Main Menu

27η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Αναγνωρίζει τη φωνή σας

Διανύετε την τελευταία εβδομάδα του 2ου τριμήνου. Από το κεφάλι έως τις φτέρνες το μωρό σας είναι 37 εκατοστά, δηλαδή έχει το μέγεθος ενός κουνουπιδιού, και ζυγίζει 910 γραμμάρια. Κοιμάται και ξυπνάει σε τακτά χρονικά διαστήματα και ο εγκέφαλός του είναι ιδιαίτερα δραστήριος. Ανοιγοκλείνει τα μάτια του και πιπιλίζει το δάχτυλό του. Καθώς "μεγαλώνετε" κι εσείς μαζί με το μωρό σας, μπορεί να εμφανιστούν ραγάδες στην κοιλιά και στο στήθος σας. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε δυσκολία στο σκύψιμο και στο δέσιμο των κορδονιών σας.

27η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 27η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

27η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Πίνω πολλά υγρά

Καταναλώνω θρεπτικά snack και συχνά μικρά γεύματα

Παρατηρώ τα "κύματα" στην κοιλιά μου από τη δραστηριότητά του

Κοιμάμαι στο πλάι

Συνεχίζω να αθλούμαι

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Μας ενδιαφέρει το ενδεχόμενο να γεννήσουμε στο νερό. Ποια είναι η γνώμη σας;
 2. Σκεφτόμαστε να κρατήσουμε βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο του μωρού μας. Πού να απευθυνθούμε και ποια είναι η διαδικασία;
 3. Είμαι μεγαλόσωμη. Αυτό σημαίνει ότι και το μωρό μου θα γεννηθεί μεγαλόσωμο;
 4. Διάβασα ότι οι ασκήσεις Kegel βοηθούν στην ενδυνάμωση και στην άμεση επαναφορά μετά τον τοκετό. Τις προτείνετε για μένα;
 5. Χάνω την ισορροπία μου αρκετά συχνά. Πώς μπορώ να προφυλάξω την κοιλιά μου;
 6. Διψάω συνεχώς. Μήπως θα πρέπει να κάνω νωρίτερα το τεστ για τον διαβήτη κύησης;
 7. Μερικές φορές δεν αισθάνομαι το μωρό μου να κινείται για ώρες ολόκληρες. Θα πρέπει να ανησυχήσω; Πώς μπορώ να προκαλέσω κίνησή του;
 8. Μερικές φορές οι κλωτσιές τού μωρού είναι επώδυνες. Μπορώ με κάποιον τρόπο να του αλλάξω θέση;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Πλησιάζοντας στο 3ο τρίμηνο το μωρό σας παχαίνει και στρογγυλεύει, καθώς αυξάνεται η ποσότητα του λίπους κάτω από το δέρμα του «γεμίζοντας» όλο και περισσότερο το διαθέσιμο χώρο μέσα στη μήτρα. Εάν έπρεπε να γεννήσετε αυτή την εβδομάδα, το μικρό σας θα είχε πολύ καλές πιθανότητες επιβίωσης.

Μπορεί να ανοιγοκλείνει τα μάτια του, να κοιμάται και να ξυπνάει σε μία τακτική βάση και να πιπιλίζει το δάχτυλό του.

Τα πνευμόνια του ακόμα αναπτύσσονται και σε περίπτωση πρόωρης γέννας θα μπορούσαν να λειτουργήσουν κανονικά με τη βοήθεια ιατρικού εξοπλισμού.

Το μωρό σας εξασκείται στις αναπνοές καταπίνοντας αμνιακό υγρό. Αυτή η διαδικασία φαίνεται να του προκαλεί λόξυγκα, πράγμα που θα νιώθετε κι εσείς σαν ρυθμικά χτυπήματα στην κοιλίτσα σας.

Το ορόσημο αυτής της εβδομάδας είναι ότι το μωρό σας μπορεί να αναγνωρίζει πλέον τη φωνή τη δική σας και του συντρόφου σας. Γι' αυτό μην σταματάτε να του μιλάτε και γιατί όχι, να του τραγουδάτε! Αν ο σύντροφός σας ακουμπήσει το αυτί του στην κοιλίτσα σας μπορεί να ακούσει την καρδιά του να χτυπάει.

Οι γευστικοί κάλυκες στη γλώσσα του έχουν αναπτυχθεί σχεδόν πλήρως και αναγνωρίζει τις γεύσεις. Θέλετε να κάνετε ένα πείραμα; Εάν φάτε κάτι πικάντικο, το μωρό σας θα το γευτεί μέσω του αμνιακού υγρού. Κάποια μωρά ανταποκρίνονται σε αυτή την πικάντικη αλλαγή με λόξυγκα.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Κράμπες στα πόδια
 2. Αιμορροΐδες
 3. Κιρσοί
 4. Λιποθυμία ή ζάλη
 5. Ματωμένα ούλα
 6. Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών (Restless Leg Syndrome-RLS)
 7. Ραγάδες
 8. Βουλωμένη μύτη
 9. Κοιλιακοί πόνοι

Ανησυχητικά συμπτώματα:

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα πριν τις 37 εβδομάδες:

 1. Έντονη πίεση στο κάτω μέρος του κόλπου - Έχετε την αίσθηση ότι το μωρό πιέζει προς τα κάτω.
 2. Πόνοι στην κοιλιά - Ειδικά αν ο πόνος επιμένει ή αν έρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 3. Πόνοι χαμηλά στη μέση - Ειδικά αν δεν είχατε τέτοιους πόνους πριν.
 4. Μεγάλη αύξηση στην ποσότητα των κολπικών υγρών και αλλαγή στη σύνθεσή τους.
27η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Φτάνοντας στο τέλος του 2ου τριμήνου μπορεί να έχετε παρατηρήσει κάποια νέα συμπτώματα· έχετε πόνους στη μέση και παθαίνετε αρκετά συχνά κράμπες, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δυστυχώς, οι κράμπες μπορεί να επιδεινωθούν καθώς η εγκυμοσύνη σας προχωράει.

Μπορεί να σας γίνει έλεγχος για τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης στο αίμα σας ώστε να διαπιστωθεί εάν έχετε έλλειψη σιδήρου (αναιμία). Η αναιμία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί καθώς μπορεί να είναι υπεύθυνη για την πρόκληση πρόωρου τοκετού ή τη γέννηση ενός λιποβαρούς μωρού. Εάν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά, θα σας χορηγηθεί συμπλήρωμα σιδήρου.

Καθώς "μεγαλώνετε" κι εσείς μαζί με το μωρό σας, μπορεί να εμφανιστούν ραγάδες στην κοιλιά και στο στήθος σας. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε δυσκολία στο σκύψιμο και στο δέσιμο των κορδονιών σας.

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι τα άκρα σας αρχίζουν να πρήζονται κυρίως στο τέλος της ημέρας ή κατά τη διάρκεια μιας ζεστής μέρας το καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει λόγω της κατακράτησης υγρών. Το σώμα σας θα αποβάλλει το έξτρα υγρό αμέσως μετά τη γέννα. Στο μεσοδιάστημα, ξαπλώνετε στην αριστερή σας πλευρά και σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά. Αποφύγετε να στέκεστε όρθια σε ένα μέρος για πολλή ώρα. Επιπλέον, προσπαθήστε να ασκείστε τακτικά για την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος.

Διατροφή

Χρειάζεστε περισσότερη Βιταμίνη C και δεν θέλετε να φάτε άλλο φρούτο; Δοκιμάστε κόκκινη πιπεριά. Έχει σχεδόν τη διπλάσια ποσότητα Βιταμίνης C από ό,τι ένα πορτοκάλι. Κόψτε τη σε λωρίδες και συνοδέψτε τη με ένα ντιπ.

Χρήσιμα tips

 • Εάν σας προβληματίζει το σχήμα και το μέγεθος των θηλών σας, να ξέρετε ότι τα μωρά καταφέρνουν να θηλάσουν κανονικά ανεξάρτητα από το πώς είναι η θηλή. Εάν παρ’ όλα αυτά έχετε ανησυχίες, συμβουλευτείτε κάποιον σύμβουλο γαλουχίας.
 • Εάν θέλετε να ταξιδέψετε αεροπορικώς, ρωτήστε το γιατρό σας εάν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για ένα τέτοιο ταξίδι.
 • Έχετε πολλά αέρια το ξέρουμε. Είναι όμως φυσιολογικό! Για να περιορίσετε το πρόβλημα αντικαταστήστε κάποια τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα, όπως το μπρόκολο και τα σπαράγγια, με σπανάκι και καρότα.

Το ξέρατε; Τα μωρά έχουν περισσότερους γευστικούς κάλυκες στη γέννα από ό,τι θα έχουν στη μετέπειτα ζωή τους. Έτσι, είναι σε θέση να ξεχωρίσουν το γάλα της μαμάς τους από οποιοδήποτε άλλο.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter