Main Menu

32η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Το δέρμα του μοιάζει με αυτό ενός νεογέννητου

Το μωρό σας είναι 41-43 εκατοστά, δηλαδή έχει το μέγεθος μίας παπάγιας, και ζυγίζει 1.600-1.820 γραμμάρια. Αρχίζει να “αφρατεύει”, καθώς συσσωρεύεται το λίπος στο σώμα του, και το δέρμα του είναι πλέον αδιαφανές. Τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης η βασική του ενασχόληση είναι να "ακονίζει" τις δεξιότητές του -από την κατάποση και την αναπνοή μέχρι τις κλωτσιές και το πιπίλισμα. Όσον αφορά τη μέλλουσα μαμά από εδώ και πέρα, θα παίρνετε περίπου 450 γραμμάρια την εβδομάδα. Τα μισά από αυτά πηγαίνουν στο μωρό, το οποίο μέσα στις επόμενες επτά εβδομάδες -μέχρι τη γέννα δηλαδή- θα έχει πάρει το ήμισυ του σημερινού του βάρους. Τρελός ρυθμός!

32η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 32η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

32η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Ενημερώνομαι για τον φυσιολογικό τοκετό και την καισαρική

Απολαμβάνω το διάβασμα ενός βιβλίου

Πίνω άφθονο νερό και επιλέγω υπερτροφές

Κοιμάμαι στο πλάι

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Υπάρχει κάποιος τρόπος να αποφύγω την περινεοτομή;
 2. Πώς θα καταλάβω ότι οι συσπάσεις που νιώθω είναι οι συσπάσεις του τοκετού;
 3. Φοβάμαι ότι θα παγώσω την ώρα του τοκετού. Τι θα γίνει αν δεν μπορέσω να σπρώξω σωστά;
 4. Μπορώ να κάνω κάτι ώστε να φέρω το μωρό μου στη σωστή θέση (με το κεφάλι προς τα κάτω);
 5. Αν μέχρι την ώρα του τοκετού το μωρό δεν έχει πάρει τη σωστή θέση, τι κάνουμε;
 6. Μπορώ να ταξιδέψω; Και αν ναι, ποια μέσα θα πρέπει να αποφύγω;
 7. Η προηγούμενη εγκυμοσύνη μου ήταν με καισαρική τομή. Μπορώ να γεννήσω τώρα φυσιολογικά;
 8. Μπορούμε να έχουμε ερωτικές επαφές και αν ναι, θα πρέπει να αποφύγω τον οργασμό;
 9. Έχω πολύ ζωντανά -και κάποιες φορές τρομακτικά- όνειρα με το μωρό μου. Είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό;
 10. Έχω διαβάσει ότι πρέπει να παρακολουθώ τις κινήσεις του μωρού μου δύο φορές την ημέρα. Γιατί πρέπει να το κάνω και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος παρακολούθησης;
 11. Είναι ασφαλές να τρώω πικάντικες τροφές;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Η βασική ενασχόληση του μωρού σας είναι να "ακονίζει" τις δεξιότητές του -από την κατάποση και την αναπνοή μέχρι τις κλωτσιές και το πιπίλισμα- ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις τού έξω κόσμου. Συγκεκριμένα, το πιπίλισμα και η κατάποση που απαιτούνται για να μπορεί να πίνει γάλα, συντονίζονται πλήρως μεταξύ των 32 - 34 εβδομάδων.

Το λίπος εξακολουθεί να συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα του, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο αδιαφανές. Αυτή η αλλαγή συμβάλλει στο να μοιάζει το μωρό σας όλο και περισσότερο με νεογέννητο, παρόλο που είστε εβδομάδες μακριά από τον τοκετό.

Οι πνεύμονές του εξακολουθούν να ωριμάζουν και παράγουν αυξημένες ποσότητες του επιφανειοδραστικού. Αυτό είναι ένα λιπαρό υγρό που βοηθά τους μικροσκοπικούς θύλακες μέσα στους πνεύμονες –τις λεγόμενες κυψελίδες- να αναπτύσσονται αποτελεσματικά για τη στήριξη του έργου της αναπνοής μετά τη γέννηση.

Κοιμάται πολύ

Απορείτε για ποιο λόγο έχει μειωθεί η δραστηριότητά του το τελευταίο διάστημα; Τα μεγάλα διαστήματα ύπνου που πλέον είναι τόσο συχνά όσο ενός νεογέννητου, είναι η αιτία που μένει ακίνητο αρκετή ώρα.

Για ποιο λόγο να μετράω τις κλωτσιές του;

Η παρατήρηση των κινήσεων ενός εμβρύου στη μήτρα, έχει συνδεθεί με μείωση της θνησιγένειας. Γι’ αυτό είναι πιθανό να σας ζητηθεί να μετράτε τις κλωτσιές του δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και μία το βράδυ. Ο καλύτερος τρόπος είναι να ξαπλώσετε ή να καθίσετε, εάν το προτιμάτε, και να μετρήσετε κάθε κίνηση μέχρι να φτάσετε τις 10 σε διάστημα μίας ώρας.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Δυσκοιλιότητα
 2. Λιποθυμία ή ζαλάδα
 3. Αιμορροΐδες
 4. Κράμπες στα πόδια
 5. Φαγούρα στην κοιλιά
 6. Πρωτόγαλα (σταγόνες από το στήθος)
 7. Πόνος χαμηλά στη μέση
32η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Στην 32η εβδομάδα ο χώρος της μήτρας που φιλοξενεί το μωρό σας, αν και άνετος, είναι αρκετά περιορισμένος δυσκολεύοντάς το να κάνει τα ακροβατικά του. Έτσι λόγω της αύξησης του βάρους του, μέχρι την 38η εβδομάδα θα έχει "πάρει" τη σωστή θέση με το κεφαλάκι του προς τα κάτω (κεφαλική προβολή). Λιγότερα από το 5% των μωρών θα βρίσκονται σε ισχιακή προβολή (οι γλουτοί του προς τα κάτω), αλλά θα έχουν την ευχέρεια παρόλο που θα είναι πολύ δύσκολη η αλλαγή, να γυρίσουν μέχρι και τελευταία στιγμή στη σωστή θέση με το κεφάλι προς τα κάτω.

Ο όγκος του αίματός σας έχει αυξηθεί κατά 40-50% από τότε που μείνατε έγκυος, για να υποστηρίξει εσάς και τις αυξανόμενες ανάγκες του μωρού σας. Τώρα, στις 32 εβδομάδες, η μήτρα σας ανεβαίνει κοντά στο διάφραγμα και το στομάχι σας, συγκεκριμένα η κορυφή της βρίσκεται περίπου 12 εκατοστά πάνω απ' τον ομφαλό σας. Οι συνέπειες μπορεί να είναι δυσκολία στην αναπνοή και καούρα. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο δοκιμάστε να κοιμάστε με μαξιλάρια και να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.

Μειώνεται η όρεξή σας για φαγητό

Η μεγάλη πλέον μήτρα σας πιέζει όλα τα υπόλοιπα όργανα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μείωση στην όρεξή σας για φαγητό. Καταναλώνετε μικρά και τακτικά γεύματα μέσα στην ημέρα.

Δυσκολία στην αναπνοή

Κάτι άλλο που θα ενταθεί είναι η δυσκολία στην αναπνοή, καθώς η ολοένα αυξανόμενη μήτρα σας ασκεί πίεση στο διάφραγμά σας. Αυτή η δυσκολία θα υποχωρήσει μόλις το μωρό σας πάρει θέση χαμηλά στη λεκάνη σας, δηλαδή κοντά στην 36η εβδομάδα εάν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη ή ίσως και κοντά στη γέννα εάν είστε ήδη μαμά.

Πλησιάζοντας στον τοκετό, οι συσπάσεις Braxton Hicks μπορεί να ενταθούν.

Είναι μία καλή στιγμή να διαχωρίσουμε αυτές τις συσπάσεις από τις συσπάσεις του τοκετού:

Οι συσπάσεις Braxton Hicks ξεκινούν μερικές εβδομάδες πριν την πιθανή ημερομηνία τοκετού. Συνήθως κρατάνε 30 δευτερόλεπτα, μπορεί να είναι ήπιες ή ελαφρώς επώδυνες, ακανόνιστες και εντοπίζονται μόνο στην κοιλιά. Αντίθετα, οι συσπάσεις του τοκετού είναι ιδιαιτέρως επώδυνες, έρχονται όλο και πιο τακτικά, είναι όλο και πιο έντονες και διαρκούν όλο και περισσότερο. Εντοπίζονται σε ολόκληρη την κοιλιά η οποία σκληραίνει. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε περισσότερες από 4 συσπάσεις την ώρα.

Θα γυρίσω πίσω στη δουλειά;

Εάν εργάζεστε, πολύ πιθανόν να έχετε ήδη ξεκινήσει την άδεια εγκυμοσύνης σας. Έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε μετά; Θα γυρίσετε στη δουλειά σας ή θα αφοσιωθείτε αποκλειστικά στην ανατροφή των μικρών σας; Όπως και να το σκέφτεστε δεν είναι όλα ή τίποτα. Μπορείτε να δουλεύετε από το σπίτι ένα διάστημα ή να επιλέξετε δουλειά μερικής απασχόλησης. Έχετε όλο το χρόνο να το σκεφτείτε. Προς το παρόν έχετε πολλά να ετοιμάσετε για τον ερχομό του μωρού σας!

Διατροφή

Η πρόσληψη βάρους εντείνεται και έτσι αυτή την εβδομάδα και μέχρι να γεννήσετε υπολογίζεται ότι θα παίρνετε περίπου 450 γραμμάρια την εβδομάδα. Τα μισά από αυτά πηγαίνουν στο μωρό σας, ενώ τα άλλα μισά συσσωρεύονται στην κατακράτηση υγρών. Αντιμετωπίστε το πρήξιμο αποφεύγοντας τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και τα ανθρακούχα ποτά. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν ξαφνικά πρηστείτε στο πρόσωπο ή στα χέρια σας, καθώς μπορεί να είναι συμπτώματα προεκλαμψίας.

Έχετε νοσταλγήσει τα κοκτέιλ; Δοκιμάστε απίθανα μη αλκοολούχα ποτά με χυμούς από φρέσκα φρούτα, σόδα και θρυμματισμένο πάγο.

Χρήσιμα tips

 • Προσπαθήστε να μην παίρνετε την εμφάνιση των ραγάδων κατάκαρδα. Το 90% των γυναικών τις αποκτούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους -άρα δεν είστε η μόνη- και αποτελούν σημάδι ότι το μωρό σας μεγαλώνει φυσιολογικά.
 • Ενημερωθείτε για τα σημάδια πρόωρου τοκετού: Σπάσιμο των νερών, δυνατοί πόνοι όπως της περιόδου, κολπική αιμορραγία, διάρροια ή αίσθημα ότι πετρώνει η κοιλιά σας.
 • Εάν έχετε συσπάσεις Braxton Hicks δοκιμάστε να πίνετε άφθονο νερό και να επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα.
 • Εάν θέλετε ή πρέπει να ταξιδέψετε αεροπορικώς λογικά θα μπορείτε, εφόσον η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται φυσιολογικά. Κάντε μία ερώτηση στο γιατρό σας!
 • Είναι μία καλή στιγμή να ετοιμάσετε τη βαλίτσα σας για το μαιευτήριο.
 • Εάν παρατηρήσετε πρήξιμο στο πρόσωπο σε συνδυασμό με αλλαγές στην όρασή σας και πονοκεφάλους, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να είναι σημάδια προεκλαμψίας.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter