Οι παθήσεις του οισοφάγου και η χειρουργική αντιμετώπισή τους με την εξέλιξη της τεχνολογίας

Οι παθήσεις του οισοφάγου

Καλοήθεις και μη ασθένειες του συγκεκριμένου οργάνου έχουν τη δική τους εξειδικευμένη θεραπεία.

O οισοφάγος είναι ένα όργανο που παίζει σημαντικό ρόλο στο πεπτικό σύστημα. Πρόκειται για έναν μυώδη σωλήνα που συνδέει το στόμα με το στομάχι και μεταφέρει τροφή και υγρά.

Οι παθήσεις και οι ασθένειες του οισοφάγου επηρεάζουν την καλή λειτουργία του οργάνου και μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική θεραπεία.

Με την πρόοδο της τεχνολογίας και της χειρουργικής τεχνικής, η θεραπεία των παθήσεων του οισοφάγου έχει γίνει πιο ασφαλής και αποτελεσματική, βελτιώνοντας τα αποτελέσματα και την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Μία από τις πιο συχνές παθήσεις του οισοφάγου είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ). Η ΓΟΠ εμφανίζεται όταν ο κατώτερος οισοφαγικός σφιγκτήρας (ΚΟΣ), ένας μυϊκός δακτύλιος που χωρίζει τον οισοφάγο από το στομάχι, δεν κλείνει σωστά.

Αυτό επιτρέπει στα οξέα του στομάχου να παλινδρομούν πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας ερεθισμό και φλεγμονή (οισοφαγίτιδα) ή και επιπλοκές, όπως στενώσεις, οισοφάγος Barret.

Τα συμπτώματα της ΓΟΠ περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου στο ύψος του στομάχου, πόνο στο στήθος και ίσως και δυσκολία στην κατάποση. Επίσης, μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως χρόνιος βήχας, συχνές λοιμώξεις, βράγχος φωνής κ.λπ.

Η χειρουργική αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι γνωστή ως θολοπλαστική.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει το τύλιγμα του άνω μέρους του στομάχου γύρω από τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα για τη δημιουργία μιας νέας βαλβίδας που εμποδίζει το γαστρικό οξύ από την παλινδρόμηση στον οισοφάγο.

Η ελάχιστα επεμβατική (λαπαροσκοπική ή ρομποτική) επέμβαση θολοπλαστικής περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μικρών τομών στην κοιλιά και τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία.

Η ελάχιστα επεμβατική θολοπλαστική έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την ανοιχτή χειρουργική, όπως λιγότερο πόνο, μικρότερες ουλές ταχύτερους χρόνους αποκατάστασης και καλύτερα λειτουργικά αποτελέσματα.

Αχαλασία

Μία άλλη πάθηση του οισοφάγου που μπορεί να απαιτεί χειρουργική θεραπεία είναι η αχαλασία.

Η αχαλασία είναι μια σπάνια διαταραχή που επηρεάζει τους μύες του οισοφάγου και του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, προκαλώντας δυσκολία στην κατάποση και παλινδρόμηση της τροφής.

Επέμβαση εκλογής για την αντιμετώπιση της αχαλασίας οισοφάγου είναι η λαπαροσκοπική (ή ρομποτική) μυοτομή του οισοφάγου κατά Heller, η οποία περιλαμβάνει τη διατομή των μυϊκών ινών του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα για να επιτραπεί η τροφή και το υγρό να περάσουν πιο εύκολα στο στομάχι.

Εναλλακτικά, σε ασθενείς που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, η αντιμετώπιση της αχαλασίας οισοφάγου περιλαμβάνει διαστολή κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα, γνωστή ως διαστολή με μπαλόνι, η οποία γίνεται ενδοσκοπικά με τη χρήση καθετήρα με μπαλόνι για τη διαστολή του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Τα τελευταία χρόνια, μια νέα χειρουργική τεχνική που ονομάζεται διαστοματική ενδοσκοπική μυοτομή (Peroral Endoscopic Myotomy - POEM) έχει αναπτυχθεί για τη θεραπεία της αχαλασίας.

Η POEM περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας μικρής τομής στο τοίχωμα του οισοφάγου και τη χρήση ενός ενδοσκοπίου για την κοπή των μυϊκών ινών του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα.

Η POEM έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με την παραδοσιακή λαπαροσκοπική μυοτομή, όπως λιγότερο πόνο, ταχύτερο χρόνο αποκατάστασης και ίσως λιγότερες επιπλοκές. Παρόλα αυτά, η μυοτομή κατά Heller παραμένει η επέμβαση εκλογής.

Καρκίνος του οισοφάγου

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να απαιτεί χειρουργική θεραπεία. Ο καρκίνος του οισοφάγου εμφανίζεται όταν αναπτύσσονται καρκινικά κύτταρα στο τοίχωμα του οισοφάγου και μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση και απώλεια βάρους.

Η χειρουργική επέμβαση είναι συχνά απαραίτητη για την αφαίρεση όγκου στον οισοφάγο. Η παραδοσιακή χειρουργική θεραπεία για τον καρκίνο του οισοφάγου περιλαμβάνει την αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος του οισοφάγου και την επανασύνδεση του υπόλοιπου τμήματος του οισοφάγου στο στομάχι ή στο έντερο.

Πρόκειται για μία μείζονα χειρουργική επέμβαση με μεγάλη επιβάρυνση του ασθενούς και αρκετές επιπλοκές.

Τα τελευταία χρόνια, μια νέα χειρουργική τεχνική, που ονομάζεται λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά υποβοηθούμενη (ελάχιστα επεμβατική) οισοφαγεκτομή, έχει αναπτυχθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του οισοφάγου.

Η συγκεκριμένη τεχνική της χειρουργικής επέμβασης γίνεται μέσω μικρών τομών στην κοιλιά και στον θώρακα (λαπαροσκοπικά και θωρακοσκοπικά). Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει μεγαλύτερη ακρίβεια και έλεγχο, μικρότερο χειρουργικό τραύμα, ταχύτερη αποκατάσταση και λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Άλλες παθήσεις

Άλλες παθήσεις του οισοφάγου που μπορεί να χρειάζονται χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνουν τα εκκολπώματα Zenker (σακοειδείς σχηματισμοί που σχηματίζονται στο τοίχωμα του οισοφάγου), στενώσεις του οισοφάγου και διαταραχές κινητικότητας (προβλήματα με την κίνηση του οισοφάγου).

Σε κάθε περίπτωση, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του υποκείμενου ζητήματος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Συνολικά, η πρόοδος της τεχνολογίας και της χειρουργικής τεχνικής έχει διευρύνει σημαντικά τις επιλογές για χειρουργική θεραπεία παθήσεων και ασθενειών του οισοφάγου.

Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές είναι οι επεμβάσεις εκλογής για τις καλοήθεις παθήσεις του οισοφάγου και κερδίζουν συνεχώς χώρο στην αντιμετώπιση των κακοήθων παθήσεων του οργάνου.

Από τις λαπαροσκοπικές τεχνικές έως τη ρομποτικά υποβοηθούμενη χειρουργική, αυτές οι προσεγγίσεις προσφέρουν καλύτερα αποτελέσματα και μειωμένους χρόνους αποκατάστασης για τους ασθενείς.

Αν και η χειρουργική επέμβαση μπορεί να μην είναι απαραίτητη σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό οι ασθενείς να γνωρίζουν τις επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους και να συνεργάζονται στενά με τον θεράποντα ιατρό τους για να καθορίσουν την καλύτερη πορεία θεραπείας για τις ατομικές τους ανάγκες.

Δημήτριος Μπισταράκης, Γενικός Χειρουργός, Επιμελητής Ε’ Χειρουργικής Κλινικής, ΙΑΣΩ Γενική Κλινική

Συντάκτης Άρθρου

ΜΠΙΣΤΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΠΙΣΤΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Ανοσολογία: Ο καθοριστικός ρόλος της στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου
ΚΑΝΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ 
Ανοσολογία: Ο καθοριστικός ρόλος της στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου
Παιδιατρική
Ευερέθιστο Έντερο
ΓΚΟΥΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΚΟΥΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ευερέθιστο Έντερο
Γενική Κλινική
Βασικές συμβουλές επιβίωσης για ασθενείς με σύνδρομο Sjögren
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Βασικές συμβουλές επιβίωσης για ασθενείς με σύνδρομο Sjögren
Γενική Κλινική
Παθήσεις του ώμου στη μέση ηλικία
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Παθήσεις του ώμου στη μέση ηλικία
Γενική Κλινική
Μικροαποτιτανώσεις στη μαστογραφία - Τι χρειάζεται να γνωρίζω;
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
Μικροαποτιτανώσεις στη μαστογραφία - Τι χρειάζεται να γνωρίζω;
Μαιευτική - Γυναικολογική
Επαναστατική θεραπεία για νευρολογικές ασθένειες με το μηχάνημα υπερήχων Exabl...
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Επαναστατική θεραπεία για νευρολογικές ασθένειες με το μηχάνημα υπερήχων Exabl...
Γενική Κλινική
Αιμορροφιλία: Κληρονομική & Επίκτητη Μορφή
ΚΑΪΤΣΑ ΕΙΡΗΝΗ
Αιμορροφιλία: Κληρονομική & Επίκτητη Μορφή
Γενική Κλινική
Διαταραχές Φώνησης: Αίτια & Τρόποι Προστασίας
ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Διαταραχές Φώνησης: Αίτια & Τρόποι Προστασίας
Γενική Κλινική
Νόσος του Parkinson: Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Νόσος του Parkinson: Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία
Γενική Κλινική
Υπερηχογράφημα Β' Επιπέδου & μια γενναία απόφαση για τη ζωή
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΔΩΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΕΟΠΟΛΔΙΝΗ
Υπερηχογράφημα Β' Επιπέδου & μια γενναία απόφαση για τη ζωή
Παιδιατρική