Main Menu

22η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Μοιάζει με ένα μίνι νεογέννητο

Το μωρό σας είναι περίπου 28 εκατοστά (από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες) και ζυγίζει 450 γραμμάρια. Οπτικά μοιάζει με ένα νεογέννητο σε μίνι μέγεθος -περίπου στο ύψος ενός αγγουριού- ωστόσο, μένουν πολλά να γίνουν ακόμα προτού γεννηθεί. Η μήτρα σας μεγαλώνει όλο και πιο πολύ και μέχρι τώρα θα έχετε μία διακριτή κοιλίτσα που θα μιλάει από μόνη της: «Ναι, είμαι έγκυος!». Τέλος, το λαμπερό σας δέρμα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι δεν είναι όλα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης δυσάρεστα.

22η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για την 22η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

22η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Παρατηρώ τα άκρα μου ώστε να βγάλω έγκαιρα τα δαχτυλίδια μου

Επιλέγω τρόφιμα με βάση την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής

Κρατάω μακριά μου ακτινοβολίες φορητών συσκευών

Ελέγχω τον σίδηρό μου στο αίμα

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Είναι ασφαλές να συνεχίζω να φοράω τα σκουλαρίκια μου στην εγκυμοσύνη;
 2. Πώς μπορώ να ξεχωρίσω αν το φτερούγισμα που αισθάνομαι είναι από το μωρό ή από το στομάχι μου;
 3. Ποιες ασκήσεις μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ από τις ενοχλήσεις χαμηλά στην κοιλιά μου;
 4. Καθώς η κοιλιά μου μεγαλώνει, το τατουάζ τεντώνεται. Θα επανέλθει στο φυσιολογικό του σχήμα μετά τη γέννα;
 5. Ξέρω είμαι έγκυος και είναι φυσιολογικό να παίρνω βάρος, αλλά έχω απογοητευτεί από τα κιλά που παίρνω. Τι μπορώ να κάνω για να μη με παίρνει από κάτω;
 6. Έχω διαβάσει ότι είναι καλύτερα να μην κοιμάμαι ανάσκελα πλέον. Για ποιο λόγο;
 7. Η μέση πονάει αφόρητα. Θα με βοηθήσει μια ζώνη εγκυμοσύνης;
 8. Έχω βγάλει θηλώματα κάτω από το στήθος μου και στη μασχάλη. Πώς μπορώ να τα αφαιρέσω;
 9. Τι μπορώ να κάνω για τις ευρυαγγείες;
 10. Ποια εντομοαπωθητικά προϊόντα είναι ασφαλή για χρήση στην κατάστασή μου;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Ο εγκέφαλός του μπαίνει σε τροχιά ταχείας ανάπτυξης και τα όργανά του γίνονται μέρα με τη μέρα πιο λειτουργικά.

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου συνεχίζουν να γίνονται πιο διακριτά και τα χείλη έχουν πλέον σχηματιστεί πλήρως. Τα νύχια στα δάχτυλά του είναι πλήρως διαμορφωμένα και συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Τα μάτια έχουν σχηματιστεί, αλλά οι ίριδες δεν παρουσιάζουν κανένα χρωματισμό ακόμα. Τα πρώτα του δοντάκια επίσης αναπτύσσονται κάτω από τα ούλα του.

Το γνωρίζατε;

Το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά τα οποία διανέμονται σε όλο του το σώμα με το αίμα από τον ομφάλιο λώρο, ρέουν με ταχύτητα τεσσάρων μιλίων την ώρα.

Αυτή την εβδομάδα επίσης, αρπάζει με μεγαλύτερη πυγμή τον ομφάλιο λώρο και οι αισθήσεις του γίνονται πιο δυνατές. Έτσι, αντιλαμβάνεται καλύτερα το περιβάλλον γύρω του καθώς αναπτύσσει την αίσθηση της αφής. Η γροθιά του είναι πολύ δυνατή πλέον και αφού δεν έχει κάτι άλλο να πιάσει μέσα στη μήτρα σας, εξασκείται κρατώντας γερά τον ομφάλιο λώρο –αλλά μην ανησυχείτε, είναι πολύ ανθεκτικός! Η όρασή του επίσης βελτιώνεται. Το μικρό σας μπορεί να αντιλαμβάνεται το φως και το σκοτάδι πολύ καλύτερα από πριν. Μπορεί επίσης να ακούει τη φωνή σας, τον χτύπο της καρδιά σας, το γουργουρητό στο στομάχι σας και τον ήχο του φυσήματος από το αίμα που κυκλοφορεί.

Τα πρώτα κόπρανα του μωρού αρχίζουν να συσσωρεύονται στην κοιλίτσα του. Αποτελούνται από όλα όσα καταπίνει στη μήτρα, συμπεριλαμβανομένου του αμνιακού υγρού. Αυτή η ουσία αποτελείται από μαύρη ή σκούρα πράσινη κολλώδη ουσία που ονομάζεται μηκώνιο.

Αν το παιδί σας είναι αγόρι, οι όρχεις αρχίζουν να κατέρχονται από την λεκάνη προς το όσχεο.

Ο σκελετός του συνεχίζει να αναπτύσσεται και τα οστά σκληραίνουν όλο και περισσότερο αν και κάποια μαλακά σημεία θα παραμείνουν μέχρι και τους πρώτους μήνες της ζωής του.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Δυσκοιλιότητα
 2. Προεξέχων ομφαλός
 3. Καούρα και Δυσπεψία
 4. Λιποθυμία ή ζάλη
 5. Ραγάδες
 6. Κράμπες
 7. Αιμορροΐδες και πρήξιμο στα δάχτυλα
 8. Δέρμα που ακτινοβολεί
22η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Μέχρι τώρα θα έχετε μία διακριτή κοιλίτσα που θα μιλάει από μόνη της: «Ναι, είμαι έγκυος!»

Η μήτρα σας μεγαλώνει διαρκώς, ωστόσο μπορείτε ακόμα με ευκολία να σκύψετε, να καθίσετε, να οδηγήσετε, γενικά να κάνετε άνετα όσα κάνατε και πριν. Η κοιλιά σας όμως δεν είναι το μόνο σημείο του σώματός σας που μεγαλώνει. Κοιτάξτε χαμηλά και θα διαπιστώσετε ότι τα άκρα σας μεγαλώνουν επίσης.

Αυτή είναι μία καλή στιγμή να ελέγξετε τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα σας, καθώς ο όγκος του αίματός σας έχει αυξηθεί κατά πολύ τους τελευταίους μήνες. Πίνετε άφθονο νερό για την αναπλήρωση.

Το λαμπερό σας δέρμα είναι η ζωντανή απόδειξη ότι δεν είναι όλα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης δυσάρεστα. Η περισσότερη υγρασία στο δέρμα σας και η μεγαλύτερη ποσότητα αίματος που κυλάει στις φλέβες σας, δημιουργεί αυτή τη λάμψη της εγκυμοσύνης. Μαζί με το λαμπερό δέρμα έρχονται και τα δυνατά, πυκνά μαλλιά.

Διατροφή

Ζούμε στην Ελλάδα και όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής. Εκμεταλλευτείτε το! Η πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής αποτελεί ένα αρκετά καλό πρότυπο για τους μήνες της εγκυμοσύνης σας. Η πυραμίδα αυτή έχει στη βάση της τις φυτικές ίνες και τα δημητριακά (ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κ.λπ.) και όσο ανεβαίνουμε προς τα πάνω συναντάμε τα λαχανικά, την πρωτεΐνη (κρέας), τα φρούτα, τα γαλακτοκομικά και τέλος τις λιπαρές τροφές (γλυκά). Όσο πιο κοντά στη βάση της πυραμίδας βρίσκεται μια τροφή, τόσο μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής σας διατροφής πρέπει να αποτελεί. Μην ξεχνάτε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα και να πίνετε άφθονο νερό.

Χρήσιμα tips

 • Προστατέψτε το μωρό σας από την ακτινοβολία των κινητών συσκευών
 • Η μήτρα σας προετοιμάζεται για τον τοκετό; Εάν νιώθετε ακανόνιστες και ανώδυνες συσπάσεις στην κοιλιά σας είναι οι συστολές Braxton Hicks και είναι ακίνδυνες.
 • Εάν έχετε κράμπες στα πόδια σας ή κουρασμένα πόδια μπορεί να είναι ένδειξη χαμηλού μαγνησίου.
 • Οι αιμορροΐδες είναι κοινό σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη. Για να τις αντιμετωπίσετε πίνετε άφθονο νερό και προτιμήστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Εάν αντιμετωπίζετε μεγάλο πρόβλημα, ζητήστε από το γιατρό σας μία κατάλληλη θεραπεία. Τα καλά νέα είναι ότι υποχωρούν μετά τον τοκετό.
 • Το πρήξιμο στα δάχτυλα είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη. Αφαιρέστε τα δαχτυλίδια σας έγκαιρα πριν είναι πολύ αργά! Εάν δε θέλετε να αποχωριστείτε τη βέρα σας, βάλτε τη σε μία αλυσίδα και κρεμάστε την στο λαιμό σας.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter