Main Menu

38η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Αποκτάει αφράτη όψη

Το μωρό σας είναι πάνω από 50 εκατοστά, δηλαδή είναι σε μήκος όσο ένα πράσο, και ζυγίζει 3 κιλά. Είναι αρκετά αφράτο χάριν στο λίπος που συνεχίζει να συσσωρεύεται και έχει ιδιαίτερα σφιχτή και δυνατή γροθιά. Τα όργανά του έχουν ωριμάσει και θα είναι πανέτοιμα να λειτουργήσουν όταν γεννηθεί. Οι πνεύμονες παράγουν το λεγόμενο «επιφανειοδραστικό παράγοντα» (surfactant) που θα το βοηθήσει να πάρει τις πρώτες του ανάσες, ενώ εσείς παράγετε το πρωτόγαλα τον προάγγελο του μητρικού γάλακτος.

38η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 38η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

38η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Απολαμβάνω μασάζ στα πόδια και τη μέση

Κάνω ασκήσεις για τους μυς της πυέλου (Kegel)

Αναφέρω στο γιατρό μου οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα

Κάνω τα τελευταία ψώνια

Αγοράζω τα δώρα που θα "φέρει" το νεογέννητο στα μεγαλύτερα αδερφάκια του

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Ποιες παθήσεις είναι επιβλαβείς για το μωρό μου σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης;
 2. Επισκέπτομαι την τουαλέτα πάρα πολύ συχνά. Μπορεί να προμηνύει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος;
 3. Παρατηρώ λίγο αίμα στα κολπικά υγρά μετά από ερωτική πράξη ή κολπική εξέταση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρέπει να ανησυχώ;
 4. Από το στήθος μου ρέει πού και πού μία ρευστή κιτρινωπή ουσία. Δε μου μοιάζει για γάλα. Τι μπορεί είναι;
 5. Εάν δεν σπάσουν τα νερά μου μέχρι την πιθανή ημερομηνία τοκετού, πόσες μέρες θα περιμένουμε για την πρόκληση τοκετού;
 6. Μπορώ να προετοιμαστώ με κάποιον τρόπο για το θηλασμό;
 7. Ποιες φυσικές μέθοδοι υπάρχουν που μπορούν να προκαλέσουν τοκετό;
 8. Πότε να περιμένω την πρώτη μου περίοδο;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Το μωρό σας εξακολουθεί να συσσωρεύει λίπος, το οποίο εκτός από την αφράτη όψη που του δίνει θα το βοηθήσει στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματός του όταν βγει από τον “προστατευμένο κόσμο” της μήτρας. Όλα τα όργανά του είναι πλήρως αναπτυγμένα, με τους πνεύμονες να είναι το τελευταίο όργανο που θα ωριμάσει. Οι πνεύμονες παράγουν το λεγόμενο "επιφανειοδραστικό παράγοντα" (surfactant) που θα τους βοηθήσει να "ανοίξουν" και να δεχθούν τον αέρα.

Το μωρό σας εξακολουθεί να καταπίνει αμνιακό υγρό μέρος του οποίου καταλήγει, μαζί με άλλες ουσίες, στο έντερό του και θα αποτελέσει τις πρώτες του κενώσεις (μηκώνιο).

Από αυτή την εβδομάδα και μετά η ποσότητα του αμνιακού υγρού στη μήτρα σας αρχίζει σταδιακά να μειώνεται, αν και το σώμα σας θα συνεχίσει να παράγει υγρά μέχρι και τη στιγμή της γέννας.

Αναρωτιέστε τι χρώμα θα έχουν τα μάτια του;

Όταν γεννιέται ένα μωρό δεν έχει οριστικοποιηθεί το χρώμα των ματιών του. Τους πρώτους έξι με οκτώ μήνες το χρώμα μπορεί να αλλάξει ριζικά κι αυτό συμβαίνει γιατί η χρωστική ουσία χρειάζεται μερικούς μήνες για να κατανεμηθεί ομοιόμορφα και οριστικά στο μάτι.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Πολύ πιο συχνή ούρηση
 2. Κολπικά υγρά με λίγο αίμα μετά από κολπική εξέταση ή ερωτική επαφή
 3. Διάρροια
 4. Φαγούρα στην κοιλιά
 5. Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους
 6. Αϋπνίες
 7. Μπορεί να στάζει πρωτόγαλα από τις θηλές
 8. Συσπάσεις Braxton Hicks
38η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες η κοιλιά σας δε θα μεγαλώσει άλλο και το βάρος σας μένει σταθερό.

Είστε πολύ κοντά στον τοκετό και οι περισσότερες από εσάς είστε ανυπόμονες. Κάντε πράγματα για να κυλάει η μέρα σας όμορφα και δημιουργικά. Μπορεί να μην έχετε πολύ χρόνο το πρώτο διάστημα με το μωρό σας, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε το χρόνο που σας απομένει για την προετοιμασία του παιδικού δωματίου και την αγορά όσων χρειάζονται για το μωρό σας. Συνεχίστε το διάβασμα, να κοιμάστε τακτικά και να περνάτε χρόνο με το σύντροφό σας.

Το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους είναι φυσιολογικό τις τελευταίες εβδομάδες. Ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας εάν πρηστούν υπερβολικά ή απότομα, εάν πρηστείτε στο πρόσωπο ή γύρω από τα μάτια, ή χάσετε ξαφνικά βάρος. Ενημερώστε τον επίσης εάν έχετε δυνατούς ή επίμονους πονοκεφάλους, αλλαγές στην όρασή σας, πόνο στην άνω κοιλιακή χώρα, ναυτία ή εμετό. Όλα αυτά είναι συμπτώματα της προεκλαμψίας, μίας σοβαρής παθολογικής κατάστασης της κύησης.

Γιατί το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για το μωρό μου;

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή που επέλεξε η φύση για εκείνα. Περιέχει θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται το μωρό σας, στις σωστές ποσότητες και στη σωστή μορφή για ευκολότερη απορρόφηση. Αλλάζει ακόμα και η σύνθεσή του καθώς μεγαλώνει το μωρό.

Το μητρικό γάλα:

 1. Δεν προκαλεί φούσκωμα και δυσφορία, είναι πάντα αποστειρωμένο και βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία.
 2. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού, καθώς παρέχει αντισώματα και αντιμολυσματικούς παράγοντες.
 3. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες, όπως για παράδειγμα, έκζεμα και άσθμα.
 4. Χαλαρώνει τη μαμά και μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών.

Τα σημάδια του τοκετού

 1. Το μωρό "κατεβαίνει" χαμηλά στη λεκάνη σας: Θα αισθανθείτε την πίεση του μωρού πολύ χαμηλά στη λεκάνη.
 2. Συχνές και επώδυνες συσπάσεις: Όταν οι συσπάσεις γίνουν όλο και πιο συχνές -κάθε 10 λεπτά, έντονες και επώδυνες.
 3. Περισσότερες και πιο δυνατές συσπάσεις Braxton Hicks.
 4. Αυξημένα παχύρευστα κολπικά υγρά με λίγο αίμα.
 5. Σπάσιμο των νερών.
 6. Διάρροια ή ναυτία.

*Εάν δε νιώθετε κάποιο από τα συμπτώματα τοκετού, μην σας ανησυχεί. Ίσως το μωρό δεν είναι έτοιμο ακόμα, εξάλλου μόνο το 5% των μωρών γεννιούνται ακριβώς την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού.

Διατροφή

Συνεχίστε να τρώτε μικρά και συχνά θρεπτικά γεύματα και αν νομίζετε ότι οι συσπάσεις σας είναι του τοκετού, φάτε κάτι. Οι θερμίδες θα σας θωρακίσουν για τη σκληρή δουλειά που έρχεται.

Χρήσιμα tips

 • Εάν έχετε και άλλα παιδιά, κάντε τους μερικά δωράκια μόλις γεννηθεί το μωρό. Μπορεί να θέλουν να δώσουν κι εκείνα ένα δώρο στο νέο μέλος της οικογένειας.
 • Καθώς έχετε ακόμα λίγο χρόνο, βρείτε στην αγορά τα πρώτα του βιβλία ή τα πρώτα του παιχνίδια.
 • Προσπαθήστε να χαλαρώσετε και να περάσετε όμορφα βλέποντας ταινίες, διαβάζοντας ένα βιβλίο που να μην έχει θέμα εγκυμοσύνη ή μωρά και δείτε φίλους σας.
 • Μόλις έρθει το μωρό στο σπίτι κανείς δε θα έχει χρόνο για μαγείρεμα. Για τις δύσκολες στιγμές μαγειρέψτε μερικά φαγητά και φυλάξτε τα στην κατάψυξη για τις πρώτες μέρες με το μωρό σας.
 • Για το τελευταίο ραντεβού με το γιατρό σας ετοιμάστε μια λίστα με τις τελευταίες ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε.
 • Όσο για τις προετοιμασίες της τελευταίας στιγμής, βεβαιωθείτε ότι η κάμερα και τα τηλέφωνά σας είναι πλήρως φορτισμένα. Εάν έχετε μεγαλύτερα παιδιά ή κατοικίδια επιβεβαιώστε με τα άτομα που θα τα φροντίζουν εάν ακόμα μπορούν να βοηθήσουν.
 • Ένας καλός κανόνας για τις συσπάσεις τοκετού: Αν οι συσπάσεις είναι ακανόνιστες και σταματούν όταν κινείστε ή αλλάζετε θέση, τότε δεν είναι συσπάσεις τοκετού.
 • Εάν σας φαγουρίζει η κοιλιά βάλτε λίγο λάδι με βιταμίνη Ε. Είναι επίσης πολύ καλό για τις ερεθισμένες θηλές μετά το θηλασμό.
 • Μην θορυβηθείτε εάν νιώθετε λιγότερες κινήσεις του μωρού σας. Είναι αρκετά μικρός ο χώρος πλέον! Εάν θέλετε να προκαλέσετε κίνηση, δοκιμάστε κάτι γλυκό. Τα περισσότερα μωρά αντιδρούν με τη ζάχαρη και αρχίζουν να κινούνται μετά από λίγο.
 • Αισθάνεστε φουσκωμένη; Μην σταματάτε να πίνετε νερό. Πίνοντας τη συνιστώμενη ποσότητα νερού την ημέρα (6-8 ποτήρια) μειώνετε την κατακράτηση υγρών.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter