17 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μυοσκελετικού Τραύματος

Παγκόσμια Ημέρα Μυοσκελετικού Τραύματος 2022

Η Παγκόσμια Ημέρα Μυοσκελετικού Τραύματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Οκτωβρίου. Αυτή η ημέρα τονίζει το αυξανόμενο ποσοστό ατυχημάτων και τραυματισμών που προκαλούν θάνατο και αναπηρία, σε όλο τον κόσμο, καθώς και την ανάγκη πρόληψης αυτών των ατυχημάτων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος στοχεύει στη διάδοση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους πρόληψης ατυχημάτων και τις προφυλάξεις που μπορεί κανείς να λάβει για να παραμείνει ασφαλής.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος εορτάζεται στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις». Η Εβδομάδα Δράσης για τα Οστά και τις Αρθρώσεις ξεκινά στις 12 Οκτωβρίου με την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, συνεχίζεται με την Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης στις 16 Οκτωβρίου, με την Παγκόσμια Ημέρα  Τραύματος στις 17 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται  με την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης στις 20 Οκτωβρίου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος επικεντρώνεται στη σημασία της σωτηρίας και της προστασίας ζωών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Είναι επίσης μια ημέρα παροχής εκπαίδευσης σχετικά με το πώς να αποφεύγονται τραυματισμοί και θάνατοι.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος καθιερώθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας το 2011. Αυτό ήταν αποτέλεσμα του υψηλού αριθμού θανάτων που προκαλούνταν  από τροχαία δυστυχήματα στη χώρα — υπολογίζεται ότι πάνω από 400 άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους κάθε μέρα από αυτή την αιτία.

Η ημέρα καθιερώθηκε ως μία προσπάθεια να μειωθούν οι  τραυματισμοί  και οι θάνατοι, καθώς και οι επακόλουθες συνέπειες των περιστατικών τραυμάτων στη χώρα και στον κόσμο γενικότερα. Όσο πιο γρήγορα δίνεται η ιατρική φροντίδα, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να βοηθηθεί ο ασθενής. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές χώρες με περιορισμένα μέσα μεταφοράς ασθενών γρήγορα σε νοσοκομείο. Σε ορισμένες χώρες, μπορεί να χρειαστεί έως και μία ώρα για να φτάσουν στο νοσοκομείο μετά από τροχαίο ατύχημα.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, πολλά νοσοκομεία δεν διαθέτουν τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό για επείγουσα περίθαλψη. Υπάρχει επίσης έλλειψη επαρκώς εκπαιδευμένου προσωπικού . Εάν υπήρχαν όλα αυτά , το 50% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα στις αναπτυσσόμενες χώρες θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Στην Ιατρική Τραύμα ονομάζεται "κάθε βίαιη καταστροφή ιστών, εσωτερική ή εξωτερική, ανεξάρτητα από το αίτιο που την προκάλεσε", σύμφωνα τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μπορεί να υπάρχουν πολλές αιτίες του τραυματισμού, όπως τροχαία ατυχήματα, πτώσεις, βία και κακοποίηση που προκλήθηκε από άλλο άτομο, εγκαύματα που προκαλούνται από εκρήξεις ,πυρκαγιές και άλλα. Ωστόσο, μεταξύ των πολλών αιτιών  που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα τροχαία ατυχήματα (RTA) είναι η κύρια αιτία τραύματος σε όλο τον κόσμο.

Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τραύματα σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο και πολλοί τραυματισμοί  προκαλούν ακόμη και μόνιμη αναπηρία . Η συμμετοχή σε τροχαίο ή άλλο σοβαρό ατύχημα μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή κάποιου και να επιφέρει μια δραστική αλλαγή στη στάση και τη συμπεριφορά του.

Πώς ένα ατύχημα επηρεάζει και αλλάζει τη ζωή κάποιου;

Ένα ατύχημα μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή ενός ατόμου που ξεπερνούν  τον προφανή εξωτερικό τραυματισμό.

Θέματα ψυχικής υγείας:

Πολλά θύματα ατυχημάτων παλεύουν με προβλήματα ψυχικής υγείας μετά από ένα ατύχημα. Τα περισσότερα θύματα περνούν από μια κατάσταση γνωστή ως Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD).

Αυτό συμβαίνει όταν το θύμα αποτυγχάνει να συνέλθει μετά από ένα τραυματικό γεγονός. Εκτός από το PTSD, μπορεί να αντιμετωπίσουν και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας. Αυτά τα θέματα μπορεί να ποικίλλουν από έντονο στρες, αϋπνία  έως άγχος. Τα θύματα που είχαν μόνιμη αναπηρία από το ατύχημα μπορεί επίσης να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη.

Είναι προφανείς οι αρνητικές συνέπειες των παραπάνω στην προσωπική και επαγγελματική ζωή των θυμάτων.

Μακράς διάρκειας φυσική επίδραση:

Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους παράγοντες που επηρεάζουν το θύμα. Τα σοβαρά ατυχήματα μπορούν να αφήσουν πίσω τους μια μόνιμη σωματική επίδραση που μπορεί να επιμείνει για χρόνια μετά την πραγματοποίηση των ατυχημάτων. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο, κατάγματα που μπορεί να απαιτούν χειρουργικές επεμβάσεις, τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, μόνιμες αναπηρίες και σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις, ακρωτηριασμό.

Πώς μπορεί κανείς να συνέλθει από ένα ατύχημα;

Μετά από τραυματισμό κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος, η πλήρης αποκατάσταση απαιτεί πολύ χρόνο, υπομονή και φροντίδα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού, η αποκατάσταση μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες ή και χρόνια. Αν και δεν μπορείτε να έχετε έναν οριστικό χρόνο ανάρρωσης, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διευκολύνετε τη διαδικασία.

Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια:

Σε αρκετές περιπτώσεις ατυχημάτων, αν και οι τραυματισμοί μπορεί να μην είναι ορατοί αμέσως, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Σημάδια διάσεισης, πόνου και βλάβης στη σπονδυλική στήλη ή στα άκρα μπορεί να χρειαστούν ώρες για να εμφανιστούν. Όσο περισσότερο περιμένετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος επιδείνωσης του τραυματισμού.

Ακολουθήστε προσεκτικά το σχέδιο θεραπείας:

Ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη θέση του τραυματισμού, το σχέδιο θεραπείας θα διαφέρει. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλιστεί η πλήρης ανάρρωση είναι να ακολουθήσετε το πρόγραμμα θεραπείας που έχει σχεδιάσει  ο γιατρός, με τη μέγιστη προσοχή. Σε περιπτώσεις που αφορούν κατάγματα, ο γιατρός  θα  προτείνει την ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση.

Τελική αποκατάσταση:

Το να δίνετε στο σώμα σας την ξεκούραση που χρειάζεται παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία αποκατάστασης. Μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό, είναι σημαντικό το σώμα σας να επιβραδύνει και να έχει το χρόνο να επουλωθεί. Ο καλός βραδινός ύπνος θα επηρεάσει θετικά το σώμα σας και θα διατηρήσει ανέπαφα τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Το επίπεδο των ορμονών του στρες στο σώμα πέφτει επίσης ενώ κοιμάστε και η ροή του αίματος αυξάνεται επίσης, επιτρέποντας στους μύες και στους ιστούς σας να επανέλθουν.

ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΡΗΣΕΤΕ την #WorldTraumaDay

Την Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος, το προσωπικό έκτακτης ανάγκης σε όλο τον κόσμο παρέχει εκπαίδευση σχετικά με το πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος  κατά τη διάρκεια ενός τραυματικού συμβάντος.

Ορισμένες χώρες, όπως η Ινδία, έχουν αναπτύξει Νόμους για την Καλή Σαμαρείτιδα, έτσι ώστε οι παρευρισκόμενοι να μπορούν να προσφέρουν βοήθεια χωρίς το φόβο νομικής ταλαιπωρίας.

Γνωρίζετε ΚΑΡΠΑ; Αν όχι, η Παγκόσμια Ημέρα Τραύματος είναι μια εξαιρετική στιγμή για να το μάθετε.

Άλλες σωτήριες δεξιότητες που πρέπει να αποκτήσετε περιλαμβάνουν:

  • Πρόληψη υποθερμίας
  • Χρήση Αυτοματοποιημένου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED)
  • Έλεγχος απώλειας αίματος
  • Διαφυγή από αυτοκίνητο που βυθίζεται
  • Έξοδος από φλεγόμενο κτίριο
  • Αντίδραση στα δαγκώματα φιδιών
  • Βοήθεια σε αλλεργικές αντιδράσεις

Έχοντας αυτές τις δεξιότητες αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης, μπορεί μια μέρα να σώσετε τη ζωή ενός αγαπημένου προσώπου ή ενός αγνώστου.

Τέλος μην ξεχάσετε να διαδώσετε την ευαισθητοποίηση κοινοποιώντας την #WorldTraumaDay στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στέφανος Αναστασόπουλος, Διευθυντής Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής, ΙΑΣΩ Γενική Κλινική

Συντάκτης Άρθρου

ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Αντισυλληπτικό δισκίο ή το «χάπι»
ΤΣΙΜΑΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Αντισυλληπτικό δισκίο ή το «χάπι»
Τα Μονοκλωνικά Αντισώματα στην Θεραπεία της Ν. Alzheimer
ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Τα Μονοκλωνικά Αντισώματα στην Θεραπεία της Ν. Alzheimer
Γενική Κλινική
Νέο Αποτελεσματικό Φάρμακο Στην Αντιμετώπιση της Ημικρανίας
ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Νέο Αποτελεσματικό Φάρμακο Στην Αντιμετώπιση της Ημικρανίας
Γενική Κλινική
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Παθολόγου - Ογκολόγου από τη στιγμή της διάγ...
ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του Παθολόγου - Ογκολόγου από τη στιγμή της διάγ...
Γενική Κλινική
Οι παθήσεις του οισοφάγου και η χειρουργική αντιμετώπισή τους με την εξέλιξη τ...
ΜΠΙΣΤΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΜΠΙΣΤΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Οι παθήσεις του οισοφάγου και η χειρουργική αντιμετώπισή τους με την εξέλιξη τ...
Γενική Κλινική
Οι νυχτερινοί εφιάλτες και τρόμοι σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Οι νυχτερινοί εφιάλτες και τρόμοι σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας
Παιδιατρική
Τι είναι η φυσικοθεραπεία και πως βοηθάει ο φυσικοθεραπευτής
ΠΑΝΩΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Τι είναι η φυσικοθεραπεία και πως βοηθάει ο φυσικοθεραπευτής
Γενική Κλινική
Τα νέα δεδομένα στον Καρκίνο του Ενδομητρίου
ΛΑΘΟΥΡΑΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Τα νέα δεδομένα στον Καρκίνο του Ενδομητρίου
Μαιευτική - Γυναικολογική
Όλες οι εξελίξεις στις ολικές αρθροπλαστικές γόνατος & ισχίου
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
Όλες οι εξελίξεις στις ολικές αρθροπλαστικές γόνατος & ισχίου
Γενική Κλινική
Άσθμα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και οι ασθενείς;
ΚΟΤΖΙΑ ΔΟΞΑ
Άσθμα: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και οι ασθενείς;
Παιδιατρική