Κατάψυξη ωαρίων και σε μεγαλύτερη ηλικία; Υπάρχει ελπίδα;

σχέση ηλικίας και γονιμότητας

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη τάση των γυναικών κυρίως του Δυτικού κόσμου, για αναβολή της τεκνοποίησης σε ηλικίες άνω των 30 ετών.

Οι λόγοι για το φαινόμενο αυτό εστιάζονται σε προσωπικούς όπως η δυσκολία ανεύρεσης συντρόφου, οικονομικούς, και επαγγελματικούς μιας και όλο και περισσότερες γυναίκες αφιερώνονται σε χρονοβόρες σπουδές και κατέχουν νευραλγικές θέσεις που απαιτούν πολυάριθμες ώρες εργασίας.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η γονιμότητα των ζευγαριών και ιδιαιτέρως της γυναίκας, είναι αυξημένη στις ηλικίες των 25 – 30 ετών, ενώ δυστυχώς αποκτά μια φθίνουσα πορεία μετά την ηλικία των 35 που μέχρι την αρχή της 4ης δεκαετίας είναι σταδιακή, ενώ μετά τα 40 έτη η γονιμότητα φθίνει με γρηγορότερο ρυθμό, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται προβλήματα περίπου στο 50-60% των ζευγαριών που επιχειρούν τεκνοποίηση για πρώτη φορά μετά την ηλικία των 40.

Οι λόγοι που δυσκολεύουν την επίτευξη εγκυμοσύνης σε γυναίκες 40 ετών και άνω είναι πολλαπλοί. Παρολα αυτά την ελπίδα ήρθε να δώσει η πρώτη μεγάλη Αμερινακινή μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα για τη διατήρηση γονιμότητας και διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι κατάψυξη ωαρίων είναι αποτελεσματική και σε μεγαλύτερες ηλικίες!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας

  • το 70% των γυναικών που προχώρησαν σε κατάψυξη ωαρίων σε ηλικία μικρότερη των 38 ετών -και προχώρησαν σε απόψυξη τουλάχιστον 20 ωαρίων -απέκτησαν μωρό.
  • Συνολικά, το 39% των γυναικών μεταξύ 27 και 44 ετών, με την πλειοψηφία τους να είναι μεταξύ 35 και 40 ετών κατά την κατάψυξη ωαρίων, απέκτησαν τουλάχιστον 1 παιδί απο τα κατεψυγμένα ωάρια τους, το οποίο είναι συγκρίσιμο με τα αποτελέσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης ανάλογα με την ηλικία.
  • Σε όλες τις ηλικίες , οι γυναίκες που προχώρησαν σε απόψυξη περισσότερων από 20 ώριμων ωαρίων είχαν ποσοστό ζώντων γεννήσεων 58%,το οποίο ήταν απροσδόκητο για τους ερευνητές καθώς αυτή η ομάδα περιελάμβανε και γυναίκες που είχαν περάσει την αναπαραγωγική τους ακμή. Μάλιστα, 14 ασθενείς που προχώρησαν σε καταψυξη ωαρίων σε ηλικία 41 εώς 43 ετών απέκτησαν με επιτυχία παιδία από τα κατεψυγμένα ωάρια τους.
  • Όπως σημειώθηκε, γυναίκες κάτω των 38 ετών που είχαν αποψύξει 20 ή περισσότερα ώριμα ωάρια πέτυχαν ποσοστό ζώντων γεννήσεων 70% ανά ασθενή.
  • Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος με έμβρυα από κατεψυγμενα και τελικά αποψυγμένα ωάρια είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερα ποσοστά αποβολών και υψηλότερα ποσοστά ζώντων γεννήσεων ανα μεταφορά.

Τα νέα ευρήματα βασίστηκαν σε πραγματικά αποτελέσματα απόψυξης ωαρίων που παρέμειναν κατεψυγμένα για 15 χρόνια και χρησιμοποιήθηκαν από γυναίκες που είχαν καθυστερήσει την τεκνοποιήση και αντιμετώπιζαν πλέον την σχετιζόμενη με την ήλικια υπογονιμότητα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο, στο επιστημονικό περιοδικό Fertility and Sterility, και διαπίστωσε επιπλέον ότι ένας σημαντικός αριθμός γυναικών που συμμετείχαν είχαν περισσότερα από ένα παιδιά προερχόμενα από κρυοσυντηρημένα ωάρια. Συνολικά η μελέτη αναφέρει 211 μωρά από κρυοσυντηρημένα ωάρια.

Πιο αποτελεσματικά τα κατεψυγμένα ωάρια από τα «φρέσκα»?

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του CDC (Center for Disease Control and Prevention) από 500 Κέντρα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στις ΗΠΑ, από γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική με μη κρυοσυντηρημένα ωάρια στην ηλικία των 40 ,έδειξα ότι ποσοστό λιγότερο από 30% έμειναν έγκυοι ενώ κάτω από 20% είχαν επιτυχή έκβαση εγκυμοσύνη .

Όπως φάνηκε η κατάψυξη και η απόψυξη ωαρίων σε μεταγενέστερη ημερομηνία είχε υψηλότερο ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης σε σχέση με τη χρήση μη κατεψυγμένων («φρέσκων») εμβρύων, στις θεραπείες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των νέων μαμάδων κατά 10 έτη

Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ, ο αριθμός των γυναικών στις ΗΠΑ που κάνουν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες αυξάνεται εδώ και τρεις δεκαετίες, με στοιχεία ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Τα ποσοστά γεννήσεων μειώθηκαν για τις ηλικίες στα 20 τους και αυξήθηκαν για τις γυναίκες που διανύουν τα τέλη της δεκαετίας των 30 και στις αρχές των 40.

Ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που αποκτούν το πρώτο τους παιδί έχει αυξηθεί από τα 19 έτη που ήταν το 1984 στα 30 έτη το 2021 και είναι υψηλότερος σε πολλές μητροπολιτικές περιοχές.

Το συμπέρασμα είναι πως οι σύγχρονες τεχνικές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προσφέρουν ένα «δίκτυ ασφαλείας» στην σύγχρονη γυναίκα με την κατάψυξη ωαρίων. Η σωστή ενημέρωση από τον εξειδικευμένο γυναικολόγο αναπαραγωγής και η έγκαιρη απόφαση της γυναίκας για κατάψυξη των ωαρίων της, θα της προσφέρει την απαραίτητη «πίστωση χρόνου» για την μελλοντική δημιουργία της οικογένειας της.

Θεόδωρος Μουστακαρίας
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγου
Συνεργάτης ΙΑΣΩ &
Institute of Life IASO

Συντάκτης Άρθρου

ΜΟΥΣΤΑΚΑΡΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Φυτικές Ίνες: Πώς να αυξήσετε την πρόσληψή τους
ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
Φυτικές Ίνες: Πώς να αυξήσετε την πρόσληψή τους
Γενική Κλινική
Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι
ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι
Μαιευτική - Γυναικολογική
Κάμερα Υψηλής Τεχνολογίας και χρήση ICG στις επεμβάσεις θυρεοειδούς αδένα
ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Κάμερα Υψηλής Τεχνολογίας και χρήση ICG στις επεμβάσεις θυρεοειδούς αδένα
Γενική Κλινική
Πότε θα πάρει το παιδί μου εξιτήριο από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας;
ΜΠΑΜΠΑΝΕΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Πότε θα πάρει το παιδί μου εξιτήριο από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας;
Παιδιατρική
Ροφήματα φυτικής προέλευσης στην παιδική διατροφή: Πόσο αθώα είναι;
ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ
Ροφήματα φυτικής προέλευσης στην παιδική διατροφή: Πόσο αθώα είναι;
Παιδιατρική
Πανδημία COVID-19: Πού βρισκόμαστε σήμερα;
ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΣΙΤΣΙΠΗ ΘΕΟΔΩΤΑ
Πανδημία COVID-19: Πού βρισκόμαστε σήμερα;
Γενική Κλινική Παιδιατρική
Παιδί και Ηλιοπροστασία
ΜΑΓΓΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
ΜΑΓΓΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Παιδί και Ηλιοπροστασία
Παιδιατρική
Η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία
ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία
Μαιευτική - Γυναικολογική
Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί πρέπει να την αντιμετωπίζουμε έγκαιρα;
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί πρέπει να την αντιμετωπίζουμε έγκαιρα;
Γενική Κλινική
Tips για την επιλογή γυαλιών ηλίου
ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Tips για την επιλογή γυαλιών ηλίου
Γενική Κλινική