Main Menu

9η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Παίρνει ανθρώπινη μορφή

Αν και το μωρό σας είναι σε μέγεθος όσο μία ελιά, έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές λειτουργίες και τα κύρια χαρακτηριστικά του, που είναι τα όργανα και τα μέρη του σώματός του. Η εμβρυϊκή ουρίτσα έχει πλέον εξαφανιστεί και το μωρό σας έχει μήκος 3 εκατοστά & ζυγίζει περίπου 2 γραμμάρια. Όσο λοιπόν εκεί μέσα χτίζεται με γοργούς ρυθμούς μία νέα ζωή, εσείς το μόνο που ζητάτε είναι έναν καναπέ για ύπνο και χαλάρωση. Παρατηρήσατε ότι δυσκολεύεστε να κουμπώσετε το τζιν σας; Μη ρίξετε το φταίξιμο στο μωρό (τουλάχιστον όχι ακόμα).

9η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 9η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Οι εξετάσεις που θα κάνετε στην πρώτη σας επίσκεψη | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

9η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Ξεκουράζομαι

Φοράω άνετα ρούχα

Συνεχίζω το φολικό οξύ τουλάχιστον μέχρι την 12η εβδομάδα

Κρατάω αποστάσεις από το ποτό

Συνεχίζω τα μαθήματα yoga ή pilates

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

Εάν είστε πάνω από 35 ετών ή εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό γενετικών παθήσεων, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το συζητήσετε με το γιατρό σας. Ανάμεσα στην 11η-14η εβδομάδα, γίνεται υπερηχογράφημα για τον προσδιορισμό της αυχενικής διαφάνειας (πάχος του ιστού πάνω από τον αυχένα του εμβρύου) και υπολογίζεται με αξιοπιστία 85% η πιθανότητα ύπαρξης χρωμοσωμικών ανωμαλιών και κυρίως του συνδρόμου Down ή άλλων συγγενών ανωμαλιών.

Ρωτήστε επίσης:

 1. Είναι ασφαλής η χρήση ρινικού σπρέι στο μπούκωμα;
 2. Τη μία στιγμή είμαι χαρούμενη, την άλλη στιγμή είμαι στεναχωρημένη. Οι εναλλαγές στη διάθεσή μου επηρεάζουν το έμβρυο;
 3. Πώς να αντιμετωπίσω τους πονοκεφάλους;
 4. Αληθεύει ότι η Βιταμίνη Ε βοηθάει στην πρόληψη των ραγάδων; Τι μου προτείνετε να κάνω για την αντιμετώπισή τους;
 5. Οι φακίδες μου είναι πιο σκούρες από πριν. Τι μπορώ να κάνω για να μην σκουρύνουν άλλο;
 6. Το βάρος μου έχει αυξηθεί φυσιολογικά μέχρι στιγμής;
 7. Πότε θα αρχίσω να φαίνομαι έγκυος;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Αυτή την εβδομάδα το μωρό σας είναι απασχολημένο χτίζοντας τον μυϊκό του ιστό. Αντίθετα, εσείς το μόνο που ζητάτε είναι έναν καναπέ για ύπνο και χαλάρωση.

Τα βασικά χαρακτηριστικά, τα όργανα και τα μέρη του σώματός του έχουν ολοκληρωθεί -ακόμα και οι λοβοί των αυτιών έχουν σκάσει μύτη! Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν.

Ο αμνιακός σάκος που φιλοξενεί το μωρό σας -μεγέθους 3 εκ. και βάρους 2 γραμμ.- έχει το μέγεθος ενός αυγού.

Η εμβρυϊκή ουρίτσα έχει πλέον εξαφανιστεί.

Η μύτη και τα αυτιά αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και ο σκελετός του αρχίζει να δομείται. Η καρδιά του χτυπάει δύο φορές πιο δυνατά από τη δική σας και οι μύες παίρνουν μορφή, καθιστώντας δυνατό να δείτε πραγματική κίνηση σε έναν υπέρηχο.

Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι εκεί, αλλά το φύλο δεν θα το μάθετε μέχρι να περάσουν κάποιες εβδομάδες ακόμα. Τα μάτια του είναι πλήρως σχηματισμένα όπως και τα βλέφαρα. Τα τελευταία, θα παραμείνουν κλειστά και δεν θα ανοίξουν μέχρι την 26η με 27η εβδομάδα.

Τώρα που οι βασικές λειτουργίες, τα όργανα, οι μύες και τα νεύρα έχουν βρει τη θέση τους, θα δοθεί βαρύτητα στην απόκτηση βάρους.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Κόπωση
 2. Ναυτία και εμετοί
 3. Ψυχολογικές μεταπτώσεις
 4. Πονοκέφαλοι
 5. Φούσκωμα και αέρια
 6. Δυσκοιλιότητα
 7. Συχνή ούρηση
 8. Πρησμένο στήθος και ευαίσθητες θηλές
 9. Καούρες και δυσπεψία

Οι εξετάσεις που θα κάνετε στην πρώτη σας επίσκεψη

 1. Γενική σωματική εξέταση
 2. Τραχηλικό επίχρισμα - Τεστ ΠΑΠ
 3. Εξετάσεις αίματος και ούρων
 4. Μέτρηση της αρτηριακής σας πίεσης
 5. Εσωτερική κολπική εξέταση

Στην υπερηχογραφική εξέταση που γίνεται μεταξύ της 6ης και 14ης εβδομάδας:

 1. Ελέγχεται η βιωσιμότητα του κυήματος.
 2. Διαπιστώνεται ο αριθμός των εμβρύων.
 3. Εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό η εξωμήτρια κύηση.
 4. Ελέγχεται η ομαλή πορεία της κύησης, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κοιλιακού πόνου ή αιμορραγίας.
 5. Προσδιορίζεται η ακριβής ηλικία της κύησης και υπολογίζεται με ακρίβεια η πιθανή ημερομηνία τοκετού.
 6. Μετριέται η αυχενική διαφάνεια του εμβρύου. Η εξέταση αυτή αφορά τη μέτρηση που γίνεται μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας της περιοχής κάτω από το δέρμα του αυχένα του εμβρύου και υπολογίζεται με αξιοπιστία 85% η πιθανότητα ύπαρξης χρωμοσωμικών ανωμαλιών και κυρίως του συνδρόμου Down ή άλλων συγγενών ανωμαλιών.
9η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Παρατηρήσατε ότι δυσκολεύεστε να κουμπώσετε το τζιν σας; Μη ρίχνετε το φταίξιμο στο μωρό (τουλάχιστον όχι ακόμα) -το μωρό σας ζυγίζει μόνο 4 γραμμάρια. Μπορείτε να ρίξετε το φταίξιμο στην κατακράτηση υγρών.

Το στήθος σας εξακολουθεί να είναι πρησμένο, έχετε εναλλαγές στη διάθεσή σας, τρέχετε στην τουαλέτα 100 φορές την ημέρα, τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης hCG σάς προκαλούν εμετό… αλλά δεν τελειώσαμε εδώ· επιπλέον, αισθάνεστε τρομερά κουρασμένη και δεν βλέπετε την ώρα να γυρίσετε σπίτι και να πέσετε στο κρεβάτι. Η έντονη κόπωση είναι ένα από τα κοινά φυσιολογικά συμπτώματα, κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο. Συμβαίνει όμως για καλό σκοπό. Το σώμα σας καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία του πλακούντα, τη στήριξη της ζωής του μωρού σας.

Επιπλέον, τα επίπεδα του μεταβολισμού και των ορμονών του σώματός σας έχουν αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που προκαλεί μείωση του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης.

Μην ξεχνάτε να λαμβάνετε καθημερινά το συμπλήρωμα φολικού οξέoς. Να συνεχίσετε να το παίρνετε τουλάχιστον μέχρι την 12η εβδομάδα.

Εάν ήσασταν καπνίστρια πριν την εγκυμοσύνη σας, τώρα το σώμα σας έχει αποβάλλει όλα τα κατάλοιπα και είστε στον καλό δρόμο για μια ζωή χωρίς καπνό για εσάς και το μωρό σας.

Διατροφή

Εάν τα μεγάλα γεύματα σάς προκαλούν πρόβλημα, δοκιμάστε τα μικρά, αλλά θρεπτικά γεύματα και σνακ, 6 φορές την ημέρα. Όχι μόνο θα δείτε ότι είναι πιο φιλικά προς το ταλαιπωρημένο στομάχι σας, αλλά θα δείτε επίσης ότι όταν απλά χορταίνετε χωρίς να φουσκώνετε, αποτρέπεται ο εμετός.

Αυτή την εβδομάδα εστιάστε σε τρόφιμα που δεν είναι ύποπτα (ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα τρώτε μόνο κράκερ) και όποτε το στομάχι σας το επιτρέπει γυρίστε το στα κράκερ ολικής άλεσης με μία φέτα κίτρινο τυρί.

Χρήσιμα tips

 • Προστατέψτε το μωρό σας από τον καπνό του τσιγάρου. Το τσιγάρο περιορίζει την παροχή οξυγόνου στο μωρό σας, με αποτέλεσμα η καρδιά του να χτυπάει πιο γρήγορα. Το παθητικό κάπνισμα είναι επίσης ένοχο, καθώς μπορεί να είναι η αιτία για το χαμηλό βάρος του εμβρύου κατά τη γέννηση, αλλά και για τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Επιπλέον, μωρά με γονείς-καπνιστές είναι πιο πιθανόν να εισαχθούν τον πρώτο χρόνο της ζωής τους στο νοσοκομείο, για πνευμονία ή βρογχίτιδα.
 • Μείνετε δραστήρια. Διατηρώντας ένα πρόγραμμα γυμναστικής, μπορεί να σας βοηθήσει για μία πιο άνετη εγκυμοσύνη. Επιλέξτε ασφαλείς ασκήσεις χαμηλής έντασης όπως yoga ή κολύμπι.
 • Προσθέστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας.
 • Γυρίστε στο αριστερό πλευρό για να κοιμηθείτε. Έτσι, η συνεχώς αυξανόμενη μήτρα σας δεν πιέζει την κοιλιακή χώρα και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας την καλύτερη ροή του αίματος στο μωρό.
 • 1 στις 4 γυναίκες έχουν ελαφριά αιμορραγία το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Εάν παρατηρήσετε λίγο αίμα μην ανησυχήσετε, αλλά καλό είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας σε κάθε περίπτωση.
 • Η ποσότητα του αίματός σας θα αυξηθεί μέχρι και 50%, γεγονός που μαζί με τις ορμόνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Εάν έχετε κάποιο τέτοιο σύμπτωμα συζητήστε το με το γιατρό σας.
 • Την επόμενη εβδομάδα σταθεροποιούνται τα επίπεδα της ορμόνης hCG -που είναι υπεύθυνη για τους εμετούς και τη ναυτία- με αποτέλεσμα να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.
 
Εάν προσπαθείτε πάνω από ένα χρόνο να συλλάβετε χωρίς επιτυχία, μιλήστε με τον γιατρό σας για εξετάσεις σε εσάς και τον σύντροφό σας για τυχόν προβλήματα γονιμότητας. Μπορεί η διαδικασία να μην είναι ευχάριστη, το γεγονός όμως ότι θα μάθετε νωρίτερα –και όχι αργότερα- εάν υπάρχει πρόβλημα θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπο να τεκνοποιήσετε το συντομότερο δυνατό.
Σας μπερδέψαμε με το χρονοδιάγραμμά μας; Ξεκινάμε να μετράμε τις εβδομάδες εγκυμοσύνης από την πρώτη μέρα της τελευταίας μας περιόδου. Έτσι, σχεδόν 7 εβδομάδες μετά την γονιμοποίηση, εσείς διανύετε την 9η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter