Main Menu

36η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Έχει κανονικές αναλογίες και παίρνει περίπου 30 γραμμάρια την ημέρα

Το μωρό σας είναι 46-49 εκατοστά, δηλαδή έχει το μέγεθος ενός μαρουλιού, και ζυγίζει 2.700 γραμμάρια. Στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχετε μπει στο μήνα σας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να γεννήσετε από μέρα σε μέρα. Έχει τώρα κανονικές αναλογίες και παίρνει περίπου 30 γραμμάρια την ημέρα. Η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς το μωρό προετοιμάζεται για τη μεγάλη έξοδο. Το χνούδι που κάλυπτε μέχρι πρότινος το σώμα του έχει σχεδόν εξαφανιστεί, όπως και το εμβρυικό σμήγμα (vernix caseosa).

36η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 36η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

36η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Ενημερώνομαι για τον φυσιολογικό τοκετό και την καισαρική

Δεν σταματάω να πίνω άφθονα υγρά

Κάνω τα ψώνια τελευταίας στιγμής

Κλείνω ραντεβού για κούρεμα

Κάνω ασκήσεις για τους μυς της πυέλου (Kegel)

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Επισκέπτομαι την τουαλέτα πάρα πολύ συχνά. Μπορεί να προμηνύει λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος;
 2. Παρατηρώ λίγο αίμα στα κολπικά υγρά μετά από την ερωτική πράξη ή την κολπική εξέταση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρέπει να ανησυχώ;
 3. Από το στήθος μου ρέει που και που μία ρευστή κιτρινωπή ουσία. Δε μου μοιάζει για γάλα. Τι μπορεί είναι;
 4. Εάν δεν σπάσουν τα νερά μου, πόσες μέρες μετά το κλείσιμο του μήνα μου θα πάμε για πρόκληση τοκετού;
 5. Μπορώ να προετοιμαστώ με κάποιον τρόπο για το θηλασμό;
 6. Πότε να περιμένω την πρώτη μου περίοδο;

Εξετάσεις

Στις 35-37 εβδομάδες θα εξεταστείτε για β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Β (GBS). Πρόκειται για έναν τύπο βακτηρίου που βρίσκεται φυσικά στην πεπτική και αναπαραγωγική οδό, τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών, και τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικό. Τα μωρά μπορούν να μολυνθούν από τον GBS κατά τη γέννησή τους, γι’ αυτό και είναι απαραίτητη η εξέταση για τον εντοπισμό του ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία στην έγκυο προς αποφυγή της μετάδοσής του στο μωρό.

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα έχετε μπει στο μήνα σας, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να γεννήσετε από μέρα σε μέρα.

Το χνούδι που κάλυπτε μέχρι πρότινος το σώμα του μωρού έχει σχεδόν εξαφανιστεί, όπως και το εμβρυικό σμήγμα (vernix caseosa), η κρεμώδης ουσία που προστάτευε την επιδερμίδα του από το αμνιακό υγρό.

Τα οστά του κρανίου του δεν έχουν συνενωθεί ακόμα, ώστε να διευκολυνθεί η έξοδος του κεφαλιού την ώρα του τοκετού. Δεν είναι όμως το μόνο εύκαμπτο σημείο του σώματός του· τα περισσότερα οστά είναι μαλακά εξυπηρετώντας τον ίδιο σκοπό: Την ευκολότερη έξοδο από το γεννητικό κανάλι (τον τράχηλο και τον κόλπο).

Όλα τα όργανά του είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του έξω κόσμου και το ανοσοποιητικό του σύστημα να το προστατέψει από διάφορες λοιμώξεις.

Οι κινήσεις του μωρού επιβραδύνονται σημαντικά σε αυτό το στάδιο, καθώς δεν υπάρχει πλέον ελεύθερος χώρος στη μήτρα. Υπολογίστε ότι θα είστε σε θέση να αισθάνεστε περίπου δέκα κινήσεις την ημέρα.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Αλλαγές στην εμβρυϊκή κίνηση
 2. Καούρα και δυσπεψία
 3. Φούσκωμα
 4. Δυσκοιλιότητα
 5. Πολύ πιο συχνή ούρηση
 6. Κολπικά υγρά με λίγο αίμα μετά από κολπική εξέταση ή ερωτική επαφή
 7. Φαγούρα στην κοιλιά
 8. Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους
 9. Αϋπνίες
36η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Μπαίνετε στο μήνα σας. Συγχαρητήρια! Τα πήγατε περίφημα μέχρι τώρα.

Σε αυτό το στάδιο σχεδόν όλα τα μωρά έχουν ήδη πάρει θέση με το κεφάλι προς τα κάτω και είναι έτοιμα για τον τοκετό. Ωστόσο, περίπου το 4% των βρεφών θα είναι σε ισχιακή προβολή. Μη σας ανησυχεί. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να ενθαρρύνουν το μωρό να γυρίσει.

Καθώς το μωρό σας λοιπόν, παίρνει θέση με το κεφάλι προς τα κάτω, αρχίζει να «πέφτει» χαμηλά στη λεκάνη σας. Αυτή η νέα εξέλιξη σάς προκαλεί ανακούφιση από τη μία λόγω του ότι σας βοηθάει στην αναπνοή, αλλά από την άλλη σας δυσκολεύει σε πολλές καθημερινές δραστηριότητες όπως στο περπάτημα και στην ούρηση, καθώς σας πιέζει την ουροδόχο κύστη.

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει επίσης ότι οι συσπάσεις Braxton Hicks έχουν γίνει πιο συχνές. Ξεχωρίστε τις από εκείνες της γέννας ρωτώντας το γιατρό σας.

Αν έχετε οποιαδήποτε κολπική αιμορραγία ή αν νομίζετε ότι το αμνιακό υγρό διαρρέει, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Άλλα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε είναι σταθερό κοιλιακό άλγος, επίμονη ή σοβαρή κεφαλαλγία και θολή όραση. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.

Το γνωρίζατε;

Πριν την εγκυμοσύνη η μήτρα σας ζύγιζε 40 γραμμάρια, ενώ τώρα ζυγίζει 800 γραμμάρια.

Διατροφή

Ποια είναι τα απόλυτα θρεπτικά συστατικά που θα εξοπλίσουν το μωρό σας αλλά και εσάς στην εγκυμοσύνη;

Ωμέγα-3 – Λιπαρά οξέα: Διαδραματίζουν ουσιώδη ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Πρωτεΐνη: Βοηθάει στη δημιουργία ιστών για τα οστά, τους μυς και τα όργανα του μωρού. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην πρόσληψη πρωτεϊνών, κυρίως υψηλής βιολογικής αξίας (κρέας, αυγό, γαλακτοκομικά κτλ). Τα όσπρια, οι σπόροι δημητριακών, οι ξηροί καρποί κ.α. αποτελούν επίσης πηγές πρωτεΐνης.

Σίδηρος: Είναι απαραίτητος για τη μεταφορά και τη χρησιμοποίηση του οξυγόνου από όλο τον οργανισμό.

Ασβέστιο: Βοηθάει στη σωστή ανάπτυξη γερών οστών και δοντιών, καθώς και του νευρικού συστήματος, των μυών και της καρδιάς.

Χρήσιμα tips

 • Εάν ανησυχείτε για την έλλειψη κίνησης του μωρού σας, δοκιμάστε κάτι γλυκό. Τα περισσότερα μωρά αντιδρούν με τη ζάχαρη και αρχίζουν να κινούνται μετά από λίγο.
 • Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα για τις πρώτες ημέρες με το μωρό σας. Μην ξεχάσετε τις πάνες!
 • Πήρατε το κάθισμα αυτοκινήτου αλλά δυσκολεύεστε στην τοποθέτησή του; Οι περισσότεροι γονείς το κάνουν λάθος. Διαβάστε ή δείτε προσεκτικά σε video της εταιρίας τις οδηγίες ή πάρτε τη γνώμη ενός ειδικού.
 • Στον τοκετό μπορεί να σας βοηθήσει η επικέντρωσή σας σε ένα σημείο ή πράγμα, όπως έναν διακόπτη στον τοίχο ή μία φωτογραφία.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter