Παιδική & Εφηβική Γυναικολογία

Γυναικολογική Κλινική
Παιδική & Εφηβική Γυναικολογία

Τηλεφωνικό κέντρο

210 618 4000

Το Τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας του ΙΑΣΩ ασχολείται με τα γυναικολογικά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν από την νεογνική περίοδο έως την εφηβεία και την έναρξη της αναπαραγωγικής ηλικίας.

Με ευαισθησία στην τρυφερότητα της ηλικίας και την ευθραυστότητα των συναισθημάτων, εφαρμόζουμε τις πλέον σύγχρονες μεθόδους τόσο προσέγγισης-διάγνωσης όσο και αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών.

Στην νεογνική περίοδο ένα κορίτσι μπορεί να εμφανίζει κάποιες σπάνιες ανατομικές παραλλαγές των έξω γεννητικών οργάνων και να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους γονείς. Στην πρώτη παιδική ηλικία το συχνότερο παιδογυναικολογικό πρόβλημα είναι οι αιδοιοκολπίτιδες. Αργότερα η πρώιμη ήβη και οι παραλλαγές της.

Σίγουρα ορόσημο στην ζωή της έφηβης γυναίκας αποτελεί η έναρξη του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Η καθυστέρηση της εμμήνου ρύσεως καθώς και οι αιμορραγίες της μήτρας στην εφηβεία αποτελούν συχνότατη αιτία παραπομπής στο τμήμα Παιδικής Εφηβικής Γυναικολογίας. Στην εφηβική περίοδο, συνηθέστερα, αποκαλύπτονται και οι εξαιρετικά σπάνιες διαμαρτίες διάπλασης (συγγενείς ανωμαλίες) των έσω γεννητικών οργάνων, ζητήματα που χρήζουν τόσο εμπεριστατωμένη διερεύνηση όσο και διαγνωστική-θεραπευτική εμπειρία για την ορθότερη αντιμετώπισή τους.

Στα συχνότερα γυναικολογικά πρόβλημα της εφηβείας συγκαταλέγονται οι διαταραχές του καταμήνιου κύκλου. Η απουσία εμμήνου ρύσεως (αμηνόρροια), η εμμηνορυσία ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα (αραιομηνόρροια) σε συνδυασμό με δασυτριχισμό ή με μεταβολικά ζητήματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να υποκρύπτουν το γνωστό σε όλους Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Στο ειδικό τμήμα Παιδικής Εφηβικής Γυναικολογίας του ΙΑΣΩ η αντιμετώπιση δεν είναι μονοσήμαντη, αλλά καθορίζεται από τις ανάγκες της έφηβης και τις ανησυχίες των γονέων κηδεμόνων της. Οι διατροφικές διαταραχές, η εκσεσημασμένη εκγύμναση και το έντονο στρες είναι συχνότατα αίτια διακοπής του καταμήνιου κύκλου στην εφηβεία και χρειάζεται μια πλειάδα θεραπευτών διαφορετικών ειδικοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστούν. Το τμήμα Παιδικής Εφηβικής Γυναικολογίας του ΙΑΣΩ  διαθέτει τους καταλληλότερους συνεργάτες. Η αμηνόρροια όμως μπορεί να οφείλεται και σε μια πλειάδα άλλων αιτίων, τις οποίες το ειδικό αυτό τμήμα μπορεί να αποσαφηνίσει και επιτυχώς να αντιμετωπίσει.

Η ανίχνευση του Ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων-κονδυλωμάτων στην εφηβική περίοδο αποτελεί το πλέον στρεσογόνο εύρημα και πολύ συχνά οδηγεί σε αχρείαστες υπερθεραπείες. Στο τμήμα Παιδικής Εφηβικής Γυναικολογίας του ΙΑΣΩ παρέχεται εκτενείς συμβουλευτική και καθοδήγηση  με γνώμονα την ασφάλεια και τον καθησυχασμό την νεαρής κοπέλας. Η επιλογή τέλος της καταλληλότερης αντισυλληπτικής μεθόδου είναι ένα θέμα που μπορεί να συζητηθεί με την έφηβη στο Τμήμα αυτό, να της παρουσιαστούν τα υπέρ και κατά της κάθε μεθόδου και με γνώμονα τις προτιμήσεις της, να της προταθεί η ασφαλέστερη και καταλληλότερη μέθοδος.

Συχνότατη απορία μιας έφηβης και των γονέων κηδεμόνων της, που θέλουν να επισκεφθούν το Τμήμα αυτό, είναι εάν θα υποβληθεί σε γυναικολογική εξέταση η νεαρή κοπέλα. Η απάντηση είναι συνηθέστερα δεν χρειάζεται, αλλά όταν είναι απαραίτητη, θα προηγηθεί η κατάλληλη συζήτηση και θα πραγματοποιηθεί αφού πεισθεί η έφηβη για την αναγκαιότητα και την ασφάλεια της.

Στο Τμήμα Παιδικής Εφηβικής Γυναικολογίας του ΙΑΣΩ προσεγγίζεται η τρυφερή ηλικία της εφηβείας με ευαισθησία και οι θεραπευτικές προτάσεις στηρίζονται στα πλέον σύγχρονα θεραπευτικά μοντέλα.

Στελέχωση: