Main Menu

16η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Η περίοδος της ευημερίας

Το μωρό σας είναι περίπου 12 εκατοστά, δηλαδή έχει το μέγεθος ενός αβοκάντο και ζυγίζει 80-85 γραμμάρια. Ένα χνούδι σε όλο του το σώμα προστατεύει το δέρμα του και το βοηθάει στη διατήρηση μίας σταθερής θερμοκρασίας. Η σπονδυλική του στήλη και οι μικροσκοπικοί μύες στον κορμό του το βοηθάνε να στέκεται σε όρθια θέση και χάρη στην ανάπτυξη των μυών του προσώπου του, το μωρό σας είναι σε θέση να κάνει ακόμα περισσότερες γκριμάτσες. Όσο για τη μαμά, οι λιγότερες ναυτίες, οι όχι και τόσες εναλλαγές στη διάθεσή σας και η «λάμψη» στο δέρμα σας, συνηγορούν στο γενικό αίσθημα ευημερίας που νιώθετε.

16η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για τη 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

16η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Κάνω λίστα με όσα θέλω να ρωτήσω

Αναζητώ θρεπτικά snack

Πίνω πολλά υγρά

Νιώθω την πρώτη κλωτσιά του

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Έχω ρινορραγίες. Τι μπορεί να με βοηθήσει;
 2. Όταν έχω δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολεύεται και το μωρό μου;
 3. Τα ούλα μου ματώνουν μερικές φορές μετά το βούρτσισμα. Θα πρέπει να επισκεφθώ τον οδοντίατρό μου;
 4. Έχω φρικτές κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα αυτό;
 5. Νομίζω ότι έχω αιμορροΐδες. Πώς μπορώ να ξέρω; Τι μπορώ να κάνω για την αντιμετώπισή τους;
 6. Η μητέρα και η αδελφή μου είχαν κιρσούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό να αποκτήσω και εγώ;
 7. Έχω τρομερή ενέργεια. Πώς μπορώ να την εκτονώσω χωρίς να βλάψω το μωρό μου;
 8. Τώρα που οι ναυτίες σταμάτησαν, πεινάω συνέχεια. Πώς θα ξέρω πότε να σταματήσω;
 9. Πώς αναγνωρίζω εάν τα αυξημένα κολπικά υγρά που έχω αυτή την περίοδο δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης;
 10. Τον τελευταίο καιρό ξεχνάω πράγματα. Μπορώ να κάνω κάτι για να ενισχύσω τη μνήμη μου;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Το μωρό σας είναι περίπου 12 εκατοστά δηλαδή έχει το μέγεθος ενός αβοκάντο, και ζυγίζει 80-85 γραμμάρια. Σε κάθε δεδομένη στιγμή παίζει με τον ομφάλιο λώρο, τον οποίο είναι σε θέση να πιάνει κιόλας, πιπιλίζει το δάχτυλό του και ρίχνει κλωτσιές και μπουνιές στον αμνιακό σάκο. Τις εβδομάδες που έρχονται θα αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς. Το βάρος του θα διπλασιαστεί και θα ψηλώσει πολύ περισσότερο. Οι μύες του λαιμού-αυχένα ενδυναμώνονται και μπορεί πλέον να κρατάει το κεφάλι του σε όρθια θέση.

Ένα χνούδι σε όλο του το σώμα προστατεύει το δέρμα του και το βοηθάει στη διατήρηση μίας σταθερής θερμοκρασίας.

Αυτό το χνούδι υποχωρεί λίγες εβδομάδες πριν τη γέννηση, καθώς πλέον έχει αρκετό λίπος για να το κρατάει ζεστό.

Η σπονδυλική του στήλη και οι μικροσκοπικοί μύες στον κορμό του το βοηθάνε να στέκεται σε όρθια θέση και χάρη στην ανάπτυξη των μυών του προσώπου του, το μωρό σας είναι σε θέση να κάνει ακόμα περισσότερες γκριμάτσες. Τα μάτια του αποκτούν λίγες ακόμα λειτουργικότητες, όπως να τα στρέφει αριστερά και δεξιά, πάνω-κάτω και να αντιδρούν στο φως. Το δέρμα του μωρού είναι ακόμα διαφανές και μπορεί να ακούει τους θορύβους μέσα στο σώμα σας όπως τον χτύπο της καρδιάς σας και τα γαστρικά υγρά, αλλά και ό,τι συμβαίνει έξω από αυτό όπως τη φωνή σας!

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Πόνος στη μέση, τους γοφούς και τη βουβωνική χώρα
 2. Το στήθος μεγαλώνει διαρκώς
 3. Δυσκοιλιότητα
 4. Αυξημένα κολπικά υγρά
 5. Φλεβίτιδα
 6. Ματωμένα ούλα
16η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Πιθανόν να αισθάνεστε πολύ καλύτερα τώρα από ό,τι τις προηγούμενες εβδομάδες. Οι λιγότερες ναυτίες, οι όχι και τόσες εναλλαγές στη διάθεσή σας και η «λάμψη» στο δέρμα σας, συνηγορούν στο γενικό αίσθημα ευημερίας που νιώθετε.

Σύντομα θα βιώσετε την πιο όμορφη στιγμή της εγκυμοσύνης μέχρι τώρα· θα αισθανθείτε το μωρό σας να κινείται!

Ενώ κάποιες γυναίκες αναφέρουν ότι αισθάνθηκαν το μωρό τους την 16η εβδομάδα, πολλές αναφέρουν ότι δεν το ένιωσαν πριν την 18η εβδομάδα (και εάν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη μην είστε τόσο ανυπόμονη, μπορεί να μην αισθανθείτε το μωράκι σας μέχρι και την 20η εβδομάδα). Οι πρώτες κινήσεις του μπορεί να μοιάζουν με μικρά φτερουγίσματα ή με ποπ-κορν που σκάει.

Εάν πρέπει να κάνετε αμνιοπαρακέντηση, θα γίνει αυτή την εβδομάδα. Συζητήστε με το γιατρό σας για τυχόν ανησυχίες και κάντε μία λίστα με όλα όσα σκέφτεστε, καθώς είναι πολύ κοινό να ξεχνάτε εύκολα στην εγκυμοσύνη.

Ένα άλλο κομμάτι που αλλάζει είναι το βάρος σας και το σώμα σας γενικότερα. Το σύνηθες βάρος που παίρνει μία έγκυος είναι 10 με 12,5 κιλά. Έχετε υπόψη σας ότι το περισσότερο βάρος το παίρνετε μετά την 20η εβδομάδα. Για την ώρα όμως θα δυσκολεύεστε να «μπείτε» στα αγαπημένα σας ρούχα.

Έχετε στο νου σας ότι το σύνολο των κιλών που θα λάβετε μέχρι να γεννήσετε δεν είναι μόνο το βάρος του μωρού σας. Μέχρι την ημερομηνία τοκετού σας το αμνιακό υγρό θα ζυγίζει 800 γραμμάρια και ο πλακούντας 700 γραμμάρια. Το επιπλέον αίμα που παράγεται, το αυξημένο στήθος και τα περίσσεια υγρών και λίπους στο σώμα σας ζυγίζουν συνολικά περίπου 7,7 κιλά.

Η πρόκληση είναι να αγαπήσετε το νέο σας σώμα και να σκεφτείτε ότι κάθε επιπλέον γραμμάριο που παίρνετε σημαίνει ότι το μωρό σας αναπτύσσεται σωστά. Όσο τρέφεστε σωστά καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας (μειώνοντας το έτοιμο φαγητό και αυξάνοντας τα θρεπτικά φαγητά) και έχετε ένα σταθερό πρόγραμμα άσκησης, θα είστε καλά και θα ξέρετε ότι κάνετε το καλύτερο για εσάς και το μωρό σας μέχρι το τέλος αυτής της όμορφης διαδρομής.

Διατροφή

Πόσο βάρος πρέπει να πάρω;

Εάν ξεκινήσατε την εγκυμοσύνη σας με φυσιολογικό βάρος, βάλτε ως στόχο να πάρετε 5,5 με 6,5 κιλά αυτό το τρίμηνο (με στόχο να πάρετε συνολικά 11 με 15 κιλά μέχρι τον 9ο μήνα). Εάν είστε λιποβαρής ή έχετε παραπάνω κιλά από το φυσιολογικό σας, τα μεγέθη αυτά διαφοροποιούνται. Έτσι ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για το βάρος που πρέπει να πάρετε ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας του σώματός σας.

Για τη διατροφή σας:

 1. Προτιμήστε ένα υγιεινό σνακ από ένα παχυντικό. Για παράδειγμα, ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά από ένα παγωτό.
 2. Πίνετε νερό αντί για συμπυκνωμένο χυμό ή σόδα.
 3. Με τη συναίνεση του γιατρού σας διατηρήστε ένα πρόγραμμα άσκησης. Είναι σημαντικό να γίνει μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Βγείτε για έναν περίπατο ή κάντε κολύμπι.

Χρήσιμα tips

 • Το άγχος μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό σας οπότε προσπαθήστε να το αποβάλλετε. Μπορείτε απλά να μετράτε μέχρι το 10 και να παίρνετε βαθιές αναπνοές. Ή να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας με τον σύντροφό σας ή με μία καλή φίλη. Εάν η εργασία σας σάς αγχώνει αρκετά, συζητήστε το με τον εργοδότη σας ή το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού.
 • Η συνεχώς αυξανόμενη μήτρα σας μπορεί να προκαλέσει συμπίεση των αιμοφόρων αγγείων που με τη σειρά τους προκαλούν φλεβίτιδα. Για την πρόληψη μη στέκεστε σε ένα σημείο για πολλή ώρα και όταν κάθεστε να σηκώνετε τα πόδια σας ψηλά ή να τα τεντώνετε ανά τακτά διαστήματα.
 • Μπουκωμένη μύτη ή ρινορραγία; Μην ανησυχείτε. Είναι κοινά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη χάρη στη μεγαλύτερη ποσότητα αίματος που ρέει στους βλεννογόνους. Δοκιμάστε να υγραίνετε το χώρο με υγραντήρα ή με ένα κατσαρολάκι με βραστό νερό.
Σας μπερδέψαμε με το χρονοδιάγραμμά μας; Ξεκινάμε να μετράμε τις εβδομάδες εγκυμοσύνης από την πρώτη μέρα της τελευταίας μας περιόδου. Έτσι, σχεδόν 14 εβδομάδες μετά την γονιμοποίηση, εσείς διανύετε την 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter