Robot or not Robot στις παθήσεις παχέος εντέρου και ορθού

ρομποτική χειρουργική σε παθήσεις παχέος εντέρου & ορθού

Όσοι μεγαλώσαμε με Star Wars και Star Trek πιστεύαμε ότι τα τεχνολογικά επιτεύγματα που περιγράφονταν στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας θα πέρναγαν πολλές δεκαετίες μέχρι να τα βιώσουμε στην πράξη.

Συνεχής επιδίωξη των χειρουργών παχέος εντέρου και ορθού αποτελεί η ανάγκη βελτίωσης των εγχειρητικών τεχνικών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν παράμετροι όπως το χειρουργικό τραύμα των ιστών, η απώλεια αίματος, οι αναστομωτικές διαφυγές (ρήξη της ένωσης του εντέρου), ο μετεγχειρητικός πόνος, οι χειρουργικές τομές, η δημιουργία εντεροστομιών, η παραμονή στο νοσοκομείο, καθώς και η ταχεία επάνοδος στην κανονικότητα.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι οδήγησαν στην ενσωμάτωση προωθημένων τεχνολογιών, όπως οπτικές ίνες, laser, υπέρηχοι, συχνότητες ραδιοκυμάτων, τεχνητή νοημοσύνη, μικροκύματα, υπολογιστές, 3D όραση, φθορισμός κ.λπ., οδηγώντας στη δημιουργία της Ελάχιστα Επεμβατικής Χειρουργικής (MIS-Minimally Invasive Surgery). Η εξέλιξη της κλασικής χειρουργικής πρακτικής πραγματοποιήθηκε αρχικά με τη μορφή της λαπαροσκοπικής και ενδοσκοπικής χειρουργικής και πρόσφατα με τη ρομποτική χειρουργική, χρησιμοποιώντας το ρομποτικό σύστημα DA VINCI της Intuitive.

Με τη χρήση της ρομποτικής χειρουργικής, οι εξειδικευμένοι χειρουργοί έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν ενδοκοιλιακά όργανα για την αντιμετώπιση παθήσεων ήπατος, χοληφόρων, παγκρέατος, σπληνός, στομάχου, οισοφάγου, λεπτού και παχέος εντέρου, ορθού, κηλών κοιλιακού τοιχώματος, ουροποιητικού συστήματος, προστάτη και γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος.

Η χειρουργική αντιμετώπιση καλοήθων & κακοήθων παθήσεων του παχέος εντέρου και ορθού απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση, καθώς τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης είναι καθοριστικά τόσο στη μακρόχρονη επιβίωση αυτών των ασθενών, χωρίς υποτροπή της νόσου, όσο και για την ποιότητα ζωής των ασθενών, που βασίζεται στο εξαιρετικό λειτουργικό αποτέλεσμα της χειρουργικής επέμβασης.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κολορθική χειρουργική αποτελεί χειρουργική ύψιστης ακρίβειας.

Ποια τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής;

1.      Μεγάλη ευελιξία χειρουργικών χειρισμών (endowrist)

2.      Τρισδιάστατη υψηλής ευκρίνειας όραση

3.      Μεγέθυνση χειρουργικού πεδίου (έως 15 φορές)

4.      Ελάχιστος χειρουργικός τραυματισμός ιστών

5.      Άριστη χειρουργική εργονομία

6.      Μηδαμινή απώλεια αίματος

7.      Έλεγχος επαρκούς αιμάτωσης εντερικής αναστόμωσης (firefly)

8.      Δυνατότητα εντόπισης λεμφαδένα φρουρού

9.      Μείωση κινδύνου αναστομωτικής διαφυγής

10.   Ταχεία αποκατάσταση υγείας ασθενών και έξοδος από το νοσοκομείο

11.   Βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα

12.   Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου και ανάγκης ισχυρών αναλγητικών

Η διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων για παθήσεις παχέος εντέρου και ορθού, όπως εκκολπωματική νόσος, φλεγμονώδεις παθήσεις εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και ν.crohn), ισχαιμική κολίτιδα, μετακτινική εντερίτιδα, συμφυτικός ειλεός, συστροφή εντέρου, στρωματικοί όγκοι, καρκίνος εντέρου, πραγματοποιούνται ρομποτικά, με εξαιρετικά αποτελέσματα εφάμιλλα εξειδικευμένων κέντρων του εξωτερικού.

Το ρομποτικό σύστημα είναι φανερό ότι πλεονεκτεί απέναντι και στη λαπαροσκοπική χειρουργική, αφού ο ρυθμός μετατροπής μιας χειρουργικής επέμβασης σε ανοικτή είναι αρκετά μικρότερος. Το τελευταίας γενιάς DA VINCI XI, που διαθέτει πλέον το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, ενσωματώνει σύγχρονη τεχνολογία αιχμής με δυνατότητα χρήσης εξελιγμένων εργαλείων, όπως ρομποτικά αναστομωτικά εργαλεία, τα οποία «διαβάζουν» τον ιστό και προχωρούν σε εξατομικευμένη πραγματοποίηση αναστόμωσης εντέρου, προσαρμοσμένης στους ιστούς που διαθέτει ο κάθε ασθενής, υπό τον απόλυτο έλεγχο του χειρουργού.

Είναι πρόδηλος ο ενθουσιασμός μας ως χειρουργών, όταν η τεχνολογία μάς παρέχει τη δυνατότητα εκτέλεσης επεμβάσεων, όπως πολύ χαμηλή εκτομή του ορθού για καρκινώματα του κατώτερου τριτημορίου του ορθού, πολύ κοντά στον σφιγκτήρα, χωρίς την ανάγκη διενέργειας κολοστομίας, με εξασφάλιση άριστου ογκολογικού αποτελέσματος. Επεμβάσεις που πραγματοποιούσαμε με αρκετή δυσκολία αποτελούν παρελθόν με τη χρήση του ρομποτικού συστήματος. Οι ιδιαιτερότητες του συστήματος, καθώς και η εκπαίδευση του χειρουργού σε αυτές τις επεμβάσεις, εξασφαλίζουν τη διατήρηση των πυελικών νεύρων, διατήρηση γονιμότητας, μείωση κινδύνου συμφύσεων, αλλά και την αποφυγή κάκωσης σε γειτονικές δομές, όπως ουρητήρες, προστάτης, μεγάλα αγγεία πυέλου κ.λπ., και την επιτυχή έκβαση κάθε χειρουργικής πράξης.

Κανένα σύστημα και καμία τεχνολογία δεν είναι ακόμη ικανά να αυτενεργήσουν και να παρακάμψουν τον χρήστη τους, που είναι ο χειρουργός. Κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης, ο χειρουργός είναι αφοσιωμένος με το μυαλό του, την καρδιά του και το σώμα του στον ασθενή που τον εμπιστεύθηκε. Το ρομποτικό σύστημα φέρνει τον χειρουργό στην ευχάριστη θέση να αποδώσει άψογα και να πραγματοποιήσει τη χειρουργική επέμβαση όπως την είχε σχεδιάσει, με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Από την πλευρά ενός χειρουργού, που έχει εφαρμόσει όλες τις μορφές χειρουργικής του εντέρου και ο οποίος είχε το προνόμιο να εκπαιδευτεί από άριστους χειρουργούς, τολμώ να πω ότι το μέλλον της χειρουργικής του εντέρου είναι η ρομποτική χειρουργική. Όσες προσπάθειες και αν γίνονται, θα περάσουν πάρα πολλά χρονιά για να εφευρεθεί άλλη μέθοδος που να μπορέσει να υποσκελίσει το DA VINCI. Το μέλλον είναι εδώ και στο ερώτημα του τίτλου η απάντηση είναι μία, ασφαλώς Robot!

Το τελευταίας γενιάς DA VINCI XI, που διαθέτει πλέον το ΙΑΣΩ Γενική Κλινική, ενσωματώνει σύγχρονη τεχνολογία αιχμής με δυνατότητα χρήσης εξελιγμένων εργαλείων, όπως ρομποτικά αναστομωτικά εργαλεία, τα οποία «διαβάζουν» τον ιστό και προχωρούν σε εξατομικευμένη πραγματοποίηση αναστόμωσης εντέρου, προσαρμοσμένης στους ιστούς που διαθέτει ο κάθε ασθενής, υπό τον απόλυτο έλεγχο του χειρουργού.

Στέλιος Γαβριήλ,
Γενικός Χειρουργός,

Διευθυντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής

ΙΑΣΩ Γενική Κλινική

Συντάκτης Άρθρου

ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΤΕΛΙΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος
ΖΑΜΠΕΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος
Γενική Κλινική
Φυτοφαγία: Μια από τις αποτελεσματικότερους μεθόδους για την καταπολέμηση της ...
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
ΜΑΡΣΕΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
Φυτοφαγία: Μια από τις αποτελεσματικότερους μεθόδους για την καταπολέμηση της ...
Μαιευτική - Γυναικολογική
Η διάγνωση και η θεραπεία όγκων του εγκεφάλου
ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ, ΣΑΚΕΛΛΑΡΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Η διάγνωση και η θεραπεία όγκων του εγκεφάλου
Γενική Κλινική
Τι συμβαίνει στο σώμα σου μετά τη διακοπή καπνίσματος
ΖΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Τι συμβαίνει στο σώμα σου μετά τη διακοπή καπνίσματος
Γενική Κλινική
Κάνε προτεραιότητα την Υγεία του Πεπτικού σου
ΔΑΝΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΑΝΔΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Κάνε προτεραιότητα την Υγεία του Πεπτικού σου
Γενική Κλινική
Πολλαπλή Σκλήρυνση - Ιστορία και σημερινά δεδομένα
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΥΜΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Πολλαπλή Σκλήρυνση - Ιστορία και σημερινά δεδομένα
Γενική Κλινική
Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ)
ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (ΙΦΝΕ)
Γενική Κλινική
Κοιλιοκάκη: μια άγνωστη, σιωπηλή νόσος με πολλά πρόσωπα
ΤΥΡΜΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΤΥΡΜΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Κοιλιοκάκη: μια άγνωστη, σιωπηλή νόσος με πολλά πρόσωπα
Γενική Κλινική
Αρτηριακή Υπέρταση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ
Αρτηριακή Υπέρταση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γενική Κλινική
Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε και πως βοηθάει η ε...
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
Ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε και πως βοηθάει η ε...
Γενική Κλινική