Καρδιολογική Κλινική - Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Παιδιατρικός Τομέας
Καρδιολογική Κλινική - Αιμοδυναμικό Εργαστήριο

Το Παιδοκαρδιολογικό Τμήμα παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για την έγκαιρη διάγνωση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των καρδιακών παθήσεων της παιδικής ηλικίας, αλλά και των συγγενών καρδιοπαθειών στους ενήλικες.

Με την άριστη τεχνολογική υποδομή, την λεπτομερή οργάνωση και την εξαιρετική στελέχωση σε Ιατρικό και Παραϊατρικό Προσωπικό μπορεί να καλύψει με επιτυχία τις ακόλουθες ανάγκες:

 1. Διάγνωση και θεραπεία των συγγενών και κληρονομικών καρδιακών παθήσεων, των καρδιακών αρρυθμιών, καθώς και των επίκτητων καρδιακών νοσημάτων στα παιδιά.
 2. Προγεννητικό καρδιολογικό έλεγχο για έγκαιρη διάγνωση από την εμβρυϊκή ηλικία.
 3. Διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση καρδιολογικών προβλημάτων σε νεογνά η/και παιδιά που νοσηλεύονται για παθήσεις άλλων οργανικών συστημάτων.
 4. Καρδιολογική υποστήριξη στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ).
 5. Καρδιολογική υποστήριξη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων (ΜΕΘΠ).
 6. Καρδιολογική υποστήριξη στην Καρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΠΚΧΜΕΘ).
 7. Συνεχής (24/7/365) εφημερία για Εξωτερικά Επείγοντα Παιδοκαρδιολογικά περιστατικά.
 8. Τακτικά Παιδοκαρδιολογικά Εξωτερικά Ιατρεία με ραντεβού και
 9. Παρακολούθηση, διάγνωση, θεραπεία ενηλίκων με συγγενείς καρδιοπάθειες.

Για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών έχει αναπτύξει:

1. Καρδιολογική Κλινική: Λειτουργεί ως ενιαία μονάδα στον ίδιο χώρο με την Καρδιοχειρουργική Κλινική με την οποία μοιράζεται 10 κλίνες. Είναι εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα όργανα για την παροχή υψηλού επιπέδου νοσηλείας. Διαθέτει: Ασύρματο monitoring ζωτικών σημείων, κεντρική παροχή οξυγόνου, αντλίες έγχυσης ενδοφλεβίων διαλυμάτων, ΗΚΓράφο, απινιδωτή, εξωτ. Βηματοδότη.

2. Αιμοδυναμικό Εργαστήριο: Διενεργούνται διαγνωστικοί και θεραπευτικοί καθετηριασμοί καρδιάς και αγγείων καθώς και τοποθετήσεις βηματοδοτών. Διαθέτει όλο τον σύγχρονο φαρμακοτεχνολογικό εξοπλισμό:

 • Τελευταίου τύπου ψηφιακό αγγειοκαρδιογράφο με δυνατότητα 3D Rotational αφαιρετικής αγγειογραφίας υψηλής (50f/sec) ταχύτητας και ανάλυσης (1920X1080 pix), που συνδέεται με τροχήλατο φορητό 3D υπερηχοκαρδιογράφο.
 • Πύργο αναισθησίας ασθενών όλων των ηλικιών (από χαμηλού ΣΒ πρόωρα νεογνά έως ενήλικες).
 • Αυτόματο αναλυτή αερίων, Απινιδωτή, Βηματοδότη.
 • Μεταφερόμενα monitors αιματηρής η/και αναίμακτης παρακολούθησης ζωτικών σημείων.
 • Πύργο ψηφιακής ανάλυσης και μετρήσεων με δυνατότητα αποθήκευσης η/και αποστολής όλων των αποτελεσμάτων.
 • Δυνατότητα φιλοξενίας μηχανής εξωσωματικής κυκλοφορίας για την διενέργεια υβριδικών (ταυτόχρονα καρδιολογικών - καρδιοχειρουργικών) επεμβάσεων.

 

3. Εργαστήριο Υπερηχοκαρδιογραφίας: Διενεργούντα εμβρυϊκά, διαθωρακικά και διοισοφάγεια υπερηχοκαρδιογραφήματα, καθώς και υπερηχοκαρδιογραφήματα κόπωσης. Διαθέτει 3 μηχανήματα υπερηχοκαρδιογραφίας (Ένα 3D και δύο φορητά) σε σύνδεση με την κεντρική αποθηκευτική μονάδα του Νοσοκομείου για την αρχειοθέτηση των εξετάσεων όλων των ασθενών.

4. Εργαστήριο Μελέτης Καρδιακών Αρρυθμιών: Διενεργούνται Holter ρυθμού και αρτηριακής πίεσης, δοκιμασίες κόπωσης, δοκιμασίες αυτονόμου νευρικού συστήματος και έλεγχος λειτουργίας και ρυθμίσεις βηματοδοτών. Διαθέτει τρεις κινητούς καταγραφής και αυτόματο αναλυτή Holter, καθώς και πλήρη τεχνολογικό εξοπλισμό (Απινιδωτή, Βηματοδότη) για την ασφαλή διενέργεια δοκιμασιών κόπωσης σε κυλιόμενο τάπητα.

5. Μαγνητική Τομογραφία καρδίας και Αξονική Αγγειογραφία Θώρακα: Σε συνεργασία με το Ακτινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας.

6. Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία: Λειτουργούν καθημερινά πρωί και απόγευμα.

Όλο το πλήθος των εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών προσφέρεται από το Ιατρικό και το Παραϊατρικό προσωπικό του ΙΑΣΩ Παίδων στο επίπεδο αξιοπιστίας, ταχύτητας, άνεσης και σεβασμού στον μικρό ασθενή.

Νέα