Main Menu

1η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Υπολογισμός Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού

ημερολόγιο εγκυμοσύνης

Επίλεξε πατώντας στο πεδίο την ημερομηνία της πρώτης ημέρας της τελευταίας εμμήνου ρύσης.

Δώσε μια έγκυρη ημερομηνία.

Πιθανή ημερομηνία τοκετού


Βρίσκομαι στη

Αλλάζω εβδομάδα κάθε


Αν θέλεις να μάθεις τι συμβαίνει στο μωράκι σου και στο σώμα σου κάθε εβδομάδα της εγκυμοσύνης σου, γράψου στο Newsletter του ΙΑΣΩ για να ενημερώνεσαι με το που αλλάζεις κάθε εβδομάδα!

Συμπλήρωσε το e-mail σου

Θα χρειαστούμε μία έγκυρη διεύθυνση email
Η αποδοχή των όρων της Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι υποχρεωτική.

 

Η περίοδος πριν τη γονιμοποίηση

Την πρώτη εβδομάδα δεν υπάρχει ακόμα μωρό αλλά μία μπάλα από κύτταρα. Η τελευταία περίοδός σας άρχισε πριν από περίπου δύο εβδομάδες και το πιο πιθανό είναι να έχετε ωορρηξία. Σε 2 εβδομάδες από τώρα μπορείτε να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης!

Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται περίπου στις 38 εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου, αλλά δεδομένου ότι είναι συχνά δύσκολο να εντοπίσει ο γιατρός την ακριβή στιγμή που το ωάριο συνάντησε το σπερματοζωάριο, υπολογίζει την πιθανή ημερομηνία τοκετού μετρώντας 40 εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας.

 

Διαβάστε για την 1η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

To do list | Πώς μεγαλώνει το μωρό σας | Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα | Πώς αλλάζει η ζωή σας | Διατροφή | Χρήσιμα tips

 

1η εβδομάδα εγκυμοσύνης

To do list

Τρώω πολλά λαχανικά και φρούτα

Κάνω πολύ σεξ!

Αρχίζω το φολικό οξύ

Συνεχίζω τη γυμναστική μου

Πώς μεγαλώνει το μωρό σας

Την πρώτη εβδομάδα δεν υπάρχει ακόμα μωρό αλλά μία μπάλα από κύτταρα. Αυτή η μπάλα αποτελείται από μια εσωτερική κυτταρική δομή που θα γίνει το ίδιο το έμβρυο, μια κοιλότητα γεμάτη με υγρό που θα γίνει ο αμνιακός σάκος και μια εξωτερική κυτταρική δομή που θα γίνει ο πλακούντας.

Σημείωση: Κάθε μωρό αναπτύσσεται λίγο διαφορετικά -ακόμα και μέσα στη μήτρα. Οι πληροφορίες μας έχουν σχεδιαστεί για να σας δώσουν μια γενική εικόνα για την ανάπτυξη του μωρού σας.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σας αυτή την εβδομάδα

 1. Η θερμοκρασία του σώματός σας πέφτει και ανεβαίνει απότομα στην ωορρηξία.
 2. Υπάρχει αυξημένη τραχηλική βλέννη.
1η εβδομάδα εγκυμοσύνης και κοιλιά

Η κοιλιά σας τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης δε θα παρουσιάσει κάποια διαφορά στο μέγεθός της.

Πώς αλλάζει η ζωή σας

Αυτή την εβδομάδα μπορεί πρακτικά να μην είστε έγκυος ακόμα, αλλά καλό θα ήταν να λειτουργείτε σαν να είστε. Έτσι, εάν ακόμα δεν έχετε ξεκινήσει τη λήψη φολικού οξέoς, κάντε το σήμερα. Είναι επίσης καλή στιγμή να κόψετε το αλκοόλ και το κάπνισμα και να αποκτήσετε υγιείς συνήθειες. Γυμναστείτε και βάλτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ.

Σημαντικό να γνωρίζετε εσείς και ο σύντροφός σας

 1. Το σπέρμα στον φιλόξενο χώρο του κόλπου, μπορεί να παραμείνει και να γονιμοποιήσει το ωάριο ακόμη και μετά από αρκετές μέρες (3-5 μέρες). Παρομοίως, το ωάριο μπορεί να περιμένει μέχρι και 24 ώρες ένα σπερματοζωάριο για να το γονιμοποιήσει. Γι' αυτό πολλές φορές η ημέρα της σύλληψης δεν είναι η ίδια με την ημέρα της ερωτικής πράξης.
 2. Η σωστή χρονική στιγμή είναι τα πάντα. Για να αυξήσετε τις πιθανότητές σας, συνευρεθείτε με τον σύντροφό σας μέσα σε 48 ώρες πριν την ωορρηξία σας και ξανά την ημέρα που πιστεύετε ότι είναι η ωορρηξία σας.

Διατροφή

Αν δεν το έχετε ήδη κάνει, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσετε τη λήψη βιταμινών για την εγκυμοσύνη σας. Σιγουρευτείτε ότι λαμβάνετε τουλάχιστον 400 mcg φολικού οξέος. Ένας έξυπνος τρόπος να θυμάστε καθημερινά τη βιταμίνη σας είναι να την έχετε δίπλα στην οδοντόβουρτσά σας ή σε κάποιο άλλο σημείο που σίγουρα βλέπετε πριν κοιμηθείτε ή το πρωί.

Μην ξεχνάτε να τρώτε κάθε μέρα θρεπτικά και ισορροπημένα γεύματα καθώς ό,τι τρώτε εσείς επηρεάζει και την υγεία του μωρού σας.

Γενικότερα:

 • Μειώστε το αλάτι, επειδή η υπερβολική κατανάλωση συνδέεται με το πρήξιμο.
 • Πίνετε πολλά υγρά.
 • Αποφύγετε τα έτοιμα φαγητά

Χρήσιμα tips

 • Προετοιμάστε το σώμα σας λαμβάνοντας καθημερινά τουλάχιστον 400 mcg φολικού οξέος. Είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού του μωρού που έρχεται.
 • Εάν παίρνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή (ακόμα και φυτική) συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν για το κατά πόσο επηρεάζουν την υγιή ανάπτυξη του μωρού που έρχεται.
 • Ήρθε η ώρα να κόψετε το κάπνισμα! Το κάπνισμα επηρεάζει τη γονιμότητα και μπορεί να βλάψει το αγέννητο μωρό σας. Συζητήστε με το γιατρό σας για τους τρόπους που μπορείτε να το διακόψετε.
 • Επίσης ήρθε η ώρα να κόψετε τους δεσμούς σας με τον καφέ και το ποτό.
 • Μην αγχώνεστε! Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα, γυναίκες με τα υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου α-Αμυλάση, που σχετίζεται με το στρες, είχαν 29% λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες από εκείνες με χαμηλότερα επίπεδα.
 • Γίνετε master στον εντοπισμό των γόνιμων ημερών σας. Σε έναν σταθερό κύκλο 28 ημερών, οι γόνιμες μέρες είναι μεταξύ των 12-16 ημερών από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας.
Εάν δεν είστε τελικά έγκυος μην απογοητεύεστε. Η κάθε γυναίκα έχει περίπου 25% πιθανότητα εγκυμοσύνης σε κάθε κύκλο περιόδου.
Εάν προσπαθείτε πάνω από ένα χρόνο να συλλάβετε χωρίς επιτυχία, μιλήστε με τον γιατρό σας για εξετάσεις σε εσάς και τον σύντροφό σας για τυχόν προβλήματα γονιμότητας. Μπορεί η διαδικασία να μην είναι ευχάριστη, το γεγονός όμως ότι θα μάθετε νωρίτερα –και όχι αργότερα- εάν υπάρχει πρόβλημα θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπο να αποκτήσετε παιδί το συντομότερο δυνατό.

 

<< Όλες οι εβδομάδες

Blog

Πρόσφατα Νέα

Συνδρομή My Life

Συμπληρώστε τη φόρμα συνδρομής για να λαμβάνετε ΔΩΡΕΑΝ το περιοδικό My Life. Μετάβαση στη φόρμα

ΙΑΣΩ Newsletter