Ίλιγγος – Εμβοές – Βαρηκοΐα: Σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης

εξέταση αυτιού και ίλιγγος

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την αντιμετώπιση μιας σειράς δυσάρεστων καταστάσεων που προκαλούνται από τα αυτιά μας.

Tο έσω ους αποτελείται από τον πρόσθιο και τον οπίσθιο λαβύρινθο, τον κοχλία δηλαδή που είναι το όργανο της ακοής, και την αίθουσα και τους τρεις ημικύκλιους σωλήνες που αποτελούν το όργανο της ισορροπίας. Σε βλάβες του έσω ωτός παρατηρούνται συμπτώματα όπως ο ίλιγγος και η ζάλη, οι εμβοές και η βαρηκοΐα.

Ίλιγγος

Ίλιγγος ορίζεται η ψευδαίσθηση της κίνησης ή της περιστροφής, είτε του ασθενούς σε σχέση με το περιβάλλον είτε του περιβάλλοντος σε σχέση με τον ασθενή. Η ένταση και η συχνότητα των κρίσεων ιλίγγου διαφέρουν ανάλογα με την πάθηση του οπισθίου λαβυρίνθου και τη βαρύτητά της.

Η παθοφυσιολογία της κάθε νόσου επίσης διαφέρει, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από ενοχλητικά, σε ήπιες περιπτώσεις, ενώ σε βαριές περιπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν έως και αναπηρία, περιορίζοντας την κινητικότητα του ασθενούς και επηρεάζοντας την καθημερινότητά του.

Σε χρόνιες παθήσεις του οπισθίου λαβυρίνθου, έχουν παρατηρηθεί σοβαρές επιπτώσεις και στην ψυχολογία του ασθενούς, καθώς τα συχνά ή και μόνιμα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν τον ασθενή σε απόγνωση και κατάθλιψη. Οι παθήσεις που προκαλούν ίλιγγο, σε συντριπτικό ποσοστό, οφείλονται σε παθολογίες του οπισθίου λαβυρίνθου και είναι αντιμετωπίσιμες.

Η ορθή διάγνωση βασίζεται στην κλινική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις που πραγματοποιούνται στον χώρο μας, ούτως ώστε να προχωρήσει ο ιατρός στην κατάλληλη θεραπεία.

Ο τελευταίας τεχνολογίας Βιντεονυσταγμογράφος που διαθέτει το Εργαστήριό μας βοηθά στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων και στη συλλογή πληροφοριών για τη λειτουργία των λαβυρίνθων.

Η πολυετής εμπειρία μας σε κέντρα αναφοράς αντιμετώπισης του Ιλίγγου της Ελλάδος (ΠΓΝ Αττικόν) και του εξωτερικού (University College London) μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν συμπτώματα ιλίγγου, ζάλης και αστάθειας στην καθημερινότητα του ασθενούς και να προχωρήσουμε στην αντιμετώπισή τους.

Εμβοές

Οι εμβοές αποτελούν άλλο ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που προέρχεται από το έσω ους, με περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού να τις έχει βιώσει κάποια στιγμή στη ζωή του και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού να αναζητά αντιμετώπιση. Σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να συνυπάρχουν με βαρηκοΐα και σε κάποιες περιπτώσεις και με συμπτώματα ιλίγγου.

Εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις, όπως τα Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά Εγκεφαλικού Στελέχους που διαθέτει το εργαστήριό μας, μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση της παθολογίας και την αντιμετώπισή τους.

Νέα επιστημονικά δεδομένα και τεχνικές έχουν βοηθήσει παγκοσμίως ασθενείς με χρόνιες εμβοές να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα και να ζουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, μειώνοντας το ποσοστό των ενηλίκων που οδηγούνται στην απόγνωση και την κατάθλιψη από αυτές.

Βαρηκοΐα

Τέλος, η βαρηκοΐα, που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως αγωγιμότητος, νευροαισθητήρια και μεικτή, μπορεί να αφορά διαφορετικές παθολογίες του έξω, μέσου ή εσωτερικού ωτός και η αντιμετώπισή της διαφέρει πάλι ανάλογα με το αίτιο.

Το Εργαστήριό μας διαθέτει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό (Ακοογράφο, Τυμπανογράφο και τα Ακουστικά Προκλητά Δυναμικά Εγκεφαλικού Στελέχους), που βοηθά στη διάγνωση της βαρηκοΐας και την αντιμετώπισή της ανάλογα με το αίτιο.

Η βαρηκοΐα, ανάλογα με τη βαρύτητά της, μπορεί να προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινή επικοινωνία -στις ήπιες μορφές της- μέχρι και κοινωνική απομόνωση και αποκλεισμό, στις πιο βαριές μορφές της, αποτελώντας την πρώτη αιτία κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία.

Νευρο-ωτολογικό Εργαστήριο ΙΑΣΩ Γενική Κλινική

Το Νευρο-ωτολογικό Εργαστήριο του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική δημιουργήθηκε από τον Δρα Παύλο Μαραγκουδάκη (Καθηγητή ΩΡΛ, ΕΚΠΑ) στα τέλη του 2021, με Υπεύθυνο τον Δρα Γεώργιο Κορρέ, με σκοπό τη διερεύνηση και αντιμετώπιση παθήσεων του εσωτερικού ωτός.

Προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε ασθενείς με πρόσφατο ή χρόνιο ιστορικό ιλίγγων, ζάλης, αστάθειας, εμβοών και βαρηκοΐας. Εγγυάται την ανθρώπινη αντιμετώπιση των ασθενών, οι οποίοι πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με τις δυσάρεστες κοινωνικές και ψυχολογικές επιπλοκές των ανωτέρω παθήσεων.

Τηλέφωνα για ραντεβού: 2106383090-1.

Γεώργιος Κορρές, Ωτορινολαρυγγολόγος, Υπεύθυνος Τμήματος Νευρο-ωτολογικού Εργαστηρίου ΙΑΣΩ Γενική Κλινική

Συντάκτης Άρθρου

ΚΟΡΡΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΑΙΔΩΝ
ΚΟΡΡΕΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΑΙΔΩΝ

ΩΡΛ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού