Main Menu

39η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Ως τελειόμηνο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τον έξω κόσμο

Αυτή την εβδομάδα το μωρό σας είναι 51 εκατοστά και ζυγίζει 3.200 γραμμάρια. Είναι σε μέγεθος όσο ένα μικρό καρπούζι και θεωρείται τελειόμηνο, είναι δηλαδή έτοιμο να γνωρίσει τον έξω κόσμο. Εξακολουθεί να συσσωρεύει λίπος ώστε να μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του μετά τη γέννα. Οι κινήσεις του είναι περιορισμένες καθώς δεν έχει απομείνει πολύς χώρος στη μήτρα. Ο εγκέφαλός του συνεχίζει τη ραγδαία ανάπτυξη, ενώ εσείς μπορεί να βιώνετε τα πρώτα σημάδια της γέννας.

39η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 39η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

39η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Δε σταματάω να πίνω άφθονα υγρά

Κάνω ασκήσεις για τους μυς της πυέλου (Kegel)

Αναφέρω στο γιατρό μου οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα

Τσεκάρω εάν έχει τοποθετηθεί σωστά το κάθισμα αυτοκινήτου

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Επισκέπτομαι την τουαλέτα πάρα πολύ συχνά. Μπορεί να προμηνύει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος;
 2. Παρατηρώ λίγο αίμα στα κολπικά υγρά μετά από ερωτική πράξη ή κολπική εξέταση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρέπει να ανησυχώ;
 3. Από το στήθος μου ρέει πού και πού μία ρευστή κιτρινωπή ουσία. Δε μου μοιάζει για γάλα. Τι μπορεί είναι;
 4. Εάν δεν σπάσουν τα νερά μου μέχρι την πιθανή ημερομηνία τοκετού, πόσες μέρες θα περιμένουμε για την πρόκληση τοκετού;
 5. Μπορώ να προετοιμαστώ με κάποιον τρόπο για το θηλασμό;
 6. Ποιες φυσικές μέθοδοι υπάρχουν που μπορούν να προκαλέσουν τοκετό;
 7. Πότε να περιμένω την πρώτη μου περίοδο;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Η εγκυμοσύνη σας αυτή την εβδομάδα θεωρείται τελειόμηνη (full-term). Ο εγκέφαλος του μωρού αναπτύσσεται με απίστευτη ταχύτητα, πράγμα που θα συνεχιστεί μέχρι και τα τρία πρώτα έτη της ζωής του.

Εάν περιμένετε αγοράκι πιθανόν να ζυγίζει λίγο περισσότερο από ό,τι ένα κορίτσι.

Το χνούδι έχει πέσει από τα περισσότερα σημεία του σώματός του. Όταν γεννηθεί είναι πιθανό να έχει παραμείνει χνούδι στους ώμους του, στις πτυχώσεις του δέρματος, στις πλάτες και πάνω στα αυτιά. Το δέρμα του επίσης έχει αλλάξει οριστικά από ροζ σε λευκό.

Το μωρό σας δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εξασκείται στην αναπνοή, στο πιπίλισμα του αντίχειρα, στο ανοιγόκλεισμα των ματιών και στις περιστροφές από τη μία μεριά στην άλλη.

Το ξέρατε;

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν το μωρό είναι έτοιμο να γεννηθεί στέλνει ένα χημικό σήμα στον πλακούντα και αυτός με τη σειρά του αυξάνει την παραγωγή των οιστρογόνων, τα οποία στη συνέχεια οδηγούν στην έναρξη του τοκετού. Αν ισχύει, επιβεβαιώνεται το παλιό ρητό ότι «μόνο το μωρό ξέρει πότε είναι έτοιμο να γεννηθεί».

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Συσπάσεις Braxton Hicks
 2. Μειωμένη συχνότητα εμβρυϊκών κινήσεων
 3. Καούρα και δυσπεψία
 4. Διάρροια
 5. Αιμορροΐδες
 6. Κολπικά υγρά με λίγο αίμα
 7. Πόνος χαμηλά στην κοιλιά και τη μέση
 8. Σπάσιμο νερών
39η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει και το σώμα σας προετοιμάζεται για τη γέννα. Σε κάθε επίσκεψή σας στο γιατρό, που πλέον είναι εβδομαδιαίες, ο γιατρός θα εξετάζει την πορεία τής εγκυμοσύνης σας, δηλαδή την ανάπτυξη και τη θέση του μωρού, καθώς και τη διαστολή του τραχήλου. Παρά το εύρος των πληροφοριών που έχει σήμερα στα χέρια του ο γιατρός, είναι αδύνατον να προβλέψει τη στιγμή που θα γίνει ο τοκετός.

Κινήσεις μωρού

Καθώς περιμένετε τη μεγάλη στιγμή συνεχίστε να δίνετε σημασία στις κινήσεις του μωρού. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε απότομη μείωση στον αριθμό των κινήσεών του.

Τα σημάδια του τοκετού

 1. Το μωρό "κατεβαίνει" χαμηλά στη λεκάνη σας: Θα αισθανθείτε την πίεση του μωρού πολύ χαμηλά στη λεκάνη.
 2. Συχνές και επώδυνες συσπάσεις: Όταν οι συσπάσεις γίνουν όλο και πιο συχνές -κάθε 10 λεπτά, έντονες και επώδυνες.
 3. Περισσότερες και πιο δυνατές συσπάσεις Braxton Hicks.
 4. Αυξημένα παχύρευστα κολπικά υγρά με λίγο αίμα.
 5. Σπάσιμο των νερών.
 6. Διάρροια ή ναυτία.

*Εάν δε νιώθετε κάποιο από τα συμπτώματα τοκετού, μην σας ανησυχεί. Ίσως το μωρό δεν είναι έτοιμο ακόμα, εξάλλου μόνο το 5% των μωρών γεννιούνται ακριβώς την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού.

Σπάσιμο νερών

Στο σπάσιμο των νερών μπορεί να νιώσετε μια απότομη ροή υγρού ή να αισθανθείτε μουσκεμένη. Η ποσότητα υγρού που θα χάσετε μπορεί να ποικίλει από ροή σταγόνων έως σημαντική ροή, γι’ αυτό αν νομίζετε πως η ροή υγρού προέρχεται από τον κόλπο σας και δεν πρόκειται για ούρα, πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας. Εάν έχουν σπάσει τα νερά αλλά δεν έχουν ξεκινήσει οι συσπάσεις, θα γίνει πρόκληση αυτών από το γιατρό σας στο νοσοκομείο.

Τι θα γίνει αμέσως μετά τη γέννα:

Χάνετε βάρος. Παρόλο που θα πάρει λίγο χρόνο να επανέλθετε στα κιλά προ-εγκυμοσύνης, κατά μέσο όρο οι γυναίκες χάνουν 12 κιλά αμέσως μετά τη γέννα.

Κολπικές εκκρίσεις λόχεια. Παίρνει μέχρι και 10 ημέρες για να επουλωθεί πλήρως η περιοχή όπου βρισκόταν ο πλακούντας και κατά το διάστημα αυτό, θα παρατηρήσετε κολπικές εκκρίσεις με αίμα, τα λεγόμενα λόχεια.

Συναισθηματικές μεταπτώσεις (baby blues). Τις πρώτες 2-3 εβδομάδες μετά τον τοκετό μπορεί να αισθάνεστε περισσότερη κόπωση, άγχος και εκνευρισμό και να μην έχετε ενέργεια να κάνετε πράγματα.

Πώς θα επανέλθετε πιο γρήγορα

 1. Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε και προσπαθήστε να κοιμάστε κι εσείς όταν κοιμάται το μωρό σας.
 2. Περιορίστε τις επισκέψεις στο σπίτι.
 3. Συνεχίστε την ισορροπημένη διατροφή σας.
 4. Πίνετε άφθονα υγρά. Αποφύγετε την καφεΐνη και τα αναψυκτικά.
 5. Δεχτείτε βοήθεια από συγγενείς και φίλους για το μαγείρεμα, το καθάρισμα του σπιτιού, τη φροντίδα των μεγαλύτερων παιδιών κλπ.
 6. Μην απομονώνεστε. Μιλήστε στο σύζυγό σας, στη μητέρα σας, σε συγγενείς και φίλους.

Διατροφή

Τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας μπορεί ακόμα να ταλαιπωρείστε από καούρες. Συνεχίστε τα μικρά και συχνά γεύματα και πίνετε άφθονο νερό. Εάν έχετε δυσκοιλιότητα καταπολεμήστε τη με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης, φρούτα και λαχανικά.

Χρήσιμα tips

 • Εάν η αναμονή σάς πλήττει, δοκιμάστε ήπια άθληση• έναν περίπατο ή μία βραδιά με καλούς φίλους.
 • Η ερωτική επαφή μπορεί να επισπεύσει τη γέννα. Ακόμα και εάν δε λειτουργήσει, τουλάχιστον θα έχετε διασκεδάσει προσπαθώντας!
 • Έχετε πάντα καύσιμα στο αυτοκίνητο. Δεν ξέρετε πότε θα χρειαστεί να κάνετε τη βόλτα σας στο μαιευτήριο.
 • Να ξεκουράζεστε γιατί το σώμα σας το χρειάζεται. Μην ξεχνάτε ότι έχετε στην κοιλιά σας έναν μικρό ανθρωπάκο που καταναλώνει πολλή ενέργεια από εσάς.
 • Μην θορυβηθείτε εάν νιώθετε λιγότερες κινήσεις του μωρού σας. Είναι αρκετά μικρός ο χώρος πλέον! Εάν θέλετε να προκαλέσετε κίνηση, δοκιμάστε κάτι γλυκό. Τα περισσότερα μωρά αντιδρούν με τη ζάχαρη και αρχίζουν να κινούνται μετά από λίγο.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter