Main Menu

37η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Το χνούδι και το εμβρυϊκό σμήγμα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί

Το μωρό σας είναι 48-50 εκατοστά και ζυγίζει 2.850 γραμμάρια, δηλαδή μοιάζει με ένα ματσάκι από σέσκουλα. Το πιο πιθανό είναι να πήρε ήδη θέση με το κεφάλι χαμηλά στη λεκάνη σας. Εάν δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να πάρει θέση αργότερα λίγο πριν τη γέννα. Είστε πολύ κοντά στον τοκετό και εάν αρχίσει τώρα δε θα γίνει προσπάθεια καθυστέρησής του, ωστόσο τελειόμηνη “full-term” εγκυμοσύνη θεωρείται από την 39η εβδομάδα και μετά. Σιγουρευτείτε ότι έχετε ετοιμάσει τη βαλίτσα για το μαιευτήριο με ό,τι μπορεί να χρειαστείτε εσείς και το νεογέννητο μωρό σας.

37η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 37η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

37η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Δε σταματάω να πίνω άφθονα υγρά

Κάνω ασκήσεις για τους μυς της πυέλου (Kegel)

Αναφέρω στο γιατρό μου οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Επισκέπτομαι την τουαλέτα πάρα πολύ συχνά. Μπορεί να προμηνύει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος;
 2. Παρατηρώ λίγο αίμα στα κολπικά υγρά μετά από ερωτική πράξη ή κολπική εξέταση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρέπει να ανησυχώ;
 3. Από το στήθος μου ρέει που και που μία ρευστή κιτρινωπή ουσία. Δε μου μοιάζει για γάλα. Τι μπορεί είναι;
 4. Εάν δεν σπάσουν τα νερά μου μέχρι την πιθανή ημερομηνία τοκετού, πόσες μέρες θα περιμένουμε για την πρόκληση τοκετού;
 5. Μπορώ να προετοιμαστώ με κάποιον τρόπο για το θηλασμό;
 6. Ποιες φυσικές μέθοδοι υπάρχουν που μπορούν να προκαλέσουν τοκετό;
 7. Πότε να περιμένω την πρώτη μου περίοδο;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Αν ο τοκετός αρχίσει τώρα, δε θα γίνει προσπάθεια καθυστέρησής του, ωστόσο τελειόμηνη “full-term” εγκυμοσύνη θεωρείται από την 39η εβδομάδα και μετά. Αυτές οι δύο τουλάχιστον εβδομάδες που απομένουν είναι σημαντικές, καθώς επιτρέπουν στον εγκέφαλο και τα πνευμόνια να ωριμάσουν πλήρως. Επιπλέον, κάθε εβδομάδα που περνάει παίρνει σε βάρος 230 γραμμάρια.

Το μωρό σας δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εξασκείται στην αναπνοή, στο πιπίλισμα του αντίχειρα, στο ανοιγόκλεισμα των ματιών και στις περιστροφές από τη μία μεριά στην άλλη.

Το χνούδι που κάλυπτε μέχρι πρότινος το σώμα του έχει σχεδόν εξαφανιστεί, όπως και το εμβρυϊκό σμήγμα (vernix caseosa) -η κρεμώδης ουσία που προστάτευε την επιδερμίδα του από το αμνιακό υγρό.

Καταπίνει αμνιακό υγρό και ό,τι υπάρχει μέσα στη μήτρα, τα οποία συσσωρεύονται στο έντερό του και αποτελούν τα πρώτα του κόπρανα τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Αυτές οι κενώσεις αποτελούνται από μία κολλώδη, καστανόμαυρη ουσία που ονομάζεται μηκώνιο.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Αλλαγές στην εμβρυϊκή κίνηση
 2. Καούρα και δυσπεψία
 3. Φούσκωμα
 4. Δυσκοιλιότητα
 5. Πολύ πιο συχνή ούρηση
 6. Κολπικά υγρά με λίγο αίμα μετά από κολπική εξέταση ή ερωτική επαφή
 7. Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
 8. Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους
 9. Αϋπνίες
 10. Κράμπες στα πόδια
37η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Ετοιμάσατε τη βαλίτσα σας για το μαιευτήριο; Μην αργείτε! Δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε πότε θα ξεκινήσει ο τοκετός, γι’ αυτό καλύτερα να είστε προετοιμασμένοι.

Εάν παρατηρήσετε ότι οι συσπάσεις Braxton Hicks γίνονται πιο συχνές ή έχετε αυξημένα κολπικά υγρά με λίγο αίμα, ο τοκετός ίσως να είναι λίγες ημέρες μακριά. Καλέστε άμεσα το γιατρό σας αν δείτε μεγάλη αιμορραγία.

Τα σημάδια του τοκετού

 1. Το μωρό "κατεβαίνει" χαμηλά στη λεκάνη σας: Θα αισθανθείτε την πίεση του μωρού πολύ χαμηλά στη λεκάνη.
 2. Συχνές και επώδυνες συσπάσεις: Όταν οι συσπάσεις γίνουν όλο και πιο συχνές -κάθε 10 λεπτά, έντονες και επώδυνες.
 3. Περισσότερες και πιο δυνατές συσπάσεις Braxton Hicks.
 4. Αυξημένα παχύρευστα κολπικά υγρά με λίγο αίμα.
 5. Σπάσιμο των νερών.
 6. Διάρροια.

Ρωτήστε το γιατρό σας αν έχουν βγει τα αποτελέσματα από την εξέταση για τον β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Β (GBS). Έτσι, θα είστε σε θέση να ενημερώσετε το ιατρικό προσωπικό σε περίπτωση που σπάσουν τα νερά σας αυτή την εβδομάδα.

Συνεχίστε να παρακολουθείτε τις κινήσεις του μωρού σας και ενημερώστε το γιατρό εάν παρατηρήσετε απότομη μείωση στον αριθμό των κινήσεών του.

Αυτό που θα μείνει αμετάβλητο είναι οι δυσκολίες στον ύπνο, που θα σας συνοδεύσουν μέχρι την ημέρα του τοκετού.

Τέλος, θα παρατηρήσετε ότι ονειρεύεστε συχνά και μάλιστα τα όνειρά σας φαίνονται απίστευτα ζωντανά! Το άγχος του τοκετού που πλησιάζει και του νέου σας ρόλου ως γονιού μπορεί να τροφοδοτήσει το υποσυνείδητό σας.

Διατροφή

Απομένουν δύο με τρεις εβδομάδες μέχρι να γεννήσετε και ανυπομονείτε να περάσετε στην επόμενη φάση, αυτή με το μωρό σας. Μέχρι να γίνει αυτό, απολαύστε το χρόνο που έχετε πριν έρθει το μωρό. Τρώτε καλά και ξεκουραστείτε. Εάν δυσκολεύεστε στα μεγάλα γεύματα, προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα.

Χρήσιμα tips

 • Καθώς έχετε ακόμα λίγο χρόνο, βρείτε στην αγορά τα πρώτα του βιβλία ή τα πρώτα του παιχνίδια.
 • Μην θορυβηθείτε εάν νιώθετε λιγότερες κινήσεις του μωρού σας. Είναι αρκετά μικρός ο χώρος πλέον! Εάν θέλετε να προκαλέσετε κίνηση, δοκιμάστε κάτι γλυκό. Τα περισσότερα μωρά αντιδρούν με τη ζάχαρη και αρχίζουν να κινούνται μετά από λίγο.
 • Τοποθετήστε το κάθισμα στο αυτοκίνητό σας. Μην το αφήσετε τελευταία στιγμή καθώς μπορεί να σας δυσκολέψει.
 • Το μασάζ στο περίνεο μπορεί να κάνει την περιοχή που βρίσκεται μεταξύ κόλπου και πρωκτού πιο ελαστική, ώστε στον τοκετό να τραυματιστεί όσο το δυνατόν λιγότερο ή να μη χρειαστεί περινεοτομή. Γίνεται από την 34η εβδομάδα, 3-4 φορές / εβδομάδα για 5 λεπτά.
 • Αισθάνεστε φουσκωμένη; Μη σταματάτε να πίνετε νερό. Πίνοντας τη συνιστώμενη ποσότητα νερού την ημέρα (6-8 ποτήρια) μειώνετε την κατακράτηση υγρών.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter