Συχνές ωτίτιδες: Επιτρέπω στο παιδί μου τις βουτιές;
Η απάντηση είναι «εξαρτάται». Αν το μικρό μας πέρασε ένα δύσκολο χειμώνα με συχνές ιώσεις που προκάλεσαν ερεθισμούς στις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια), ωτίτιδες ή συλλογή υγρού (εκκριτική ωτίτιδα) πίσω από την τυμπανική μεμβράνη, τότε τα θαλασσινά μπάνια και οι βουτιές είναι ευεργετικά!
Εξαίρεση στον κανόνα είναι τα παιδιά που έχουν ρήξη τυμπάνου ή φέρουν σωληνίσκους αερισμού μετά από επέμβαση οπότε δίνονται ειδικές οδηγίες από τον Ωτορινολαρυγγολόγο.
Από την άλλη πλευρά, τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, της υγρασίας από τον ιδρώτα και την κολύμβηση, ευνοείται η εμφάνιση εξωτερικής ωτίτιδας γνωστής και ως «αυτί του κολυμβητή». Σε αυτή την περίπτωση, απαγορεύεται η επαφή των αυτιών με το υγρό στοιχείο, ενώ αν υπάρχει ιστορικό που να δείχνει ευαισθησία του παιδιού χρειάζονται ιδιαίτερες προφυλάξεις πριν και μετά το μπάνιο.
Σε κάθε περίπτωση, μια εκτίμηση από ειδικό ΩΡΛ πριν τις καλοκαιρινές διακοπές εξασφαλίζει στα παιδιά ένα όμορφο και ανέφελο καλοκαίρι!
Βαρβάρα Σκιά, MSc, PhD, Συντονίστρια Διευθύντρια ΩΡΛ και Ακοολογικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων