Τμήμα Εμβρυϊκής Νευρολογίας

Υπηρεσίες Μαιευτικής Κλινικής
Κλινική Εμβρυικής Νευρολογίας

Η Εμβρυϊκή Νευρολογία είναι ο τομέας της Εμβρυομητρικής Ιατρικής που ασχολείται με τις συγγενείς ανωμαλίες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) του εμβρύου δηλαδή του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Το Τμήμα Εμβρυϊκής Νευρολογίας του ΙΑΣΩ λειτουργεί στο πλαίσιο του Τμήματος Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής και είναι το μοναδικό του είδους του στην Ελλάδα. Διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό με τρισδιάστατους 3D/4D υπερηχοτομογράφους καθώς και ειδικό λογισμικό για την καταγραφή και μελέτη ανωμαλιών του ΚΝΣ.

Υπεύθυνος του Τμήματος είναι ο κος Παναγιώτης Μπεναρδής, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εμβρυομητρική Ιατρική (κάτοχος διπλώματος Ιατρικής Εμβρύου από το Fetal Medicine Foundation του Λονδίνου) με εξειδίκευση στη μελέτη των ανωμαλιών του ΚΝΣ του εμβρύου. Η κλινική συνεργάζεται με την κα Αντιγόνη Παπαβασιλείου, Παιδονευρολόγο, Διευθύντρια του τμήματος Παιδονευρολογίας του ΙΑΣΩ Παίδων.

Στο Τμήμα γίνεται κατ΄αρχήν ανασκόπηση του ιστορικού της εγκύου και των εξετάσεών της και στη συνέχεια γίνεται το ειδικό στοχευμένο νευροϋπερηχογράφημα με βάση το οποίο δίνεται η εκτίμηση για τη διάγνωση. Επίσης, εκτιμάται η ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις (γενετικός έλεγχος και πιθανή μαγνητική τομογραφία) και στο τέλος συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα και με τη βοήθεια της παιδονευρολόγου δίδεται ακριβής διάγνωση και πρόγνωση. Οι γονείς και ο θεράπων ιατρός ενημερώνονται επακριβώς για τη βραχυχρόνια και μακροχρόνια πρόγνωση ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή  εικόνα για την εγκυμοσύνη τους.

Στο τέλος κάθε εξέτασης παραδίδεται αναλυτική γνωμάτευση καθώς και εικόνες.

Οι ενδείξεις εξέτασης και παρακολούθησης μιας εγκυμοσύνης  στο Τμήμα είναι:

 • Υποψία ανωμαλίας του ΚΝΣ στο υπερηχογράφημα ρουτίνας
 • Υποψία ανωμαλίας του ΚΝΣ στο υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας
 • Οικογενειακό ιστορικό κληρονομικής ανωμαλίας ΚΝΣ
 • Προηγούμενη κύηση με ανωμαλία ΚΝΣ
 • Μονοχοριακά δίδυμα
 • Υποψία συγγενούς λοίμωξης
 • Έκθεση σε φάρμακα που πιθανώς σχετίζονται με ανωμαλίες του ΚΝΣ

 

Εξετάσεις

 • Εμβρυϊκό νευροϋπερηχογράφημα

  Το εμβρυϊκό νευρουπερηχογράφημα είναι ειδικό στοχευμένο υπερηχογράφημα του ΚΝΣ (εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού) του εμβρύου. Εκτελείται από ιατρό εξειδικευμένο στην εξέταση αυτή και μπορεί να διαγνώσει με ακρίβεια την πλειονότητα των ανωμαλιών του ΚΝΣ του εμβρύου. Γίνεται συνήθως με συνδυασμό διακοιλιακής και διακολπικής απεικόνισης καθώς και επικουρικά με τη χρήση έγχρωμου Doppler και τρισδιάστατης απεικόνισης 3D/4D. Το υπερηχογράφημα αυτό είναι ασφαλές για το έμβρυο.

 • Γενετικές εξετάσεις

  Οι γενετικές εξετάσεις είναι η μελέτη του DNA (καρυότυπος) σε δείγμα αμνιακού υγρού ή τροφοβλάστης που λαμβάνεται μετά από αμνιοπαρακέντηση ή βιοψία τροφοβλάστης. Οι γενετικές μελέτες δίνουν πολύτιμες πληροφορίες τόσο για την παρούσα όσο και για μελλοντικές κυήσεις. Ο εξειδικευμένος ιατρός θα προτείνει το είδος της γενετικής ανάλυσης που συνιστάται σε σχέση με τα ευρήματα από το ΚΝΣ. Για τις γενετικές αναλύσεις το ΙΑΣΩ συνεργάζεται με πιστοποιημένα εξωτερικά εργαστήρια.

 • Μαγνητική τομογραφία ΚΝΣ

  Σε ένα ποσοστό εμβρύων με ανωμαλίες ΚΝΣ κρίνεται ότι χρειάζεται επικουρικά απεικόνιση και με μαγνητική τομογραφία (MRI) ΚΝΣ (εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού). Η εξέταση αυτή είναι ασφαλής για το έμβρυο και πραγματοποιείται στο τμήμα ιατρικών απεικονίσεων του ΙΑΣΩ.

Πληροφορίες

Τηλέφωνα τμήματος:

Ωράριο λειτουργίας:

Για ραντεβού στην κλινική θα πρέπει να αποστέλλονται εκ των προτέρων στη γραμματεία του τμήματος όλες οι προηγούμενες εξετάσεις (υπερηχογραφήματα, γενετικές εξετάσεις, μαγνητική τομογραφία, εξετάσεις αίματος κ.ο.κ).

Στελέχωση τμήματος