Main Menu

4η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Το έμβρυο και ο πλακούντας σχηματίζονται

Το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός σπόρου παπαρούνας. Και ναι! Ήρθε η ώρα της εμφύτευσης. Μπορεί να εμφανίσετε ήπια αιμορραγία καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται στο επιθήλιο της μήτρας. Η «μπάλα» από κύτταρα που αποκαλείται «έμβρυο» διαιρείται σε δύο μέρη• στο μωρό σας και στον πλακούντα. Τις πρώτες 6-12 μέρες μετά τη γονιμοποίηση, το ωάριο απελευθερώνει μία ορμόνη, την Χοριακή Γοναδοτροπίνη (hCG). Αυτή η ορμόνη είναι η αιτία που σταματάει η περίοδος. Από εδώ και πέρα είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης.

4η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 4η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

4η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Κάνω τεστ εγκυμοσύνης

Συνεχίζω το φολικό οξύ

Μαθαίνω τι δεν πρέπει να τρώω

Συνεχίζω τη γυμναστική μου

Κλείνω το πρώτο ραντεβού με το γιατρό

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Είναι τα φάρμακα που παίρνω ασφαλή για την εγκυμοσύνη μου; Αν όχι, τι άλλες επιλογές έχω;
 2. Έχετε να μου προτείνετε τρόπους που θα με βοηθήσουν να κόψω το κάπνισμα;
 3. Μπορεί το οικογενειακό μου ιστορικό ή οποιοδήποτε άλλο θέμα να επηρεάσει την εγκυμοσύνη μου;
 4. Μου δημιουργεί δυσκοιλιότητα το συμπλήρωμα σιδήρου. Μπορώ να πάρω κάποια άλλη βιταμίνη;
 5. Γυμνάζομαι εντατικά. Πρέπει να αλλάξω κάπως το πρόγραμμά μου; Τι να αποφεύγω;
 6. Έχω ακούσει ότι κάποια είδη οικιακού καθαρισμού μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα και την εγκυμοσύνη. Ποια προϊόντα θα πρέπει να αποφεύγω;
 7. Χρειάζεται να αλλάξω τις διατροφικές μου συνήθειες; Μπορώ να συνεχίσω τη vegan / χορτοφαγική διατροφή μου;
 8. Έχουμε μια γάτα. Θα πρέπει να εξεταστεί για τοξοπλάσμωση;

 

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Αυτή η εβδομάδα σηματοδοτεί την έναρξη της εμβρυϊκής περιόδου. Παρά το εξαιρετικά μικρό μέγεθός του -δεν είναι μεγαλύτερο από ένα χιλιοστό- το μικρό σας έμβρυο είναι απασχολημένο με πολλές διεργασίες. Από τώρα και μέχρι την 10η εβδομάδα, όλα τα όργανα του μωρού σας θα αναπτύσσονται και μερικά από αυτά θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους. Οι επόμενες πέντε εβδομάδες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την ανάπτυξη του μωρού σας. Ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος, που φέρνουν την τροφή και το οξυγόνο στο μωρό σας, είναι ήδη σε λειτουργία.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Πρήξιμο στο στήθος
 2. Ήπια αιμορραγία (είναι φυσιολογικό αλλά προτείνεται να επικοινωνείτε με το γιατρό σας σε κάθε περίπτωση)
 3. Πρωινή αδιαθεσία
 4. Εμετοί
 5. Εναλλαγές στη διάθεση
 6. Κράμπες και φούσκωμα
 7. Μικρή πίεση στην κάτω περιοχή της κοιλιάς (κανένας λόγος ανησυχίας!)
4η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Η κοιλιά σας τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης δε θα παρουσιάσει κάποια διαφορά στο μέγεθός της.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Δοκιμάστε ένα τεστ εγκυμοσύνης - μπορεί να εκπλαγείτε ευχάριστα! Εάν το τεστ είναι θετικό, καλέστε το γιατρό σας για να προγραμματίσετε την πρώτη προγεννητική σας εξέταση.

Επίσης, αυτή την εβδομάδα υπάρχει μία μικρή περίπτωση να δείτε μία ελάχιστη αιμορραγία, η οποία όμως προκαλείται από την εμφύτευση και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σε κάθε περίπτωση όμως, προτείνεται να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας και να τον ενημερώσετε.

Τέλος, εστιάστε στη σχέση σας με τον σύντροφό σας. Η περίοδος όπου ένα ζευγάρι προσπαθεί να τεκνοποιήσει, φέρνει μεγάλη πίεση και στους δύο. Ο αυθορμητισμός και ο ρομαντισμός μπορεί να χαθούν για λίγο, καθώς είστε και οι δύο επικεντρωμένοι στην προσπάθεια για μία εγκυμοσύνη. Εάν αισθάνεστε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει και σε εσάς, κάντε μία προσπάθεια να ξεφύγετε από όλα αυτά. Τα ζευγάρια πολλές φορές τεκνοποιούν όταν βρίσκονται σε διακοπές όπου είναι πιο χαλαροί. Τι περιμένετε λοιπόν! Κλείστε εκείνα τα εισιτήρια!

 

Διατροφή

Μέσω του πλακούντα το μωρό σας λαμβάνει ό,τι εσείς δίνετε στο σώμα σας, οπότε βεβαιωθείτε ότι αυτό είναι καλό και για τους δυο σας.

Θα πρέπει ήδη να παίρνετε καθημερινά φολικό οξύ τουλάχιστον 400 mcg. Μερικές γυναίκες χρειάζονται μια υψηλότερη δόση του φολικού οξέος, οπότε ρωτήστε το γιατρό σας τι συνιστά στη δική σας περίπτωση.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς κατανέμεται το βάρος που παίρνετε στην εγκυμοσύνης σας;

Στην περίπτωση που μία έγκυος έχει πάρει 13,5 κιλά στην εγκυμοσύνη της, αυτά τα κιλά κατανέμονται στα εξής:
 • Μωρό: 3,2 kg
 • Πλακούντα: 700 gr
 • Αμνιακό υγρό: 1 kg
 • Μήτρα: 900 gr
 • Μητρικό ιστό του μαστού: 1 kg
 • Όγκο αίματος της μητέρας: 1,8 kg
 • Υγρά στο μητρικό ιστό: 1,7 kg
 • Λίπος της μητέρας: 3,2 kg 

Χρήσιμα tips

 • Μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από μία εβδομάδα μετά την καθυστέρηση, ώστε να παραχθεί η ορμόνη hCG και να ανιχνευθεί στα ούρα από ένα τεστ εγκυμοσύνης. Εάν έχετε καθυστέρηση και το τεστ βγαίνει αρνητικό, ξανακάντε το σε λίγες μέρες.
 • Μπορεί να μην καπνίζετε εσείς αλλά θα πρέπει επίσης να αποφεύγετε να είστε κοντά σε άτομα που καπνίζουν. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να είναι υπεύθυνο για κίνδυνο αποβολής, χαμηλό βάρος γέννησης, έκτοπη κύηση και άλλες επιπλοκές.
 • Ήρθε η ώρα να κλείσετε το πρώτο σας ραντεβού με το γιατρό. Οι περισσότεροι γιατροί ζητούν να σας δουν την 6η με 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Καλό είναι να ενημερώσετε το γιατρό σας από την πρώτη κιόλας στιγμή ώστε να λάβετε σωστή καθοδήγηση γι' αυτές τις πρώτες σημαντικές εβδομάδες.
Εάν προσπαθείτε πάνω από ένα χρόνο να συλλάβετε χωρίς επιτυχία, μιλήστε με τον γιατρό σας για εξετάσεις σε εσάς και τον σύντροφό σας για τυχόν προβλήματα γονιμότητας. Μπορεί η διαδικασία να μην είναι ευχάριστη, το γεγονός όμως ότι θα μάθετε νωρίτερα –και όχι αργότερα- εάν υπάρχει πρόβλημα θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπο να τεκνοποιήσετε το συντομότερο δυνατό.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter