Ανόρθωση του γυναικείου κόλπου με τη μέθοδο της λαπαροσκοπικής κτενοπηξίας

Ανόρθωση του γυναικείου κόλπου με τη μέθοδο της λαπαροσκοπικής κτενοπηξίας Ιωάννης Κ. Ράπτης, MIC II, DEGUM I, AGUB, Μαιευτήρας - Γυναικολόγος - Λαπαροσκόπος, συνεργάτης Κλινικής ΙΑΣΩ

 

Η λαπαροσκοπική κτενοπηξία (Laparoscopic Pectopexy) είναι μια σύγχρονη και δοκιμασμένη στο εξωτερικό χειρουργική μέθοδος ανόρθωσης της μήτρας και του κόλπου, η οποία εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία στη χώρα μας.

Τι είναι η πρόπτωση μήτρας και τι συμπτώματα δημιουργεί;

Πρόπτωση της μήτρας (και κόλπου) ονομάζεται η υποχώρηση (κάθοδος) του οργάνου της μήτρας μέσα στον κόλπο λόγω της χαλάρωσης των υποστηρικτικών ιστών, οι οποίοι τη συγκρατούν. Η πάθηση προκαλεί έντονες ενοχλήσεις, όπως αίσθηση ξένου σώματος στον κόλπο, κοιλιακό άλγος και διαταραχές της ούρησης. Μια από τις βασικές επιπτώσεις της πρόπτωσης μήτρας αποτελεί και η διαταραχή της σεξουαλικής ζωής των ασθενών, καθώς και η ψυχική επιβάρυνση που αυτή συνεπάγεται.

Πόσο συχνή είναι η πάθηση;

Το πρόβλημα είναι πολύ συχνό, αφού υπολογίζεται πως το 35-50% των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση θα παρουσιάσει κάποια στιγμή πρόπτωση μήτρας ή κόλπου. Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο απ’ότι οι περισσότεροι νομίζουν, αφού πολλές ασθενείς διστάζουν να αναφέρουν το πρόβλημα τους στο γυναικολόγο τους, είτε διότι η σεξουαλική ζωή μετά την εμμηνόπαυση θεωρείται ακόμη θέμα ταμπού, είτε επειδή δεν γνωρίζουν πως υπάρχει μόνιμη, ασφαλής και αποτελεσματική χειρουργική λύση στο πρόβλημα τους.

Που οφείλεται η πρόπτωση μήτρας και κόλπου;

Η πρόπτωση οφείλεται στην χαλάρωση των συνδέσμων και των μυών που υποστηρίζουν τη μήτρα και τον κόλπο. Η χαλάρωση αυτή σχετίζεται τις περισσότερες φορές με ιστορικό πολλαπλών ή τραυματικών φυσιολογικών τοκετών, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και παράγοντες που σχετίζονται με χρόνια αύξηση της πίεσης μέσα στην κοιλιά, όπως η παχυσαρκία, η ορθοστασία, τα βαρέα επαγγέλματα, ο χρόνιος βήχας, κτλ.

Ποια τα μειονεκτήματα της κλασικής τεχνικής με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόβλημα στη χώρα μας;

Στις μέρες μας είναι διαδεδομένη η λαπαροσκοπική ανόρθωση μήτρας και κόλπου με τη χρήση μη απορροφήσιμου πλέγματος, το οποίο στερεώνεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης, στο πίσω μέρος της λεκάνης (ιεροπηξία). Ωστόσο, η περιοχή αυτή είναι πλούσια σε αγγείωση και νεύρωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού των αγγείων και των νεύρων της περιοχής κατά τη διάρκεια του χειρουργείου. Παράλληλα, το πλέγμα τοποθετείται σε μια περιοχή κοντά στο τελικό τμήμα του εντέρου, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών να παραπονιέται για χρόνιους πόνους κατά την αφόδευση μετά το χειρουργείο. Τέλος, η επέμβαση εμφανίζει υψηλό βαθμό δυσκολίας σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες ασθενείς.

Πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής κτενοπηξίαςσε σχέση με την κλασική τεχνική

Η βασική διαφορά της λαπαροσκοπικής κτενοπηξίας από την κλασική μέθοδο, συνίσταται στη στερέωση του πλέγματος σε μια περιοχή στα πλάγια τοιχώματα της λεκάνης (κτενιαίοι σύνδεσμοι), μακριά από αγγεία, νεύρα και το τελικό τμήμα του εντέρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εκμηδενίζεται ο κίνδυνος τραυματισμού αγγείων και νεύρων στην περιοχή στερέωσης του πλέγματος, ενώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα εμφάνισης ενοχλήσεων κατά την αφόδευση μετά την επέμβαση. Παράλληλα, η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και σε υπέρβαρες ή παχύσαρκες γυναίκες.

Επιπλέον, ελαχιστοποιούνται οι διεγχειρητικές ή μετεγχειρητικές επιπλοκές και η ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο την επόμενη μέρα του χειρουργείου, ενώ επανέρχεται στις κανονικές της δραστηριότητες σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την επέμβαση. Δύο μήνες μετά, ο κόλπος παραμένει σε άριστη ανατομική θέση και η ασθενής είναι ελεύθερη συμπτωμάτων με φυσιολογική σεξουαλική ζωή. Το 2015 δημοσιεύτηκε η πρώτη έρευνα που συγκρίνει την αποτελεσματικότητα και τις πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές της σύγχρονης και της κλασικής μεθόδου, η οποία επιβεβαίωσε την ανωτερότητα της νέας επέμβασης.

Η ανόρθωση του γυναικείου κόλπου με λαπαροσκοπική κτενοπηξία (Laparoscopic Pectopexy) εφαρμόζεται με επιτυχία στο λαπαροσκοπικό τμήμα της Γενικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ.

 

Συντάκτης Άρθρου

ΡΑΠΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας των πρόορων (ΣΑΔ)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας των πρόορων (ΣΑΔ)

Μαιευτική - Γυναικολογική
Σακχαρώδης Διαβήτης
ΚΕΡΑΣΩΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

Σακχαρώδης Διαβήτης

Γενική Κλινική
Ηλεκτρομυογράφημα, τι δείχνει και γιατί γίνεται
Ευαγγελία Σωτηρίου

Ηλεκτρομυογράφημα, τι δείχνει και γιατί γίνεται

Γενική Κλινική
Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την πρώιμη και την πρόωρη εμμηνόπαυση
Έφη Ρομποτή

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για την πρώιμη και την πρόωρη εμμηνόπαυση

Μαιευτική - Γυναικολογική
Παθήσεις σπονδυλικής στήλης
Χαμπίπης Απόστολος

Παθήσεις σπονδυλικής στήλης

Γενική Κλινική
20 πράγματα για την Αρθρίτιδα που μπορεί να μην ξέρατε
Ευαγγελία Ζαμπέλη

20 πράγματα για την Αρθρίτιδα που μπορεί να μην ξέρατε

Γενική Κλινική
Η καρδιά μας
ΚΑΛΑΝΤΖΗ ΜΑΡΙΑ

Η καρδιά μας

Γενική Κλινική
Επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών
ΒΛΑΧΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών

Μαιευτική - Γυναικολογική
Αντισύλληψη: Μέθοδοι, Πλεονεκτήματα & Αντενδείξεις
ΠΑΤΡΑΜΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΑΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Αντισύλληψη: Μέθοδοι, Πλεονεκτήματα & Αντενδείξεις

Μαιευτική - Γυναικολογική
Αιματολογικές κακοήθειες
ΦΟΙΦΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Αιματολογικές κακοήθειες

Γενική Κλινική