Main Menu

6η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Διαμορφώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου

Αν και το έμβρυο είναι μόλις στο μέγεθος μίας φακής, διαμορφώνονται ήδη τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Η καρδιά του χτυπάει με διπλάσιους παλμούς από ό,τι η δική σας, δηλαδή στους 120 με 160 παλμούς το λεπτό! Όσον αφορά εσάς, η παραγωγή της ορμόνης hCG συνεχίζει να αυξάνεται και είναι ο λόγος που αισθάνεστε κόπωση και ναυτία. Η αρτηριακή σας πίεση είναι χαμηλότερη από εκείνη πριν μείνετε έγκυος, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει τάση για λιποθυμία και ζαλάδες.

6η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

6η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Συνεχίζω το φολικό οξύ

Προσέχω τι τρώω

Ξεκινάω ήπια κολύμβηση

Κλείνω το πρώτο ραντεβού με τον γυναικολόγο μου

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Έπινα/ κάπνιζα/ έπαιρνα φαρμακευτική αγωγή πριν μάθω για την εγκυμοσύνη μου. Θα επηρεάσει αυτό το μωρό μου;
 2. Είναι φυσιολογικό να έχω λίγο πυρετό ή να αισθάνομαι πιο ζεστή;
 3. Μου προκαλούν εμετό όλα όσα τρώω. Είναι φυσιολογικό;
 4. Να ανησυχήσω αν δω λίγο αίμα σαν ελαφριάς περιόδου;
 5. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αποτριχωτικές κρέμες, να κάνω καθαρισμό προσώπου ή μανικιούρ;
 6. Όταν νιώθω ότι χρειάζομαι ενέργεια μπορώ να πίνω καφέ ή κάποιο ενεργειακό ποτό;
 7. Τι θα μπορούσα να κάνω για την καούρα και τη δυσπεψία;
 8. Ξαφνικά βγάζω πολλά σπυράκια. Ποιες θεραπείες είναι ασφαλείς;
 9. Νιώθω ζαλάδα όταν σηκώνομαι απότομα ή όταν στέκομαι όρθια πολλή ώρα. Είναι φυσιολογικό;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Αν και είναι μόλις στο μέγεθος μίας φακής, αρχίζουν ήδη να διαμορφώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Το κεφάλι του είναι πολύ μεγαλύτερο από το υπόλοιπο σώμα και μαύρες κουκίδες αρχίζουν να σχηματίζονται, που αργότερα θα αποτελέσουν τα μάτια και τα ρουθούνια του μωρού σας!

Η μύτη, το στόμα και τα αυτιά παίρνουν μορφή ενώ το γαστρεντερικό σύστημα μαζί με τον εγκέφαλο αρχίζουν να αναπτύσσονται. Η καρδιά του χτυπάει με διπλάσιους παλμούς από ό,τι η δική σας -στους 120 με 160 παλμούς το λεπτό- και ο νευρικός σωλήνας που θα αποτελέσει τη σπονδυλική του στήλη, αρχίζει να κλείνει (γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να λαμβάνετε φολικό οξύ από νωρίς).

Τα πόδια και τα χέρια του αρχίζουν να ξεπροβάλλουν και το δέρμα του είναι ημιδιαφανές.

Η καρδιά του θα χτυπήσει 54 εκ. φορές μέχρι τη γέννησή του!

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Πρωινή αδιαθεσία
 2. Καούρα και δυσπεψία
 3. Κόπωση
 4. Συχνή ούρηση
 5. Ναυτία και εμετοί
 6. Πρήξιμο στο στήθος και ευαισθησία
 7. Φούσκωμα και αέρια
 8. Ανησυχία στον ύπνο
6η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Η παραγωγή της ορμόνης hCG συνεχίζει να αυξάνεται και είναι ο λόγος που αισθάνεστε κόπωση και ναυτία. Η αρτηριακή σας πίεση είναι χαμηλότερη από εκείνη πριν μείνετε έγκυος, πράγμα που μπορεί να σας προκαλέσει τάση για λιποθυμία και ζαλάδες. Το στήθος θα είναι μεγαλύτερο και πιο ευαίσθητο και θα θέλετε να επισκεφτείτε την τουαλέτα αρκετά πιο συχνά, καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει και ασκεί πίεση στην ουροδόχο κύστη.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σταματήσετε τη γυμναστική, εκτός και εάν αυτό επιθυμείτε. Στην πραγματικότητα, η γυμναστική στην εγκυμοσύνη βοηθάει το σώμα σας να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που έρχονται, όπως τα έξτρα κιλά και την μετατόπιση του κέντρου βάρους σας.

Μπορεί επίσης να βιώνετε αλλαγές στη διάθεσή σας. Τη μία μέρα μπορεί να αισθάνεστε πεσμένη και την άλλη χαρούμενη. Παρόλο που αυτό είναι αρκετά ενοχλητικό, είναι φυσιολογικό και συμβαίνει εν μέρει από τις διακυμάνσεις των ορμονών, αλλά και από την αλλαγή στη ζωή σας που πρόκειται να έρθει.

Επιπλέον, 1 στις 4 γυναίκες παρατηρούν σταγόνες με αίμα αυτές τις πρώτες εβδομάδες. Είναι μεν φυσιολογικό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις προμηνύει αποβολή ή μία έκτοπη κύηση. Εάν τα φαινόμενα είναι έντονα, ενημερώστε το γιατρό σας.

Τέλος, όσες από εσάς έχετε γάτα, αναθέστε σε κάποιον άλλον να καθαρίζει την άμμο. Με αυτόν τον τρόπο μειώνετε τις πιθανότητες εμφάνισης τοξοπλάσματος. Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο. Οι γάτες μολύνονται από το παράσιτο τρώγοντας τρωκτικά, πουλιά και άλλα μικρά ζώα. Στη συνέχεια το παράσιτο απεκκρίνεται κατά εκατομμύρια στα κόπρανα της γάτας για τρεις εβδομάδες. Τα παράσιτα είναι ανθεκτικά στα απολυμαντικά και επιβιώνουν για μήνες στο έδαφος. Έτσι μολύνεται το έδαφος, το χώμα, τα φρούτα και τα λαχανικά. Γι' αυτό θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα σχολαστικοί με την καθαριότητα, να μαγειρεύετε πολύ καλά το κρέας, να πλένετε πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά και να φοράτε γάντια όταν είναι να ασχοληθείτε με τον κήπο σας.

Διατροφή

Να αποφεύγετε τα ωμά ή όχι καλά ψημένα κρέατα, ψάρια και θαλασσινά (πχ. sushi), τα μη παστεριωμένα γάλατα και τρόφιμα που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα (brie, Camembert κ.α.), τα πρόχειρα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως hot dog, luncheon meats, έτοιμα γεύματα (ιδιαίτερα όταν δεν είστε σίγουροι για τη συντήρησή τους), έτοιμα σάντουιτς που περιέχουν κρέας, μπέικον κ.α, τα πατέ και επαλείψεις κρεάτων, τα μαλακά και ελαφρώς μαλακά τυριά, τις έτοιμες σαλάτες, το μαλακό παγωτό μηχανής.

Συνεχίστε να λαμβάνετε αρκετή Βιταμίνη C καθημερινά για τη σωστή ανάπτυξη του μωρού σας. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή (πχ. πορτοκάλια), τα ακτινίδια, οι πιπεριές, το μπρόκολο κ.λπ.

Και μην ξεχνάτε να παίρνετε κάθε μέρα το συμπλήρωμά σας με φολικό οξύ και βιταμίνη D! 

Χρήσιμα tips

 • Σίγουρα θα γνωρίζετε ήδη τα καλά νέα από το τεστ εγκυμοσύνης! Θα πρέπει όμως να επισκεφτείτε το γιατρό σας για να το επιβεβαιώσει. Σε αυτή την πρώτη εξέταση θα γίνει ένα ολοκληρωμένο γυναικολογικό check up το οποίο συμπεριλαμβάνει τεστ ΠΑΠ (εκτός κι εάν κάνατε πρόσφατα) και εξετάσεις αίματος.
 • Να αποφεύγετε τα ωμά ή όχι καλά ψημένα κρέατα και ψάρια, συμπεριλαμβανομένου και του sushi, αλλαντικά και λουκάνικα και γλυκά που περιέχουν ωμά αυγά, μη παστεριωμένα τυριά και γάλα, όχι καλά πλυμένα φρούτα και λαχανικά, ψάρια που περιέχουν αυξημένα επίπεδα υδραργύρου όπως καρχαρίας και ξιφίας και ωμά οστρακοειδή.
 • Εμφανίστηκε η ρίζα σας ή έχετε άσπρες τρίχες; Προτιμήστε τις ανταύγειες, ειδικά τους πρώτους 3 μήνες της εγκυμοσύνης σας. Οι ανταύγειες δεν “ακουμπούν” το τριχωτό της κεφαλής οπότε και είναι ο πιο ασφαλής τρόπος.
 • Εάν δυσκολεύεστε στην ούρηση, αναφέρετε στο γιατρό σας τα συμπτώματα. Υπάρχει μία πιθανότητα να έχετε ουρολοίμωξη. Η λοίμωξη αυτή είναι επικίνδυνη στην εγκυμοσύνη και θα πρέπει να λάβετε ειδική αγωγή.
 • Το παράδοξο της ναυτίας: Ερευνητές αναφέρουν ότι οι εμετοί και η ναυτία στην εγκυμοσύνη συνδέονται με χαμηλότερο ρίσκο αποβολής και μετέπειτα στη ζωή, καρκίνου του μαστού.
 • Καλό είναι να καθαρίζει κάποιος άλλος την άμμο της γάτας σας το διάστημα μέχρι να γεννήσετε.
 • Ήρθε η ώρα να κλείσετε το πρώτο σας ραντεβού με το γιατρό. Οι περισσότεροι γιατροί ζητούν να σας δουν την 6η με 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Καλό είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας από την πρώτη κιόλας στιγμή, ώστε να λάβετε σωστή καθοδήγηση γι' αυτές τις πρώτες σημαντικές εβδομάδες.
 • Εάν είστε έγκυος, μην περιμένετε μέχρι το πρώτο ραντεβού σας με το γιατρό για να πάρετε τις πρώτες βιταμίνες για την εγκυμοσύνη. Οι πρώτες εβδομάδες είναι και οι πιο κρίσιμες. Ξεκινήστε αμέσως λοιπόν!
 
Εάν προσπαθείτε πάνω από ένα χρόνο να συλλάβετε χωρίς επιτυχία, μιλήστε με τον γιατρό σας για εξετάσεις σε εσάς και τον σύντροφό σας για τυχόν προβλήματα γονιμότητας. Μπορεί η διαδικασία να μην είναι ευχάριστη, το γεγονός όμως ότι θα μάθετε νωρίτερα –και όχι αργότερα- εάν υπάρχει πρόβλημα θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπο να τεκνοποιήσετε το συντομότερο δυνατό.
Σας μπερδέψαμε με το χρονοδιάγραμμά μας; Ξεκινάμε να μετράμε τις εβδομάδες εγκυμοσύνης από την πρώτη μέρα της τελευταίας μας περιόδου. Έτσι, σχεδόν 4 εβδομάδες μετά την γονιμοποίηση, εσείς διανύετε την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter