Παιδικό Κάταγμα = ΙΑΣΩ Παίδων. Μονόδρομος; Γιατί;

Παιδικό Κάταγμα - ΙΑΣΩ Παίδων. Μονόδρομος; Γιατί;

Αναστάσιος Δ. Κανελλόπουλος
Παιδοορθοπαιδικός Χειρουργός,
Διευθυντής Ορθοπαιδικού Τμήματος ΙΑΣΩ Παίδων,
Μέλος της Αμερικάνικης Εταιρείας Παιδοορθοπαιδικών

Μία σύγχρονη και ασφαλής λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος εξασφαλίζει στην οικογένεια την ηρεμία που χρειάζεται για να προχωρήσει στην καθημερινότητά της.

 

Άνοιξη και καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι για τα παιδιά λέξεις συνώνυμες με παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους, παιχνίδι που αρκετά συχνά τελειώνει, δυστυχώς, άδοξα με έναν τραυματισμό. Τότε προκύπτει, για τον συνήθως πανικόβλητο γονιό, η ανάγκη να βρει και να ζητήσει άμεσα βοήθεια από κάποιον ειδικό. Ποιος όμως είναι ο κατάλληλος και πώς θα τον εντοπίσει; Κάνοντας εκείνη τη στιγμή στο κινητό τηλέφωνο ένα Google search, κίνηση συνήθως αντανακλαστική σήμερα για ό,τι μας απασχολεί, με λέξεις κλειδιά: «κατάγματα στα παιδιά», σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο θα κατακλυστεί από 292.000 καταχωρήσεις. Κι αν δοκιμάσει τη λέξη «παιδο-ορθοπαιδικός» θα εμφανιστούν σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο 19.900 έτοιμοι να παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Κι αν προσπαθήσει να ανατρέξει στις αναφορές αυτές θα έρθει αντιμέτωπος με αντιγραφές κεφαλαίων από συγγράμματα παιδο–ορθοπαιδικής (συνήθως κακές μεταφράσεις αντιστοίχων του εξωτερικού), φωτογραφίες περιστατικών αμφιβόλου προελεύσεως ή τίτλους παρακολούθησης σεμιναρίων παιδο-ορθοπαιδικής, που μάλλον τη δύσκολη εκείνη στιγμή του προκαλούν μεγαλύτερη σύγχυση. Ποια είναι, όμως, τα κριτήρια για μια ασφαλή επιλογή που θα οδηγήσει το παιδί γρήγορα πίσω στις δραστηριότητές του και την οικογένεια στην καθημερινότητά της, μετά από ένα κάταγμα;

  • Υπεύθυνο ιατρικό προσωπικό με σαφή, πραγματική και όχι εικονική εξειδίκευση στην Παιδο-Ορθοπαιδική σε θέσεις ευθύνης σε κέντρα του εξωτερικού, μιας και η εκπαίδευση αυτή δεν παρέχεται στην Ελλάδα.
  • Ιατρικό προσωπικό αποκλειστικής και όχι περιστασιακής ενασχόλησης με την Παιδο Ορθοπαιδική, διότι η παρουσία πολυάριθμων κέντρων ανάπτυξης στον παιδικό σκελετό οδηγεί στη δημιουργία ιδιαίτερων τύπων κακώσεων στα παιδιά, που απαιτούν αντιμετώπιση από ειδικούς.
  • Νοσηλευτικό κέντρο αναφοράς σχεδιασμένο αποκλειστικά για παιδιά, με αντίστοιχες προδιαγραφές.

 

Στο ΙΑΣΩ Παίδων, το Ορθοπαιδικό Τμήμα:

➔ Λειτουργεί και εφημερεύει καθημερινά από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, εδώ και 13 χρόνια.

➔ Στελεχώθηκε εξαρχής με εξειδικευμένο στην Παιδο-Ορθοπαιδική ιατρικό προσωπικό, σε θέσεις ευθύνης του εξωτερικού.

➔ Παρέχει σύγχρονες τεχνικές αντιμετώπισης καταγμάτων, όπως η κλειστή ανάταξη και διαδερμική σταθεροποίηση καταγμάτων του αγκώνα στα παιδιά, η ελαστική ενδομυελική ήλωση καταγμάτων των μακρών οστών, η ασφαλιζόμενη ενδομυελική ήλωση καταγμάτων του μηριαίου, που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους γιατρούς της ομάδας μας, οι οποίοι πλέον έχουν πολυετή πραγματική εμπειρία.

➔ Η ιατρική ομάδα του Ορθοπαιδικού Tμήματος του ΙΑΣΩ Παίδων ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με παιδιά. Η δωδεκαετής και πλέον λειτουργία του Ορθοπαιδικού Tμήματος, με την ίδια σταθερή σύνθεση (γεγονός που αντικατοπτρίζει και τη σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης των στελεχών του), επιτρέπει και την εξαγωγή συγκεκριμένων αριθμητικών δεδομένων, χρήσιμων και για κάθε μελλοντικό μας ασθενή και την οικογένειά του.

Όπως:

➔ Η πιθανότητα επανεισαγωγής για την αντιμετώπιση του ίδιου κατάγματος στο ΙΑΣΩ Παίδων είναι μηδενική. Δηλαδή, ο μικρός μας ασθενής θα βρει την άμεση και οριστική χειρουργική λύση, εφ’ όσον και μόνο όταν αυτή χρειάζεται, χωρίς να ταλαιπωρείται ο ίδιος και η οικογένειά του με επανειλημμένες εισαγωγές στο νοσοκομείο για το ίδιο πρόβλημα.

➔ Σχεδόν το 100% των ασθενών που αντιμετωπίζονται χειρουργικά για μεμονωμένο κάταγμα θα λάβουν εξιτήριο εντός 23 ωρών. Με τη γρήγορη αλλά αποτελεσματική μας παρέμβαση, πρακτικά εκμηδενίζεται η ανάγκη πολυήμερης νοσηλείας κι έτσι γρήγορα επιστρέφει το παιδί στο δωμάτιό του στο σπίτι και οι γονείς του στην καθημερινότητά τους.

➔ Ακολουθούνται ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Δηλαδή, η χειρουργική αντιμετώπιση των καταγμάτων γίνεται χωρίς τομές στο δέρμα ή με πολύ μικρές, που δεν απαιτούν αφαίρεση ραμμάτων μετεγχειρητικά ή αλλαγές τραυμάτων, που συνήθως φορτίζουν συναισθηματικά γονείς και παιδιά.

➔ Εφαρμόζεται αποκλειστικά για παιδιά στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Activarmor, USA, σύστημα αδιάβροχων γύψων/ναρθήκων για ακινητοποίηση καταγμάτων, που επιτρέπει την ακόμα πιο γρήγορη και ασφαλή επιστροφή των παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες, ακόμα και στο νερό. Η ακινητοποίηση αυτή επιτρέπει την απρόσκοπτη καθημερινή υγιεινή, καθώς και την κάθε μορφής δραστηριότητα στο νερό, όπως κολύμπι ή θαλάσσια σπορ, γεγονός πολύ σημαντικό για τα παιδιά και τις οικογένειές τους στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αν λοιπόν συμβεί κάποιο κάταγμα σε «ό,τι πολυτιμότερο έχει μια οικογένεια», το ΙΑΣΩ Παίδων αποτελεί μονόδρομο, χωρίς δεύτερη σκέψη. Μονόδρομος που θα οδηγεί κάθε φορά γρήγορα, με ασφάλεια και σιγουριά στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, εξασφαλίζοντας τη γρήγορη επιστροφή στην πριν από τον τραυματισμό καθημερινότητα του παιδιού και της οικογένειάς του.

Συντάκτης Άρθρου

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΠΑΙΔΟΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού

Σχετικά Άρθρα

Αντισύλληψη στην έφηβη
ΤΣΙΜΑΡΗΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ
Αντισύλληψη στην έφηβη
Μαιευτική - Γυναικολογική
Προληπτικός έλεγχος για την Νόσο Alzheimer: Πότε και πώς
ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Προληπτικός έλεγχος για την Νόσο Alzheimer: Πότε και πώς
Γενική Κλινική
Ατοπική Δερματίτιδα: Η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας
ΤΣΙΒΙΤΑΝΙΔΟΥ-ΚΑΚΟΥΡΟΥ ΤΑΛΙΑ
Ατοπική Δερματίτιδα: Η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας
Παιδιατρική
Μπορούν οι έφηβες να χρησιμοποιούν ταμπόν;
ΜΕΛΕΤΙΔΟΥ ΙΡΜΑ
Μπορούν οι έφηβες να χρησιμοποιούν ταμπόν;
Μαιευτική - Γυναικολογική
Φυτικές Ίνες: Πώς να αυξήσετε την πρόσληψή τους
ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
Φυτικές Ίνες: Πώς να αυξήσετε την πρόσληψή τους
Γενική Κλινική
Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι
ΤΡΟΜΠΟΥΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ
Εγκυμοσύνη το καλοκαίρι
Μαιευτική - Γυναικολογική
Κάμερα Υψηλής Τεχνολογίας και χρήση ICG στις επεμβάσεις θυρεοειδούς αδένα
ΤΣΙΡΙΓΩΤΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
Κάμερα Υψηλής Τεχνολογίας και χρήση ICG στις επεμβάσεις θυρεοειδούς αδένα
Γενική Κλινική
Πότε θα πάρει το παιδί μου εξιτήριο από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας;
ΜΠΑΜΠΑΝΕΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
Πότε θα πάρει το παιδί μου εξιτήριο από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας;
Παιδιατρική
Ροφήματα φυτικής προέλευσης στην παιδική διατροφή: Πόσο αθώα είναι;
ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ
Ροφήματα φυτικής προέλευσης στην παιδική διατροφή: Πόσο αθώα είναι;
Παιδιατρική
Πανδημία COVID-19: Πού βρισκόμαστε σήμερα;
ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΣΙΤΣΙΠΗ ΘΕΟΔΩΤΑ
Πανδημία COVID-19: Πού βρισκόμαστε σήμερα;
Γενική Κλινική Παιδιατρική