Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πνευμονίας

παγκόσμια ημέρα πνευμονίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονίας έχει καθιερωθεί από το 2009 με αφορμή το υψηλό ποσοστό θνητότητας από πνευμονία σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.  Δεν είναι όμως μόνο τα παιδιά που κινδυνεύουν. Υψηλό κίνδυνο νόσου έχουν οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι με συνυπάρχοντα νοσήματα, οι ανοσοκατασταλμένοι και οι καπνιστές.

Η πνευμονία είναι φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται κυρίως από μικροοργανισμούς όπως είναι τα βακτήρια, οι ιοί (π.χ. ιός γρίπης) και σπανιότερα οι μύκητες που μεταφέρονται με σταγονίδια από άτομο σε άτομο. Συχνότερος αιτιολογικός παράγοντας είναι ο Πνευμονιόκοκκος.

Ο ασθενής παρουσιάζεται με συμπτώματα οξείας λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού με υψηλό πυρετό, βήχα με πτύελα, αθραλγίες-μυαλγίες, καταβολή δυνάμεων και μερικές φορές θωρακαλγία και δύσπνοια.

Η θεραπεία απαιτεί αντιβιοτική αγωγή με έγκαιρη έναρξη και αρκετές φορές είναι αναγκαία η ενδοφλέβια θεραπεία με εισαγωγή σε νοσοκομείο. Οι επιπλοκές μπορεί να είναι πολλαπλές και σε ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα ιδίως ΧΑΠ ή ανοσοκαταστολή έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου.

Η πνευμονία από πνευμονιόκοκκο και οι πνευμονίες από ιούς γρίπης και κορονοϊού είναι πολύ συχνές και μπορούν να προληφθούν μέσω εμβολίων. Στη χώρα μας λειτουργεί το πρόγραμμα υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλα τα παιδιά και όλο και περισσότεροι ενήλικες αλλά και επαγγελματίες υγείας αντιλαμβάνονται την ανάγκη αντιγριπικού και αντιπνευμονιοκοκκικού εμβολιασμού.

Νέα εμβόλια παρέχονται στον αγώνα πρόληψης της Πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας όπως το συζευγμένο εμβόλιο πνευμονιοκόκκου ( PCV 20) για άτομα άνω των 65 ετών ή οποιασδήποτε ηλικίας εφόσον έχουν υποκείμενα νοσήματα. Γίνεται εφ’ άπαξ με ισχύ εφ’ όρου ζωής.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός έχει επίσης ενισχυθεί σε επιλογές όπου εκτός από τα εμβόλια κατά του κορονοϊού υπάρχουν “ενισχυμένα” αντιγριπικά εμβόλια με 4πλή περιεκτικότητα στα αντιγόνα για καλύτερη ανοσοποίηση σε άτομα άνω των 65 ετών.

Ο εμβολιασμός στα παιδιά είναι αυτονόητος αλλά γίνεται ολοένα και πιο αναγκαίο να εμβολιάσουμε τους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα. Τα συνήθη αίτια πνευμονίας μπορούν να προληφθούν και να αποτρέψουν περιττές νοσηλείες.

Νικόλαος Ζίας, Πνευμονολόγος ΙΑΣΩ Γενική Κλινική

Συντάκτης Άρθρου

ΖΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. 
Τι πρέπει να ξέρω για ...
ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΛΜΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Χειρουργικές επεμβάσεις αντιμετώπισης της παχυσαρκίας. Τι πρέπει να ξέρω για ...
Γενική Κλινική
Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια
Γενική Κλινική
Λίγα λόγια για την Οστεοπόρωση
ΚΕΡΑΣΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
Λίγα λόγια για την Οστεοπόρωση
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησιολογίας
ΘΕΟΧΑΡΗ ΕΥΓΕΝΙΑ
Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησιολογίας
Γενική Κλινική
Φλεβική θρόμβωση
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Φλεβική θρόμβωση
Γενική Κλινική
Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας
Γενική Κλινική
Καρκίνος του μαστού και η τρίτη ηλικία
ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
Καρκίνος του μαστού και η τρίτη ηλικία
Μαιευτική - Γυναικολογική
Υγιεινή Ματιών στα Παιδιά
ΜΑΝΤΑΓΟΣ ΙΑΣΩΝ
ΜΑΝΤΑΓΟΣ ΙΑΣΩΝ
Υγιεινή Ματιών στα Παιδιά
Παιδιατρική
Τι προκαλεί την Εγκεφαλική Παράλυση;
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Τι προκαλεί την Εγκεφαλική Παράλυση;
Παιδιατρική
Διατήρηση της γονιμότητας σε νέες γυναίκες με καρκίνο τραχήλου μήτρας
ΡΟΔΟΛΑΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Διατήρηση της γονιμότητας σε νέες γυναίκες με καρκίνο τραχήλου μήτρας
Μαιευτική - Γυναικολογική