Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

PrevNext
May 2025
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Εβδομάδα
Ημέρα

Ημερολόγιο εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα

7η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Διπλασιάζεται σε μέγεθος από την προηγούμενη εβδομάδα

Το κεφάλι του μωρού καταλαμβάνει το 1/3 του σώματός του και έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος από την προηγούμενη εβδομάδα. Τώρα είναι στο μέγεθος ενός μύρτιλου. Το πρόσωπο και ο εγκέφαλος αναπτύσσονται ραγδαία και τα ρουθούνια με τα μάτια αρχίζουν να διαμορφώνονται. Τα άκρα του αρχίζουν να σχηματίζονται. Οι πιο πολλές από εσάς δεν παρατηρήσατε ακόμα κάποια αλλαγή, αλλά κάποιες προσέξατε ότι η γραμμή της μέσης σας αρχίζει να χάνεται.
Διπλασιάζεται σε μέγεθος από την προηγούμενη εβδομάδα την 7η εβδομάδα κύησης

Διαβάστε για τη 7η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

  • To do list
    • Κάνω τεστ εγκυμοσύνης (αν δεν έχω ήδη κάνει)
    • Συνεχίζω το φολικό οξύ
    • Το λέω στα κορίτσια!
  • Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα
    1. Έπινα/ κάπνιζα/ έπαιρνα φαρμακευτική αγωγή πριν μάθω για την εγκυμοσύνη μου. Θα επηρεάσει αυτό το μωρό μου;
    2. Είναι φυσιολογικό να έχω λίγο πυρετό ή να αισθάνομαι πιο ζεστή;
    3. Μου προκαλούν εμετό όλα όσα τρώω. Είναι φυσιολογικό;
    4. Να ανησυχήσω αν δω λίγο αίμα σαν ελαφριάς περιόδου;
    5. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αποτριχωτικές κρέμες, να κάνω καθαρισμό προσώπου ή μανικιούρ;
    6. Όταν νιώθω ότι χρειάζομαι ενέργεια μπορώ να πίνω καφέ ή κάποιο ενεργειακό ποτό;
    7. Πώς να αντιμετωπίσω τη δυσκοιλιότητα;
    8. Τι να κάνω με τις καούρες;
    9. Ξαφνικά βγάζω πολλά σπυράκια. Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς;
    10. Νιώθω ζαλάδα όταν σηκώνομαι απότομα ή όταν στέκομαι όρθια πολλή ώρα. Είναι φυσιολογικό;
  • Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

    Αυτή την εβδομάδα το έμβρυο είναι περίπου στο μέγεθος ενός μύρτιλου. Ακούγεται πολύ μικρό έτσι; Ακούστε τώρα και αυτό: Το μωρό σας είναι 10.000 φορές μεγαλύτερο από όσο ήταν κατά τη σύλληψη, πριν ένα μήνα.

    Κατά τον 7ο μήνα όλη αυτή η ανάπτυξη επικεντρώνεται στο κεφάλι, καθώς νέα εγκεφαλικά κύτταρα γεννιούνται με ταχύτατο ρυθμό, 100 ανά λεπτό.

    Πέραν όμως από τον εγκέφαλο, σχηματίζονται το στόμα και η γλώσσα καθώς και τα άκρα του (χέρια και πόδια). Μία σημαντική εξέλιξη είναι ότι οι νεφροί ετοιμάζονται να αρχίσουν το έργο της διαχείρισης των περιττών ουσιών. Σύντομα το μωρό σας θα αρχίσει να παράγει ούρα! Ευτυχώς για σας, δεν χρειάζεστε πάνες (ακόμη).

    Υπολογίστε την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας

    Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

  • Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα
    1. Ήπιες κράμπες ή πόνοι στην κοιλιά
    2. Πρησμένο στήθος και ευαίσθητες θηλές
    3. Κόπωση
    4. Συχνή ούρηση
    5. Ναυτία
    6. Εναλλαγές στις προτιμήσεις των μέχρι τώρα διατροφικών σας συνηθειών
    7. Εναλλαγές στη διάθεσή σας
    8. Έκκριση περισσότερου σάλιου
    9. Καούρες και δυσπεψία

    κοιλιά εγκύου 2 μηνών

    Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

  • Πώς αλλάζει η ζωή σας

    Η μήτρα σας έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος τις τελευταίες 5 εβδομάδες, με αποτέλεσμα να πιέζει την ουροδόχο κύστη και να θέλετε να πηγαίνετε τουαλέτα αρκετά συχνά.

    Επίσης, το φαγητό μπορεί να μη φαντάζει τόσο θελκτικό λόγω της πρωινής αδιαθεσίας (εάν αισθάνεστε καλά μην ανησυχείτε, είστε από τις τυχερές!). Έλλειψη συμπτωμάτων δε σημαίνει τίποτα κακό για το μωρό σας. Εάν όμως παρουσιάζετε συμπτώματα μπορεί να σας παρηγορήσει το γεγονός ότι η ύπαρξή τους σημαίνει ότι οι ορμόνες δουλεύουν σκληρά για να καλύψουν τις ανάγκες της εγκυμοσύνης σας.

    Σε κάθε έγκυο το σώμα αλλάζει με τελείως διαφορετικό ρυθμό. Ακόμα και σε εσάς την ίδια μπορεί να παρατηρήσετε διαφορές από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη. Το πιο σύνηθες που παρατηρείται είναι ότι εάν έχετε ήδη αποκτήσει μωράκι μπορεί να φανεί η κοιλίτσα σας νωρίτερα από ό,τι στην πρώτη σας εγκυμοσύνη.

    Κάτι που θα σας ξαφνιάσει! Μέχρι τώρα έχετε ήδη περίπου 10% περισσότερο αίμα από όσο είχατε πριν την εγκυμοσύνη σας. Και μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης θα έχετε 40-45% περισσότερο αίμα που θα τρέχει στις φλέβες σας για να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις ενός τελειόμηνου μωρού.

    Τι πρέπει να κάνετε:

    • Λαμβάνετε καθημερινά τη βιταμίνη για την εγκυμοσύνη σας.
    • Κόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
  • Διατροφή

    Η αποστροφή από κάποια τρόφιμα είναι μεν σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη, είναι όμως και λίγο ενοχλητικό όταν ξαφνικά δε θέλετε να βλέπετε ούτε ζωγραφιστό το αγαπημένο σας φαγητό.

    Η καλύτερη συμβουλή: Να ικανοποιείτε τα νέα σας γούστα στη διατροφή. Να κρατάτε μέτρο και μία ρουτίνα. Βρείτε υποκατάστατα για όσα φαγητά δε θέλετε να βλέπετε μπροστά σας (σκεφτείτε κινόα για πρωτεΐνη αν δεν αντέχετε να βλέπετε και να μυρίζετε το κρέας) και ανακουφιστείτε αν τα τρόφιμα για τα οποία αισθάνεστε απέχθεια είναι αυτά που θα έπρεπε να αποφεύγετε έτσι και αλλιώς!

    Τέλος, μικρά και τακτικά γεύματα καθώς και καλή ενυδάτωση θα σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, μίας ανεπιθύμητης κατάστασης που πολλές γυναίκες βιώνουν κατά την εγκυμοσύνη τους.

  • Χρήσιμα tips
    • Μπορεί να έχετε ήπιες κράμπες ή πόνους στην κοιλιά (μιλήστε με το γιατρό σας εάν σας προκαλεί ανησυχία, ειδικά εάν συνοδεύονται και από αιμορραγία). Αιμορραγία και κοιλιακός πόνος μπορεί να είναι σημάδια αποβολής.
    • Αυτή την εβδομάδα το στήθος σας είναι τόσο πρησμένο, που μπορεί να ανεβείτε ακόμη και ένα νούμερο στο σουτιέν σας. Οι θηλές σας είναι πολύ ευαίσθητες και πονάνε, και όλα αυτά γιατί το στήθος σας προετοιμάζεται για το θηλασμό σε περίπου 33 εβδομάδες από σήμερα!
    • Δε φαίνεστε έγκυος ακόμα αλλά μπορεί να έχετε πάρει κάποια γραμμάρια. Εάν έχετε κανονικό Δείκτη Μάζας Σώματος μην ανησυχήσετε. Εάν έχετε κάποια παραπανήσια κιλά, καλό θα ήταν να συζητήσετε με το γιατρό σας τη διατροφή σας.
    • Είναι φυσιολογικό να ταλαιπωρείστε από κράμπες το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, αλλά αν συνοδεύονται από πόνο στον αυχένα ή τον ώμο ή από συσπάσεις και ζαλάδα, μιλήστε με το γιατρό σας.
    • Η πρώτη σας επίσκεψη στο γιατρό πλησιάζει! Προετοιμάστε τις ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε και ετοιμάστε το ιατρικό ιστορικό σας.

    Εάν προσπαθείτε πάνω από ένα χρόνο να συλλάβετε χωρίς επιτυχία, μιλήστε με τον γιατρό σας για εξετάσεις σε εσάς και τον σύντροφό σας για τυχόν προβλήματα γονιμότητας. Μπορεί η διαδικασία να μην είναι ευχάριστη, το γεγονός όμως ότι θα μάθετε νωρίτερα –και όχι αργότερα- εάν υπάρχει πρόβλημα θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπο να τεκνοποιήσετε το συντομότερο δυνατό.

    Σας μπερδέψαμε με το χρονοδιάγραμμά μας; Ξεκινάμε να μετράμε τις εβδομάδες εγκυμοσύνης από την πρώτη μέρα της τελευταίας μας περιόδου. Έτσι, σχεδόν 5 εβδομάδες μετά την γονιμοποίηση, εσείς διανύετε την 7η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

Δείτε επίσης:

PreBirth_Icon

Pre-Birth

Το ΙΑΣΩ σας προσκαλεί σε σεμινάρια για να προετοιμαστείτε και να ενημερωθείτε για την ανάπτυξη του εμβρύου, τον τοκετό και τον μητρικό θηλασμό.

Δηλώστε συμμετοχή
Home_Fit_Home_Seminars

Home Fit Home

Το πρωτοποριακό & πολυβραβευμένο πρόγραμμα του ΙΑΣΩ για μέλλουσες & νέες μητέρες!

Δηλώστε συμμετοχή