Main Menu

18η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Οι 5 αισθήσεις του αναπτύσσονται

Το μωρό σας είναι 14 εκατοστά, δηλαδή έχει το μέγεθος μίας πράσινης πιπεριάς, και ζυγίζει 180 γραμμάρια. Αρχίζει να συσσωρεύεται το πρώτο λίπος στο σώμα του και να ενισχύονται οι αισθήσεις (αφή, γεύση, όσφρηση, ακοή και όραση), καθώς το νευρικό του σύστημα ωριμάζει ραγδαία. Επίσης αρχίζει να χασμουριέται, κάτι που μπορείτε να δείτε, αν είστε τυχεροί, στον υπέρηχο. Αυτή την περίοδο θα νιώσετε και τις πρώτες κλωτσιές του μωρού σας, δηλαδή κάτι σαν μικρά φτερουγίσματα χαμηλά στην κοιλιά σας.

18η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για τη 18η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Εξετάσεις αυτής της περιόδου | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

18η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Τρώω φρέσκα φρούτα

Παίρνω αρκετό ασβέστιο

Γυμνάζομαι χωρίς να το παρακάνω

Κοιμάμαι στο πλάι

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Πώς μπορώ να ξεχωρίσω αν το φτερούγισμα που αισθάνομαι είναι από το μωρό ή από το στομάχι μου;
 2. Ποιες ασκήσεις μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ από τις ενοχλήσεις χαμηλά στην κοιλιά μου;
 3. Καθώς η κοιλιά μου μεγαλώνει, το τατουάζ τεντώνεται. Θα επανέλθει στο φυσιολογικό του σχήμα μετά τη γέννα;
 4. Ξέρω είμαι έγκυος και είναι φυσιολογικό να παίρνω βάρος, αλλά έχω απογοητευτεί από τα κιλά που παίρνω. Τι μπορώ να κάνω για να μη με παίρνει από κάτω;
 5. Έχω διαβάσει ότι είναι καλύτερα να μην κοιμάμαι ανάσκελα πλέον. Για ποιο λόγο;
 6. Η μέση πονάει αφόρητα. Θα με βοηθήσει μια ζώνη εγκυμοσύνης;
 7. Έχω βγάλει θηλώματα κάτω από το στήθος μου και στη μασχάλη. Πώς μπορώ να τα αφαιρέσω;
 8. Τι μπορώ να κάνω για τις ευρυαγγείες;
 9. Ποια εντομοαπωθητικά προϊόντα είναι ασφαλή για χρήση στην κατάστασή μου;
 10. Πέρα από το φύλο του μωρού τι άλλο μπορούμε να μάθουμε από τον υπέρηχο του 2ου τριμήνου;

Υπέρηχος

Θα πρέπει να αποφασίσετε εάν θέλετε να μάθετε το φύλο του μωρού σας, καθώς στον υπέρηχο μεταξύ της 16ης και 20ης εβδομάδας μπορεί να φανεί, χωρίς όμως να είναι 100% σίγουρο το αποτέλεσμα.

Εάν στον υπέρηχο εντοπιστεί κάποια ανωμαλία η οποία σχετίζεται με κάποια γενετική δυσλειτουργία, μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε αμνιοπαρακέντηση.

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Υπάρχει ακόμα άφθονος χώρος στη μήτρα για το μωρό σας να κινείται, να στρέφεται, να γυρνάει, να κλωτσάει με τα πόδια και τα χέρια του, να κουλουριάζεται και να κάνει τούμπες.

Οι αμφιβληστροειδείς του έχουν γίνει ευαίσθητοι στο φως, με αποτέλεσμα το μωρό σας να μπορεί να αντιληφθεί τη λάμψη αν φωτίσετε με φακό την κοιλίτσα σας (ακόμα κι αν τα βλέφαρά του είναι κλειστά). Αυτό συμβαίνει γιατί το νευρικό του σύστημα ωριμάζει ραγδαία την 18η εβδομάδα με αποτέλεσμα την ενίσχυση των αισθήσεων (αφή, γεύση, όσφρηση, ακοή και όραση).

Το μωρό σας χασμουριέται και έχει λόξυγκα (μπορεί να τους αισθανθείτε σε λίγο καιρό!). Στην πραγματικότητα μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τις κινήσεις και το αξιολάτρευτο χασμουρητό του στο υπερηχογράφημά σας αυτόν το μήνα.

Τα γεννητικά όργανα τώρα σχηματίζονται, αλλά αν περιμένετε αγόρι μπορεί να μην τα δείτε στο υπερηχογράφημα (λόγω στάσης).

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Εμβρυϊκή κίνηση
 2. Κράμπες στα πόδια
 3. Φούσκωμα και αέρια
 4. Ματωμένα ούλα
 5. Ραγάδες
 6. Οίδημα (πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους)
18η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Κάπου τώρα θα αισθανθείτε και τις πρώτες κλωτσιές του μωρού σας. Πώς θα το καταλάβετε; Θα νιώσετε κάτι σαν φτερουγίσματα στην κοιλιά σας στο ύψος της λεκάνης σας.

Η μήτρα σας είναι στο μέγεθος ενός πεπονιού αυτή την εβδομάδα και βρίσκεται τέσσερα εκατοστά πίσω από τον αφαλό σας. Μπορείτε να τη νιώσετε!

Κάτι άλλο που μπορεί να νιώσετε είναι πόνος στη μέση. Ποια είναι η αιτία; Η συνεχώς αυξανόμενη μήτρα σας μετατοπίζει το κέντρο βάρους σας και σε συνδυασμό με την επίδραση της ριλαξίνης προκαλεί αστάθεια, με αποτέλεσμα να καταβάλετε μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρήσετε τη σωστή στάση του σώματός σας. Ανακουφιστείτε τοποθετώντας τα πόδια σας ψηλά όταν κάθεστε ή είστε ξαπλωμένη.

Μια σημαντική αλλαγή συμβαίνει στο καρδιαγγειακό σας σύστημα. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου η αρτηριακή σας πίεση θα μειωθεί. Να είστε προσεκτικές! Μη σηκώνεστε πάρα πολύ γρήγορα γιατί μπορεί να ζαλιστείτε.

Διατροφή

Η όρεξή σας μπορεί να έχει αυξηθεί. Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, καθώς το μωρό σας χρειάζεται ένα ευρύ φάσμα βιταμινών για να αναπτυχθεί σωστά.

Έχετε μία δυσάρεστη αίσθηση μετά το φαγητό; Πιθανόν να φταίει η δυσπεψία, μια αρκετά συχνή παρενέργεια της εγκυμοσύνης.

Προσπαθήστε να θέσετε τη δυσπεψία και την καούρα υπό τον έλεγχό σας:

 1. Τρώγοντας αργά και καταναλώνοντας μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα,
 2. αποφεύγοντας τις τροφές πλούσιες σε λιπαρά και
 3. μένοντας λίγη ώρα όρθια μετά το φαγητό.

Χρήσιμα tips

 • Η εγκυμοσύνη συνήθως συνοδεύεται από χαμηλή αρτηριακή πίεση. Προς αποφυγή ζαλάδας, να σηκώνεστε αργά από το κρεβάτι ή από την καρέκλα.
 • Κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου παράγεται η ριλαξίνη, μία ορμόνη που προκαλεί χαλάρωση των συνδέσμων κυρίως της λεκάνης, αλλά και των συνδέσμων άλλων αρθρώσεων. Η χαλάρωση των συνδέσμων της λεκάνης είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προκειμένου τα οστά αυτά να προσαρμοστούν στην αύξηση του μεγέθους της μήτρας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η λεκάνη να «ανοίξει».
 • Τώρα που η κοιλίτσα σας μεγαλώνει, συγγενείς και φίλοι θα θέλουν να την αγγίξουν. Αν δεν έχετε πρόβλημα όλα καλά! Αν όμως σας προκαλεί ενόχληση πείτε το ευγενικά ή διακριτικά αλλάξτε θέμα και... θέση άμα λάχει!
 • Ο ύπνος μπορεί να είναι όλο και πιο δύσκολος τώρα, καθώς το σώμα σας μεγαλώνει. Θα διαπιστώσετε ότι από εδώ και πέρα θα σας είναι πιο εύκολο να ξαπλώνετε στο πλάι. Όταν ξαπλώνετε ανάσκελα μπορεί να έχετε πόνους στη μέση και δυσκολία στην αναπνοή. Αυτό συμβαίνει γιατί η μήτρα σας μπορεί να πιέσει ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο και να περιορίσει τη ροή του αίματος προς την καρδιά σας. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι πίσω σας ή κάτω από τα πόδια.
 • Να είστε προσεκτική με απότομες κινήσεις ή έντονη άσκηση, καθώς είστε πιο επιρρεπής σε διαστρέμματα και στραμπουλήγματα.
 • Έχετε ξαφνικά φουντώματα; Είναι αποτέλεσμα της προγεστερόνης. Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ και την καφεΐνη.
 
Σας μπερδέψαμε με το χρονοδιάγραμμά μας; Ξεκινάμε να μετράμε τις εβδομάδες εγκυμοσύνης από την πρώτη μέρα της τελευταίας μας περιόδου. Έτσι, σχεδόν 16 εβδομάδες μετά την γονιμοποίηση, εσείς διανύετε την 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter