Main Menu

24η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Το πρόσωπό του έχει σχεδόν τελειοποιηθεί

Το μωρό σας είναι περίπου 30,5 εκατοστά δηλαδή έχει το μέγεθος ενός καλαμποκιού, και ζυγίζει 590 γραμμάρια. Το βάρος του μωρού σας αυξάνεται πλέον με ρυθμό 170 γραμμαρίων την εβδομάδα. Το πρόσωπό του έχει σχεδόν τελειοποιηθεί και έχει πιθανότητες να επιζήσει εάν γεννηθεί αυτή την εβδομάδα. Ο αφαλός σας προβάλλει προς τα έξω, καθώς η όλο και μεγαλύτερη μήτρα «σπρώχνει» ό,τι βρει μπροστά της και πιθανόν να έχετε μουδιάσματα στα δάχτυλα λόγω του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα που κάνει την εμφάνισή του σε πολλές γυναίκες το 2ο τρίμηνο.

24η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 24η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

24η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Κάνω ένα χαλαρωτικό κολύμπι

Τοποθετώ τα πόδια μου ψηλά σε κάθε ευκαιρία

Ζητάω από το γιατρό να ακούσουμε τον χτύπο της καρδιάς του

Διευθετώ την άδεια εγκυμοσύνης μου

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Είχα γεννήσει με καισαρική τομή στην προηγούμενη εγκυμοσύνη μου. Υπό ποιες προϋποθέσεις μπορώ να γεννήσω τώρα φυσιολογικά;
 2. Ο σύζυγός μου ανησυχεί μήπως βλάψουμε το μωρό κατά τη διάρκεια του σεξ. Πώς μπορώ να τον καθησυχάσω ότι είναι ασφαλές;
 3. Διψάω συνεχώς. Μήπως θα πρέπει να κάνω νωρίτερα το τεστ για τον διαβήτη κύησης;
 4. Μερικές φορές δεν αισθάνομαι το μωρό μου να κινείται για ώρες ολόκληρες. Θα πρέπει να ανησυχήσω; Πώς μπορώ να προκαλέσω κίνησή του;
 5. Μερικές φορές οι κλωτσιές του μωρού είναι επώδυνες. Μπορώ με κάποιον τρόπο να του αλλάξω θέση;
 6. Αν πίνω νερό, θα σταματήσει ο λόξυγκας του μωρού;
 7. Είναι ασφαλές να κάνω βελονισμό;
 8. Σκεφτόμαστε να κάνουμε έναν 3D υπέρηχο για να κρατήσουμε αναμνηστικό από το μωρό μας. Ποιες είναι οι σκέψεις σας σχετικά με αυτό;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Το βάρος του μωρού σας αυξάνεται πλέον με ρυθμό 170 γραμμαρίων την εβδομάδα. Το περισσότερο από αυτό το βάρος προέρχεται από τα αναπτυσσόμενα όργανα, τα οστά και τους μυς, καθώς και από το λίπος που σιγά-σιγά συσσωρεύεται στο σώμα του.

Το μωρό σας καταλαμβάνει ολοένα και περισσότερο χώρο στη μήτρα και το δέρμα του είναι ακόμα λεπτό και ευαίσθητο.

Επίσης, εάν μπορούσατε να δείτε μέσα στην κοιλίτσα σας θα βλέπατε ότι το δέρμα του αρχίζει να παίρνει χρώμα –δεν είναι τελείως διαφανές πια- και είναι ρυτιδιασμένο καθώς ακόμα δεν έχει συσσωρευτεί αρκετό λίπος για να το «γεμίσει».

Το πρόσωπό του έχει σχεδόν τελειοποιηθεί και έχει πιθανότητες να επιζήσει εάν γεννηθεί αυτή την εβδομάδα.

Τώρα κοιμάται και ξυπνάει ανά τακτά διαστήματα και πραγματικά μαλλιά (όχι χνούδι) φυτρώνουν στο κεφαλάκι του. Κάποια μωρά κλωτσάνε ως απάντηση σε ήχους και αγγίγματα που προέρχονται απ’ έξω από την κοιλιά.

Το μωρό σας μπορεί να ακούσει όλους τους ήχους: Την αναπνοή σας, το γουργούρισμα από το στομάχι σας, τη φωνή τη δική σας και του συντρόφου σας (που θα είναι σε θέση να αναγνωρίσει στη γέννα) και ακόμη πιο δυνατούς ήχους όπως τα κορναρίσματα στο δρόμο και το γαύγισμα ενός σκύλου.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Δυσκοιλιότητα
 2. Ημικρανίες
 3. Πόνοι χαμηλά στην κοιλιά
 4. Κράμπες στα πόδια
 5. Πρησμένα πόδια και αστράγαλοι
 6. Καούρα
 7. Ραγάδες
 8. Τα μάτια σας γίνονται πιο ευαίσθητα στο φως και μπορεί να τα αισθάνεστε πιο ξηρά.

Ποια είναι τα σημάδια του πρόωρου τοκετού;

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα πριν τις 37 εβδομάδες:

 1. Σπάσιμο των νερών.
 2. Αιμορραγία ή σταγόνες αίματος από τον κόλπο.
 3. Έντονη πίεση στο κάτω μέρος του κόλπου - Έχετε την αίσθηση ότι το μωρό πιέζει προς τα κάτω.
 4. Πόνοι στην κοιλιά - Ειδικά αν ο πόνος επιμένει ή αν έρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 5. Πόνοι χαμηλά στη μέση - Ειδικά αν δεν είχατε τέτοιους πόνους πριν.
 6. Μεγάλη αύξηση στην ποσότητα των κολπικών υγρών και αλλαγή στη σύνθεσή τους.
24η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Η μήτρα σας είναι σε μέγεθος όσο μία μπάλα ποδοσφαίρου και πλέον η κοιλίτσα σας δεν κρύβεται με τίποτα!

Πιθανό να έχετε καούρες, μυϊκούς πόνους και πρησμένα πόδια και να αισθάνεστε κόπωση και ζαλάδα. Μιλήστε με το γιατρό σας αν έχετε συχνές ζαλάδες ή λιποθυμίες, καθώς μπορεί να προκαλούνται από τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Να σηκώνεστε αργά από το κρεβάτι ή την καρέκλα και να καταναλώνετε συχνά γεύματα.

Ο αφαλός προβάλλει προς τα έξω

Στις περισσότερες γυναίκες κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους ο αφαλός προβάλλει προς τα έξω, καθώς η όλο και μεγαλύτερη μήτρα «σπρώχνει» ό,τι βρει μπροστά της. Όλα θα επιστρέψουν στο φυσιολογικό τους μετά τον τοκετό.

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Έχετε πόνο στον καρπό και μουδιάσματα στα δάχτυλα; Πιθανόν να ευθύνεται το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως σε άτομα που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις που επιβαρύνουν τον καρπό για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. υπερβολική χρήση Η/Υ). Στην εγκυμοσύνη όμως εμφανίζεται για άλλον λόγο, συνήθως από την κατακράτηση υγρών (οι επαναλαμβανόμενες επιβαρυντικές κινήσεις εντείνουν το πρόβλημα). Αντιμετωπίστε το πίνοντας πολλά υγρά (για να μειωθεί το πρήξιμο των άκρων), δίνοντας έμφαση στη σωστή θέση των καρπών και τεντώνοντας ή τινάζοντας τα χέρια σας συχνά μετά από τον ύπνο ή κάποια δραστηριότητα. Τα συμπτώματα υποχωρούν μετά τον τοκετό.

Διατροφή

Κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας χρειάζεται να επικεντρωθείτε στην κάλυψη των αναγκών σας σε σίδηρο και ασβέστιο:

 1. Σε σίδηρο για να ανταπεξέλθει ο οργανισμός σας στην αύξηση του όγκου του αίματος και να καλύψει τις ανάγκες του εμβρύου και του πλακούντα.
 2. Σε ασβέστιο καθώς αυτό το διάστημα αρχίζουν να αναπτύσσονται τα δόντια και τα οστά του μωρού σας.

Χρήσιμα tips

 • Ερευνητές του Johns Hopkins Hospital στη Βαλτιμόρη διαπίστωσαν ότι όσες έγκυες ανέφεραν ότι είχαν καούρα, είχαν και νεογέννητα με μαλλιά στο 82% των περιπτώσεων. Η πλειοψηφία των γυναικών χωρίς καούρες στην εγκυμοσύνη τους, γέννησαν μωρά χωρίς μαλλιά.
 • Ξεκινήστε να παίρνετε ιδέες για το νέο δωμάτιο του μωρού σας.
 • Μεταξύ της 24ης και 28ης εβδομάδας ο γιατρός θα μετρήσει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας (καμπύλη σακχάρου). Αυτή η εξέταση θα δείξει εάν έχετε διαβήτη κύησης.
 • Θέλετε να κάνετε ένα ταξίδι; Μη διστάσετε. Εφόσον δεν υπάρχουν ανησυχίες για την εγκυμοσύνη σας, μπορείτε να ταξιδέψετε κατά το μεγαλύτερο μέρος της εγκυμοσύνης σας. Συζητήστε με το γιατρό σας για ταξίδια με αεροπλάνο. Οι περισσότεροι το επιτρέπουν μέχρι τον 8ο μήνα.
 • Έχετε σκεφτεί να προσλάβετε μία μαία; Μπορεί να σας βοηθήσει σε όλη τη διαδικασία του τοκετού και τις πρώτες μέρες με το μωρό σας. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει να γεννήσετε φυσιολογικά.
 • Η κόπωση που αισθανόσασταν το πρώτο τρίμηνο μπορεί να ξανακάνει την εμφάνισή της.
 • Για την ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο στα άκρα τοποθετήστε ένα κρύο επίθεμα για λίγα λεπτά (5-8 λεπτά) κάποιες φορές μέσα στην ημέρα.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter