Η ιατρική φροντίδα πρέπει να σε κάνει να αισθάνεσαι ασφαλής

Αριστείδης Αντσακλής

Ως Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ, αυτός είναι ο στόχος μας τα τελευταία 27 χρόνια. Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Είναι τόσο απλό, αλλά και τόσο ουσιαστικό ταυτόχρονα, που δεν χρειάζεται να το εκφράσω διαφορετικά.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο επεμβαίνει σε όποια ζητήματα δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας μας.

Από τη διερεύνηση και αντιμετώπιση περιπτώσεων malpractice, που είναι πολύ σημαντικές για εμάς, έως τη βελτίωση της επιστημονικής κατάρτισης των ιατρών μας, αλλά και της ίδιας της ιατρικής πράξης σε κάθε επίπεδο, αφού σήμερα δεν μιλάμε μόνο για την ειδικότητα της γυναικολογίας και της μαιευτικής, αλλά και για μια σειρά από άλλες ειδικότητες της παθολογίας.

Αυτό είναι, λοιπόν, το μέλημά μας: ο καλύτερος επιστημονικός έλεγχος του τι γίνεται μέσα στον Όμιλο ΙΑΣΩ.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν απαρτίζεται μόνο από Μαιευτήρες - Γυναικολόγους, αλλά και από Χειρουργούς, Ακτινοθεραπευτές, Παθολογοανατόμους, Λοιμωξιολόγους, Παθολόγους και Εντατικολόγους, μια σειρά δηλαδή επιστημόνων ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων.

Αυτή, λοιπόν, η συσσωρευμένη επιστημονική γνώση, η συγκεντρωμένη εξειδικευμένη άποψη για ένα ιατρικό ζήτημα, δίνει στο Επιστημονικό Συμβούλιο το πρόσημο της εγκυρότητας. Η σημασία του είναι κάτι παραπάνω από ζωτική για εμάς. Το Επιστημονικό Συμβούλιο υπάρχει.

Δεν ανήκει στα χαρτιά. Είναι ενεργό, συνεδριάζει, παρακολουθεί, ελέγχει, δημιουργεί ερευνητικά πρωτόκολλα, τα οποία ελέγχονται, παρακολουθούνται με τη σειρά τους και αυτά, με το όραμα να προχωράμε ένα βήμα παραπέρα στην άσκηση της ιατρικής πράξης.

Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθώ πώς αυτή η δυναμική προοπτική του ΙΑΣΩ μας βοηθάει να προχωράμε με άλματα εντυπωσιακά. Και ταυτόχρονα αναγνωρίζω και τη μεγάλη σημασία της συνεργασίας μας, μέσα από τη συμμετοχή μας σε ερευνητικά προγράμματα, με κορυφαίους πανεπιστημιακούς και επιστημονικούς φορείς.

Μια ουσιαστική συνέργεια ηγετικών δυνάμεων που στο ΙΑΣΩ μπορούμε να υλοποιούμε χωρίς να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία των τμημάτων και των κλινικών μας.

Με ανοιχτούς τους ορίζοντές μας και έξυπνη διαχείριση, ακολουθούμε όλες τις εξελίξεις της ιατρικής κοινότητας, χάρη στη λεπτή ισορροπία προσωπικού και ασθενών που έχουμε πετύχει, αλλά και στην εμπειρία μας στην έρευνα.

Εξάλλου, ένα από τα μεγαλύτερα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας είναι ότι εδώ δουλεύει αρμονικά μια πλειάδα ιατρών, οι οποίοι ασκούν το λειτούργημά τους με πλήρη ευθύνη των πράξεών τους, αλληλοκαλυπτόμενοι επιστημονικά όπου χρειάζεται.

Και το έχουμε καταφέρει, γιατί το ΙΑΣΩ ξεκίνησε σαν μία Κλινική Ιατρών, με τους γυναικολόγους του Μαιευτηρίου μας να έχουν προσφέρει πολλά δείγματα ομαδικής δουλειάς.

Θυμάμαι ακόμα και τώρα στην αρχή της λειτουργίας μας να τρέχουν 10 γιατροί ταυτόχρονα στην Αίθουσα Τοκετών για να βοηθήσουν έναν συνάδερφο σε ένα έκτακτο περιστατικό, χωρίς να είναι φίλοι, χωρίς να γνωρίζονται καν. Αυτό είναι το υλικό από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι…

Είμαι σίγουρος ότι και στη νέα εποχή της επέκτασης του Ομίλου ΙΑΣΩ, αυτή η συνεργασία μεταξύ των ιατρών που μας χαρακτηρίζει θα παραμείνει ξεχωριστή και, σε συνδυασμό με τις σπουδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, θα κάνει τη διαφορά στο μέλλον.

Αυτή η μοναδικότητά μας ήταν και ένας από τους λόγους που μας ώθησε από την πρώτη στιγμή να προχωρήσουμε στη δημιουργία εξαιρετικών υπηρεσιών. Το 1996, που ξεκίνησε το ΙΑΣΩ, έγινε η σκέψη πώς μπορούμε να κάνουμε ένα Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής, το οποίο να είναι εφάμιλλο των κέντρων που υπήρχαν στο εξωτερικό, για παράδειγμα στην Αμερική και στο Ηνωμένο Βασίλειο, και να επικεντρώνεται στην Ιατρική Εμβρύου.

Θα διαβάσετε αναλυτικά για τη λειτουργία του τμήματος, αλλά θα ήθελα να πω λίγα λόγια σε προσωπικό επίπεδο.

Από την εποχή που άρχισε να εφαρμόζεται η Εμβρυομητρική Ιατρική, θεωρήσαμε ότι το ίδιο το έμβρυο είναι ο ασθενής και, με την τεχνολογία που υπήρχε στη διάθεσή μας, μπορούσαμε να εξετάζουμε το ίδιο το παιδί, να το ακούμε, να παίρνουμε δείγματα και να προχωράμε σε διάγνωση τυχόν παθολογικών καταστάσεων.

Σιγά σιγά, λοιπόν, αυτή η εξειδίκευση της Εμβρυομητρικής και Περιγεννητικής Ιατρικής, η οποία άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά σε όλο τον κόσμο, μπήκε στα σκαριά στο ΙΑΣΩ, με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του Τμήματος.

Ένα τμήμα το οποίο δεν δημιουργήθηκε μόνο για να υποβάλλεται μια υποψήφια μητέρα σε υπερηχογραφία, αλλά μέσω της απεικόνισης του παιδιού από συνεχώς εξελισσόμενα μηχανήματα να έχεις ολοκληρωμένη άποψη για την ανατομική και λειτουργική κατάσταση του παιδιού.

Το προσωπικό των ιατρών που απαρτίζει την ομάδα του τμήματος είναι έτοιμο να δώσει μια σαφή γενετική συμβουλή για τυχόν ανατομικές βλάβες στη μέλλουσα μαμά, να τη στηρίξει σε περίπτωση άσχημων νέων, αλλά και να τη βοηθήσει μέσα από μια σειρά επεμβατικών θεραπειών που διενεργούνται εδώ - είτε με συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή ακόμη και με χειρουργικές επεμβάσεις.

Αξίζει να τονίσω ότι τέτοιου είδους χειρουργικές επεμβάσεις εκτελούνται σε πολύ περιορισμένο αριθμό κέντρων σε όλη την Ελλάδα.

Μάλιστα, επειδή εδώ υπάρχει η τεχνογνωσία για ορισμένες ιατρικές πράξεις (παρακεντήσεις, παροχετεύσεις κύστεων, όγκων στο έμβρυο), χρειάζεται μια πιο εξειδικευμένη Μονάδα, την οποία σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε εδώ, για την αντιμετώπιση δίδυμων κυήσεων, αλλά και διάφορων παθολογικών καταστάσεων, που σε άλλη περίπτωση θα ωθούσαν τους γυναικολόγους να στέλνουν τις εγκύους ασθενείς στο εξωτερικό, χωρίς να εξασφαλίζεται 100% επιτυχία.

Σήμερα, στο Τμήμα Εμβρυομητρικής Ιατρικής, πετυχαίνουμε πολλά, κυρίως στις διαγνώσεις.

Εφαρμόζονται όλες οι τεχνικές, για παράδειγμα του πληθυσμιακού ελέγχου των εγκύων γυναικών, αν ένα παιδί έχει κάποιο χρωμοσωμιακό πρόβλημα, αλλά προχωράμε και σε όλες τις επεμβάσεις που μπορούν να γίνουν στο έμβρυο, αμνιοπαρακεντήσεις και λήψεις τροφοβλαστικού ιστού, λήψεις αίματος του εμβρύου ή διαφόρων δειγμάτων, παρακεντήσεις σε όγκους ή κύστες.

Ταυτόχρονα, εδώ υλοποιούμε μια σειρά μελετών, όπως για παράδειγμα για τον έλεγχο της προεκλαμψίας, που είναι μια κατάσταση αρκετά επικίνδυνη. Σήμερα, μπορούμε να προβλέψουμε τέτοιες καταστάσεις και στις επίτοκες υψηλού κινδύνου να χορηγήσουμε ασπιρίνη από την 13-16η εβδομάδα κύησης.

Ή, μπορούμε, π.χ. να προβλέψουμε τον πρόωρο τοκετό μετρώντας το μήκος του τραχήλου της μήτρας. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις δίδυμες κυήσεις στην Κλινική Διδύμων στο ΙΑΣΩ, αφού τη σημερινή εποχή, με όλες τις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, έχουν αυξηθεί τα ποσοστά τους. Αύξηση δίδυμων κυήσεων σημαίνει και αύξηση της προωρότητας.

Εμείς, με δεδομένο ότι μία στις δέκα γυναίκες γεννάει πρόωρα, πριν από τις 37 εβδομάδες, προσπαθούμε να εξαλείψουμε ορισμένους παράγοντες που ευνοούν την προωρότητα, όπως είναι η υπέρταση.

Στο Τμήμα μας μπορούμε να ελέγξουμε με διάφορες βιοχημικές και βιοφυσικές τεχνικές, να ελέγξουμε την πιθανότητα να γεννήσει μια γυναίκα ένα πρόωρο νεογνό, την πιθανότητα που έχει μια γυναίκα να παρουσιάσει προεκλαμψία ή την πιθανότητα να αναπτύξει κάποιο συγγενές νόσημα.

Μπορούμε να εντοπίσουμε πολλά νοσήματα με την αμνιοπαρακέντηση και μικροελλειπτικά νοσήματα, τα οποία μπορεί να μην έχουν πολύ μεγάλη συχνότητα, αλλά, αν τα αθροίσουμε, φθάνουν ένα ποσοστό 1,5%.

Άρα νομίζω ότι αυτή η συμβουλευτική, η οποία μπορεί να δίδεται εδώ, είναι πολύ σημαντική. Και από τη στιγμή που αυτό το έργο της συμβουλευτικής στην ιδιωτική πρωτοβουλία προσφέρεται, κυρίως, από τους θεράποντες ιατρούς, δουλειά μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους ιατρούς.

Κι εδώ έρχεται το εκπαιδευτικό μέρος του Τμήματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής, με τις διαλέξεις στο Μαιευτήριο, στις οποίες πάντα προεδρεύω, να τις παρακολουθούν όλοι οι γιατροί, προκειμένου να ενημερωθούν για ό,τι καινούργιο υπάρχει στην Εμβρυομητρική Ιατρική. Τα μαθήματα αυτά έχουν πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ανεβαίνουν και στο διαδίκτυο για να είναι ευρέως διαθέσιμα, δημιουργούν θέματα περαιτέρω συζήτησης, λύνουμε απορίες, εξελισσόμαστε και οι ίδιοι.

Γιατί, τελικά, αυτό είναι που μετράει περισσότερο στη ζυγαριά της ιατρικής επιστήμης. Το υψηλό επίπεδο της γνώσης και της κατάρτισης, για να αισθάνεται ο ασθενής μας απόλυτα ασφαλής.

Αριστείδης Αντσακλής, MD, PhD, FRCOG (Hon.), Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Εμβρυομητρικής & Περιγεννητικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Διευθυντής Τμήματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής ΙΑΣΩ, Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου ΙΑΣΩ

Συντάκτης Άρθρου

ΑΝΤΣΑΚΛΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Μικροαποτιτανώσεις στη μαστογραφία - Τι χρειάζεται να γνωρίζω;
ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΗΛΙΑΣ, ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
Μικροαποτιτανώσεις στη μαστογραφία - Τι χρειάζεται να γνωρίζω;
Μαιευτική - Γυναικολογική
Mία σπάνια και ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία για εμένα
ΔΙΑΚΟΜΑΝΩΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
ΔΙΑΚΟΜΑΝΩΛΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Mία σπάνια και ιδιαίτερα σημαντική εμπειρία για εμένα
Μαιευτική - Γυναικολογική
28 Χρόνια συνεχής και συντονισμένη προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών...
Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Ιατρός
28 Χρόνια συνεχής και συντονισμένη προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών...
Γενική Κλινική
Breast cancer survivors
ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
Breast cancer survivors
Μαιευτική - Γυναικολογική
8+1 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Εμβρυομεταφορά
ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
8+1 Ερωτήσεις και Απαντήσεις για την Εμβρυομεταφορά
Μαιευτική - Γυναικολογική
5 Κλινικές Παθολογικής Ογκολογίας ένας στόχος, η φροντίδα στον άνθρωπο!
ΙΑΣΩ
5 Κλινικές Παθολογικής Ογκολογίας ένας στόχος, η φροντίδα στον άνθρωπο!
Γενική Κλινική
Από το χωματόδρομο στη λεωφόρο
ΔΟΥΛΓΕΡΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
Από το χωματόδρομο στη λεωφόρο
Μαιευτική - Γυναικολογική
Κάθε ενέργεια ειναι αποτέλεσμα της συνείδησης μας
ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Κάθε ενέργεια ειναι αποτέλεσμα της συνείδησης μας
Μαιευτική - Γυναικολογική
25 χρόνια η φροντίδα της γυναίκας είναι το Α και το Ω
25 χρόνια η φροντίδα της γυναίκας είναι το Α και το Ω
Μαιευτική - Γυναικολογική
To νέο υπερσύγχρονο τμήμα Check-Up του ΙΑΣΩ - Για άνδρες και γυναίκες κάθε ηλι...
ΙΑΣΩ
To νέο υπερσύγχρονο τμήμα Check-Up του ΙΑΣΩ - Για άνδρες και γυναίκες κάθε ηλι...
Γενική Κλινική