Eμβρυϊκή νευρολογία - η αυγή μιας νέας εποχής

Eμβρυϊκή νευρολογία

Το ΙΑΣΩ πρωτοπορεί με τη δημιουργία της πρώτης στην Ελλάδα Κλινικής Eμβρυϊκής Νευρολογίας, όπου μια ομάδα εξειδικευμένων  επαγγελματιών υγείας παρέχει ολοκληρωμένη φροντίδα στους  μέλλοντες γονείς εμβρύων με ανωμαλίες του ΚΝΣ.

Οι ανωμαλίες του Κεντρικού  Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ)  του εμβρύου είναι μια ομάδα  παθήσεων που μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου και του  νωτιαίου μυελού του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ανωμαλίες αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μια  σειρά νευρολογικών προβλημάτων στα  νεογέννητα, όπως νοητική υστέρηση, επιληψία, εγκεφαλική παράλυση και κινητικές διαταραχές, μεταξύ άλλων.

Οι εξελίξεις στην προγεννητική διάγνωση και τη νεογνική φροντίδα έχουν καταστήσει δυνατή την ανίχνευση πολλών από αυτές τις ανωμαλίες πριν από τη γέννηση, επιτρέποντας την έγκαιρη παρέμβαση και διαχείριση. Για παράδειγμα, το στοχευμένο νευροΰπερηχογράφημα μπορεί  να ανιχνεύσει δομικές ανωμαλίες στον  εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, ενώ τεχνικές όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI) μπορούν να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σε ορισμένες  περιπτώσεις, μπορεί ακόμη και να είναι δυνατή η προγεννητική παρέμβαση, όπως η εμβρυοσκοπική αποκατάσταση των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα.

Ωστόσο, παρά τις προόδους αυτές, οι εμβρυϊκές ανωμαλίες του ΚΝΣ εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τα άτομα που πάσχουν και τις οικογένειές τους. Οι ανωμαλίες αυτές συνδέονται με σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα  και πολλά προσβεβλημένα νεογνά αντιμετωπίζουν σύνθετες ιατρικές, κοινωνικές και ψυχολογικές προκλήσεις καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό αναδεικνύει  την ανάγκη για εξειδικευμένη φροντίδα και υποστήριξη αυτών των ατόμων.

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στη φροντίδα των εμβρύων και των νεογνών με ανωμαλίες του ΚΝΣ είναι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ των διαφόρων επαγγελματιών υγείας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αποσπασματική προσέγγιση της φροντίδας, με διαφορετικούς παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να ασχολούνται με διαφορετικές πτυχές της πάθησης, αλλά να μη συνεργάζονται για να παρέχουν μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσέγγιση.

Σε αυτό το σημείο έρχονται στο προσκήνιο οι Κλινικές Εμβρυϊκής Νευρολογίας. Αυτές οι κλινικές παρέχουν μια διεπιστημονική προσέγγιση στη φροντίδα εμβρύων και  νεογνών με ανωμαλίες του ΚΝΣ, συγκεντρώνοντας μια ομάδα επαγγελματιών υγείας με εξειδίκευση σε διαφορετικούς  τομείς, όπως η εμβρυομητρική ιατρική, η παιδονευρολογία, η μαιευτική, η νεογνολογία, η γενετική, η νευροχειρουργική και η φυσική αποκατάσταση, μεταξύ άλλων.

Η σημασία των Κλινικών Εμβρυϊκής Νευρολογίας

Σε μια Κλινική Εμβρυϊκής Νευρολογίας, οι μέλλοντες γονείς μπορούν να λάβουν  προγεννητική διάγνωση, γενετική συμβουλευτική και συνεχή διαχείριση του πάσχοντος εμβρύου τους. Η κλινική μπορεί επίσης να παράσχει υποστήριξη και συμβουλευτική στους μέλλοντες γονείς που μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις σχετικά με τη συνέχιση της εγκυμοσύνης και τη μελλοντική φροντίδα του πάσχοντος παιδιού τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους γονείς που μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε επαρκή υποστήριξη και πόρους, καθώς το συναισθηματικό και οικονομικό βάρος της φροντίδας ενός παιδιού με ανωμαλία του ΚΝΣ μπορεί να είναι σημαντικό.

Οι Κλινικές Εμβρυϊκής Νευρολογίας μπορούν επίσης να παρέχουν συνεχή φροντίδα για τα προσβεβλημένα νεογνά, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των συμπτωμάτων και των επιπλοκών, της αποκατάστασης και της υποστήριξης των οικογενειών. Η κλινική μπορεί να  συντονίσει τη φροντίδα που παρέχεται  από διαφορετικούς επαγγελματίες υγείας, διασφαλίζοντας ότι όλες οι πτυχές της πάθησης αντιμετωπίζονται με ολοκληρωμένο και συντονισμένο τρόπο.

Επιπλέον, οι Κλινικές Εμβρυϊκής Νευρολογίας μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της κατανόησης και της διαχείρισης των ανωμαλιών του εμβρυϊκού ΚΝΣ. Αυτές  οι κλινικές μπορούν να παράσχουν μια πλατφόρμα για την έρευνα και τη συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας, επιτρέποντας την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και την ανάπτυξη νέων τεχνικών και τεχνολογιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέες γνώσεις σχετικά με τα αίτια και τους μηχανισμούς των ανωμαλιών του εμβρυϊκού ΚΝΣ και στην ανάπτυξη νέων και βελτιωμένων μεθόδων για τη διαχείρισή τους.

Τέλος, η δημιουργία Κλινικών Εμβρυϊκής Νευρολογίας μπορεί επίσης να αυξήσει την  ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ανωμαλίες  του εμβρυϊκού ΚΝΣ και τη σημασία της  εξειδικευμένης φροντίδας για τα άτομα που πάσχουν και τις οικογένειές τους.  Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη υποστήριξη των οικογενειών και σε βελτιωμένη πρόσβαση των πασχόντων ατόμων  σε πόρους, συμπεριλαμβανομένης της  οικονομικής και κοινωνικής υποστήριξης.

Συμπερασματικά, η δημιουργία Κλινικών  Εμβρυϊκής Νευρολογίας είναι εξαιρετικά  σημαντική για την παροχή εξειδικευμένης και ολοκληρωμένης φροντίδας σε έμβρυα  και νεογνά με ανωμαλίες του ΚΝΣ. Αυτές οι κλινικές μπορούν όχι μόνο να βελτιώσουν  τα αποτελέσματα των πασχόντων ατόμων,  αλλά και να παράσχουν υποστήριξη και  καθοδήγηση στις οικογένειες που έρχονται  αντιμέτωπες με δύσκολες αποφάσεις και προκλήσεις.

Με βάση όλα αυτά, δημιουργήθηκε στο ΙΑΣΩ η πρώτη στην Ελλάδα Κλινική Eμβρυϊκής Νευρολογίας, όπου μια ομάδα επαγγελματιών υγείας με εξειδίκευση σετομείς όπως η εμβρυομητρική ιατρική, η παιδονευρολογία, η παιδοακτινολογία και η γενετική, μεταξύ άλλων, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, που περιλαμβάνει τρισδιάστατους 3D/4D υπερηχοτομογράφους, μαγνητική τομογραφία (MRI) και  ειδικό λογισμικό καταγραφής και ανάλυσης των ανωμαλιών του ΚΝΣ, παρέχουν  ολοκληρωμένη φροντίδα στους μέλλοντες  γονείς αυτών των εμβρύων.

Στην κλινική παραπέμπονται έγκυες που έχουν:

  • υποψία ανωμαλίας του ΚΝΣ σε κάποιο υπερηχογράφημα
  • ιστορικό κληρονομικής ανωμαλίας ΚΝΣ
  • έμβρυο με συγγενή καρδιοπάθεια
  • μονοχοριακά δίδυμα
  • υποψία συγγενούς λοίμωξης
  • έκθεση σε τερατογόνα φάρμακα
  • ευρήματα αγνώστου σημασίας στον μοριακό καρυότυπο από βιοψία τροφοβλάστης ή αμνιοπαρακέντηση.

Έτσι η ολιστική αυτή προσέγγιση παρέχει στους γονείς πλήρη εικόνα και αντιμετώπιση για την παρούσα και τις μελλοντικές εγκυμοσύνες τους.

Παναγιώτης Μπεναρδής, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην  Εμβρυομητρική Ιατρική, Υπεύθυνος Κλινικής  Εμβρυϊκής Νευρολογίας ΙΑΣΩ

Συντάκτης Άρθρου

ΜΠΕΝΑΡΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΠΕΝΑΡΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Ανοσολογία: Ο καθοριστικός ρόλος της στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου
ΚΑΝΑΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ 
Ανοσολογία: Ο καθοριστικός ρόλος της στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου
Παιδιατρική
Ευερέθιστο Έντερο
ΓΚΟΥΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΚΟΥΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Ευερέθιστο Έντερο
Γενική Κλινική
Βασικές συμβουλές επιβίωσης για ασθενείς με σύνδρομο Sjögren
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Βασικές συμβουλές επιβίωσης για ασθενείς με σύνδρομο Sjögren
Γενική Κλινική
Παθήσεις του ώμου στη μέση ηλικία
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
Παθήσεις του ώμου στη μέση ηλικία
Γενική Κλινική
Μικροαποτιτανώσεις στη μαστογραφία - Τι χρειάζεται να γνωρίζω;
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
Μικροαποτιτανώσεις στη μαστογραφία - Τι χρειάζεται να γνωρίζω;
Μαιευτική - Γυναικολογική
Επαναστατική θεραπεία για νευρολογικές ασθένειες με το μηχάνημα υπερήχων Exabl...
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Επαναστατική θεραπεία για νευρολογικές ασθένειες με το μηχάνημα υπερήχων Exabl...
Γενική Κλινική
Αιμορροφιλία: Κληρονομική & Επίκτητη Μορφή
ΚΑΪΤΣΑ ΕΙΡΗΝΗ
Αιμορροφιλία: Κληρονομική & Επίκτητη Μορφή
Γενική Κλινική
Διαταραχές Φώνησης: Αίτια & Τρόποι Προστασίας
ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ
Διαταραχές Φώνησης: Αίτια & Τρόποι Προστασίας
Γενική Κλινική
Νόσος του Parkinson: Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Νόσος του Parkinson: Αίτια, Συμπτώματα, Θεραπεία
Γενική Κλινική
Υπερηχογράφημα Β' Επιπέδου & μια γενναία απόφαση για τη ζωή
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΔΩΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΛΕΟΠΟΛΔΙΝΗ
Υπερηχογράφημα Β' Επιπέδου & μια γενναία απόφαση για τη ζωή
Παιδιατρική