Main Menu

26η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Ανοίγει τα μάτια του

Από το κεφάλι έως τις φτέρνες το μωρό σας είναι 35,6 εκατοστά, δηλαδή έχει το μέγεθος ενός φρέσκου κρεμμυδιού, και ζυγίζει 870 γραμμάρια. Αυτή την εβδομάδα τα βλέφαρα των ματιών του ανοίγουν για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει ότι βλέπει πλέον τι συμβαίνει γύρω του! Το μωρό κοιμάται αρκετά συχνά, συνήθως τα διαστήματα που κοιμάστε κι εσείς. Μπορεί να παρατηρήσετε μία μικρή αύξηση στην αρτηριακή σας πίεση, αν και είναι πιθανόν να εξακολουθεί να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα πριν την εγκυμοσύνη σας.

26η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 26η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

26η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Πηγαίνω στα πρώτα προγεννητικά μαθήματα

Συνεχίζω να τρώω άφθονα λαχανικά και φρούτα

Συζητώ με το γιατρό τις επιλογές γέννας

Κλείνω ραντεβού για μανικιούρ

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Είμαι μεγαλόσωμη. Αυτό σημαίνει ότι και το μωρό μου θα γεννηθεί μεγαλόσωμο;
 2. Διάβασα ότι οι ασκήσεις Kegel βοηθούν στην ενδυνάμωση και στην άμεση επαναφορά μετά τον τοκετό. Τις προτείνετε για μένα;
 3. Χάνω την ισορροπία μου αρκετά συχνά. Πώς μπορώ να προφυλάξω την κοιλιά μου;
 4. Διψάω συνεχώς. Μήπως θα πρέπει να κάνω νωρίτερα το τεστ για τον διαβήτη κύησης;
 5. Μερικές φορές δεν αισθάνομαι το μωρό μου να κινείται για ώρες ολόκληρες. Θα πρέπει να ανησυχήσω; Πώς μπορώ να προκαλέσω κίνησή του;
 6. Μερικές φορές οι κλωτσιές του μωρού είναι επώδυνες. Μπορώ με κάποιον τρόπο να του αλλάξω θέση;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Αυτή την εβδομάδα τα βλέφαρα των ματιών του ανοίγουν για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει ότι βλέπει πλέον τι συμβαίνει γύρω του! Το χρώμα της ίριδας έχει τις αποχρώσεις του μπλε και θα παραμείνει έτσι για μερικούς μήνες μετά τη γέννησή του. Στη συνέχεια θα λάβει το τελικό της χρώμα.

Οι πνεύμονες του μωρού εξακολουθούν να ωριμάζουν και το μωρό μπορεί να εισπνέει και να εκπνέει· κάνει τώρα την πρακτική του για τις πρώτες του αναπνοές την ώρα του τοκετού.

Το μωρό κοιμάται αρκετά συχνά, συνήθως τα διαστήματα που κοιμάστε κι εσείς. Το σύστημα ακοής του αναπτύσσεται πλήρως και το προσεχές διάστημα θα γίνει αρκετά ευαίσθητο στους ήχους. Σε ένα μήνα περίπου από τώρα θα το αισθανθείτε να αντιδρά σε έναν ξαφνικό δυνατό θόρυβο. Μπορεί ακόμα και να κινείται στο ρυθμό της μουσικής!

Σε λίγο καιρό θα αρχίσει να στριμώχνεται μέσα στη μήτρα. Αυτό σημαίνει ότι ο μικροσκοπικός σας χορευτής δε θα έχει αρκετό χώρο για τις φιγούρες, τις τούμπες και τις κλωτσιές του, αλλά μην ανησυχείτε, υπάρχει άφθονος χώρος για να μεγαλώσει σωστά.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Ημικρανίες
 2. Φούσκωμα και αέρια
 3. Θολή μνήμη (μπορεί να ξεχνάτε πράγματα)
 4. Αδεξιότητα
26η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Στην 26η εβδομάδα έχετε διανύσει τα 2/3 της εγκυμοσύνης σας. Συγχαρητήρια!

Μπαίνετε στο 3ο τρίμηνο αφού κλείσετε και την 27η εβδομάδα. Πλησιάζει ο καιρός! Πριν το καταλάβετε θα κρατάτε το μωρό σας στην αγκαλιά σας.

Στην καθημερινότητά σας έχουν προστεθεί τα προγεννητικά μαθήματα και οι προετοιμασίες για το βρεφικό δωμάτιο. Μέσα σε όλα, μην παραμελείτε τη σωστή διατροφή και την ψυχική και σωματική σας υγεία. Να ξεκουράζεστε και να ασκείστε.

Μπορεί να παρατηρήσετε μία μικρή αύξηση στην αρτηριακή σας πίεση, αν και είναι πιθανό να εξακολουθεί να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα πριν την εγκυμοσύνη σας. Σε αυτό που θα εστιάσει τώρα ο γιατρός σας είναι στον εντοπισμό πιθανών συμπτωμάτων προεκλαμψίας. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονους πονοκεφάλους, θολή όραση, πρησμένο πρόσωπο (ειδικά στην περιοχή γύρω από τα μάτια) και πρησμένα χέρια και πόδια.

Στις περισσότερες γυναίκες κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους ο αφαλός προβάλλει προς τα έξω, καθώς η όλο και μεγαλύτερη μήτρα «σπρώχνει» ό,τι βρει μπροστά της. Όλα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό τους μετά τον τοκετό.

Εάν ένας 8ωρος ύπνος είναι πλέον ένα άπιαστο όνειρο, καλωσορίσατε στον άυπνο κόσμο των εγκύων! Από τη μία οι καούρες κι οι κράμπες και από την άλλη η συχνή επίσκεψή σας στην τουαλέτα και η όλο και μεγαλύτερη κοιλίτσα σας, δυσκολεύουν τα πράγματα. Προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλάι με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα και ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας.

Διατροφή

Η ανάπτυξη του εγκεφάλου, των αισθήσεων και του νευρικού του συστήματος είναι εντατική αυτή την περίοδο, γι' αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τρέφεστε σωστά.

Χρήσιμα tips

 • Όλα τα μωρά έχουν μπλε μάτια στην κοιλίτσα ανεξαρτήτως γενετικής κληρονομιάς. Το τελικό χρώμα των ματιών τους διαμορφώνεται μήνες μετά τη γέννα.
 • Δεν μπορείτε να βολευτείτε στο κρεβάτι; Προσπαθήστε να κοιμηθείτε στο αριστερό πλευρό σας τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας και έχοντάς τα ελαφρώς λυγισμένα.
 • Μία έγκυος φυσιολογικού βάρους είναι πιθανό να έχει πάρει 7 με 10 κιλά μέχρι τώρα. Εάν ξεφεύγετε από αυτό το εύρος μιλήστε με το γιατρό σας για το πόσο βάρος θα έπρεπε να έχετε πάρει ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας.
 • Περιμένετε δίδυμα; Αν και είναι σύνηθες αυτές οι γέννες να γίνονται με καισαρική τομή, υπάρχουν πιθανότητες να γεννήσετε φυσιολογικά. Συζητήστε το με το γιατρό σας.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter