Main Menu

15η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Ακούει τον χτύπο της καρδιάς σας

Το μωρό σας είναι περίπου 11 εκατοστά, δηλαδή έχει το μέγεθος ενός μικρού πορτοκαλιού και ζυγίζει γύρω στα 50-70 γραμμάρια. Από αυτή την εβδομάδα αρχίζει να ακούει τους θορύβους μέσα στο σώμα σας, όπως τον χτύπο της καρδιάς σας και τα γαστρικά υγρά, αλλά και ό,τι συμβαίνει έξω από αυτό όπως τη φωνή σας! Τα μάτια του είναι ακόμα κλειστά, αλλά αντιδρούν στο φως και στον υπέρηχο αυτής της εβδομάδας μπορεί να εξακριβώσετε το φύλο του.

15η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έμβρυο

Διαβάστε για τη 15η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

15η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Περιποιούμαι τον εαυτό μου ψυχικά και σωματικά

Ρωτάω το γιατρό μου για το 3D υπερηχογράφημα που γίνεται συνήθως την 15η με 20η εβδομάδα

Πίνω πολλά υγρά για ενυδάτωση

Δεν ξεχνάω να αθλούμαι

Τι να ρωτήσετε το γιατρό σας αυτή την εβδομάδα

 1. Έχω ρινορραγίες. Τι μπορεί να με βοηθήσει;
 2. Όταν έχω δυσκολία στην αναπνοή, δυσκολεύεται και το μωρό μου;
 3. Τα ούλα μου ματώνουν μερικές φορές μετά το βούρτσισμα. Θα πρέπει να επισκεφθώ τον οδοντίατρό μου;
 4. Έχω φρικτές κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σηματοδοτεί κάποιο πρόβλημα αυτό;
 5. Νομίζω ότι έχω αιμορροΐδες. Πώς μπορώ να ξέρω; Τι μπορώ να κάνω για την αντιμετώπισή τους;
 6. Η μητέρα και η αδελφή μου είχαν κιρσούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανόν να αποκτήσω και εγώ;
 7. Έχω τρομερή ενέργεια. Πώς μπορώ να την εκτονώσω χωρίς να βλάψω το μωρό μου;
 8. Τώρα που οι ναυτίες σταμάτησαν, πεινάω συνέχεια. Πώς θα ξέρω πότε να σταματήσω;
 9. Πώς αναγνωρίζω εάν τα αυξημένα κολπικά υγρά που έχω αυτή την περίοδο δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας λοίμωξης;
 10. Τον τελευταίο καιρό ξεχνάω πράγματα. Μπορώ να κάνω κάτι για να ενισχύσω τη μνήμη μου;

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Το μωρό σας είναι περίπου 11 εκατοστά, δηλαδή έχει το μέγεθος ενός μικρού πορτοκαλιού και ζυγίζει γύρω στα 50-70 γραμμάρια. Πλέον μοιάζει με μωρό και από αυτή την εβδομάδα, ως επί το πλείστον, προετοιμάζεται για τη μεγάλη έξοδο· τη γέννα.

Κάνει πρόβες στην αναπνοή, στο πιπίλισμα και την κατάποση.

Από αυτή την εβδομάδα επίσης, αρχίζει να ακούει τους θορύβους μέσα στο σώμα σας όπως τον χτύπο της καρδιά σας και τα γαστρικά υγρά, ακόμα και τη φωνή σας! Γι' αυτό ξεκινήστε από σήμερα κιόλας να του μιλάτε.

Μπορεί ακόμα να μην το αισθάνεστε, αλλά το μωρό σας κλωτσάει διαρκώς. Τα μάτια του είναι ακόμα κλειστά αλλά αντιδρούν στο φως. Η μύτη και τα χείλη διαμορφώνονται και τα μαλλάκια του συνεχίζουν να μακραίνουν.

Τι χρώμα άραγε θα είναι τα μαλλάκια του; Εάν απορείτε, μάθετε ότι τα κύτταρα που καθορίζουν το χρώμα, ξεκινούν το έργο τους από τώρα.

Το αμνιακό υγρό παραμένει σε σταθερή θερμοκρασία -μισό βαθμό υψηλότερο από τη θερμοκρασία του σώματός σας- κρατώντας το μωρό σας ζεστό.

Αν αυτή την εβδομάδα κάνετε το υπερηχογράφημά σας μπορεί να εξακριβωθεί αν περιμένετε αγόρι ή κορίτσι, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση του μωρού.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Ξεχνάτε μικρά καθημερινά πράγματα
 2. Κόκκινα πρησμένα ούλα που ματώνουν στο βούρτσισμα
 3. Καούρα και Δυσπεψία
 4. Δυσκοιλιότητα
 5. Περιστασιακοί πονοκέφαλοι
 6. Ζαλάδα ή τάση για λιποθυμία
 7. Εμφάνιση κιρσών
 8. Κολπικές εκκρίσεις
 9. Βουλωμένη μύτη
15η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυτή την εβδομάδα.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Μετά από τόσο καιρό που σας ταλαιπωρούσαν τα συμπτώματα του 1ου τριμήνου, ήρθε η στιγμή να αισθανθείτε ευεξία και να κάνετε πράγματα, όπως να πάτε μία βόλτα ή ένα σινεμά. Επίσης, ήρθε η στιγμή να εστιάσετε στη στοματική σας υγεία, η οποία επηρεάζεται κι αυτή από αλλαγές που φέρνει η εγκυμοσύνη. Βουρτσίζετε τα δόντια σας 2 φορές την ημέρα και μην ξεχνάτε η μία εξ’ αυτών να είναι λίγο πριν πέσετε για ύπνο.

Και ναι! Ήρθε η στιγμή της επιβεβαίωσης. Η κοιλίτσα σας αρχίζει να φαίνεται.

Οπότε αυτή την εβδομάδα ήρθε η στιγμή να:

 1. πάτε βόλτα
 2. προσέξετε τη στοματική σας υγεία
 3. φανεί η κοιλίτσα σας

Μπορεί η γέννα να είναι ακόμα μακριά, αλλά το στήθος σας ήδη αρχίζει να παράγει το πρωτόγαλα. Μπορεί να αισθάνεστε και τις συσπάσεις Braxton-Hicks, που προετοιμάζουν τη μήτρα σας για τη γέννα.

Πολλές μελλοντικές μαμάδες έχουν δυσκοιλιότητα στην εγκυμοσύνη τους. Εάν είστε μία από αυτές, να πίνετε πολλά υγρά και να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά. Η μαμά σας έχει δίκιο: Τα δαμάσκηνα βοηθάνε επίσης!

Είναι φυσικό να έχετε ανησυχίες για όλα όσα συμβαίνουν. Προσπαθήστε να εστιάσετε στη δική σας φροντίδα τόσο ψυχικά όσο και σωματικά, και όλα θα πάνε καλά!

Διατροφή

Ενώ κατά το πρώτο τρίμηνο μετά βίας βάλατε ένα γραμμάριο, το 2ο τρίμηνο σηματοδοτεί την πρόσληψη βάρους καθώς το μωρό μεγαλώνει και οι απαιτήσεις είναι περισσότερες. Βάλτε έναν στόχο να προσλαμβάνετε 400-450 γραμμάρια την εβδομάδα.

Κάντε αυτά τα γραμμάρια να έχουν αξία. Αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά και επιδιώξτε μία ισορροπημένη διατροφή με τροφές και από τις τέσσερις βασικές διατροφικές ομάδες: Αμυλώδεις τροφές, Γαλακτοκομικά προϊόντα, Φρούτα και λαχανικά, Κρέας- Ψάρια και άλλα.

Χρήσιμα tips

 • Προσέξτε ιδιαίτερα τη στοματική σας υγιεινή. Η ουλίτιδα μπορεί να προκαλέσει περιοδοντίτιδα -η οποία, βάσει ερευνών, σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και προεκλαμψία.
 • Υπάρχει υψηλός κίνδυνος προεκλαμψίας; Ρωτήστε το γιατρό σας για την ασπιρίνη. Η λήψη μικρής δόσης καθημερινά μετά το 1ο τρίμηνο, μπορεί να μειώσει την προεκλαμψία κατά 24%, όπως αναφέρουν σχετικές έρευνες.
 • Οι περισσότερες κοιλίτσες αρχίζουν να φαίνονται το 2ο τρίμηνο, διότι μέχρι τότε συνήθως η μήτρα κρύβεται πίσω από το ηβικό οστό.
 • Δεν μπορείτε να θυμηθείτε που αφήσατε τα κλειδιά σας; Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν απώλεια βραχυπρόθεσμης μνήμης κατά την εγκυμοσύνη τους. Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας ανησυχεί.
 • Έχει ανέβει η libido σας; Παραδόξως, αρκετές γυναίκες παίρνουν πίσω την ερωτική διάθεση που έχασαν το προηγούμενο διάστημα λόγω των υψηλών επιπέδων ορμονών, που κάνουν το στήθος και την περιοχή των γεννητικών οργάνων πιο ευαίσθητα.
 • Πιθανόν να αισθανθείτε το μωρό σας να κινείται μεταξύ της 16ης με 22ης εβδομάδας, παρόλο που έχει ήδη ξεκινήσει τα… ακροβατικά του από την 7η με 8η εβδομάδα. Εάν δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη μπορεί να αντιληφθείτε νωρίτερα τις κινήσεις του, καθώς μπορείτε πιο εύκολα να ξεχωρίσετε τις κινήσεις του μωρού από κάποια γαστρική κινητικότητα όπως το γουργουρητό.
Σας μπερδέψαμε με το χρονοδιάγραμμά μας; Ξεκινάμε να μετράμε τις εβδομάδες εγκυμοσύνης από την πρώτη μέρα της τελευταίας μας περιόδου. Έτσι, σχεδόν 13 εβδομάδες μετά την γονιμοποίηση, εσείς διανύετε την 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας.

 

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter