φυτική τροφή δεν περιέχουν καθόλου χοληστερίνη.

Σύμφωνα με τις σύγχρονες συστάσεις τα όσπρια πρέπει να καταναλώνονται δύο φορές εβδομαδιαίως.

ToP Tip: Τα όσπρια αποτελούν πηγή μη-αιμικού σιδήρου. Ο μη-αιμικός σίδηρος έχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα (δηλαδή έχει μικρή – της τάξεως του 5 με 10% - απορρόφηση από τον οργανισμό) σε αντίθεση με τον αιμικό σίδηρο του οποίου η απορρόφηση ξεπερνάει το 15%.

Γνωρίζετε ότι αν συνοδέψετε τα όσπρια με 50γρ. κρέας ή ψάρι, βελτιώνετε την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμού; (Επίσημος ισχυρισμός υγείας από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων)

Συντάκτης Άρθρου

ΚΩΣΤΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΚΩΣΤΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: Ας το Αναλύσουμε
ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΟΥΝΤΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ηπατίτιδα: Ας το Αναλύσουμε
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου: Η Σημασία της Έγκαιρης Διάγνωσης και Αντιμετώπισης ...
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου: Η Σημασία της Έγκαιρης Διάγνωσης και Αντιμετώπισης ...
Γενική Κλινική
Πώς να προστατέψετε την υγεία της καρδιάς σας το καλοκαίρι
ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Πώς να προστατέψετε την υγεία της καρδιάς σας το καλοκαίρι
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Ενημέρωση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση
ΣΥΡΙΓΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΣΥΡΙΓΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας: Ενημέρωση, Πρόληψη και Αντιμετώπιση
Γενική Κλινική
Η Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Γαστρεντερολογία
ΚΑΛΛΙΑΚΜΑΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Η Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Γαστρεντερολογία
Γενική Κλινική
Σύγκλειση Μεσοκολπικού Ελλείματος στην Σύγχρονη Καρδιοχειρουργική
ΑΓΑΘΟΣ Ε. ΑΝΔΡΕΑΣ
ΑΓΑΘΟΣ Ε. ΑΝΔΡΕΑΣ
Σύγκλειση Μεσοκολπικού Ελλείματος στην Σύγχρονη Καρδιοχειρουργική
Γενική Κλινική
Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Τι Λέει ο Πνευμονολόγος
ΙΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Τι Λέει ο Πνευμονολόγος
Γενική Κλινική
Ύπνος και Άνοια
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΓΚΙΖΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Ύπνος και Άνοια
Γενική Κλινική
Πότε η γενική αίματος μπορεί να δώσει ενδείξεις καρκίνου
ΚΑΠΑΡΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΚΑΠΑΡΕΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΓΙΑΝΝΑΚΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Πότε η γενική αίματος μπορεί να δώσει ενδείξεις καρκίνου
Γενική Κλινική
Σκλήρυνση κατά πλάκας και Εγκυμοσύνη
ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Σκλήρυνση κατά πλάκας και Εγκυμοσύνη
Γενική Κλινική Μαιευτική - Γυναικολογική