Το ΙΑΣΩ πρωτοπορεί με τη χρήση του συστήματος αυτό-μετάγγισης Cell-Saver στην Μαιευτική – Γυναικολογία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε περιστατικά διεισδυτικού πλακούντα

Το ΙΑΣΩ πρωτοπορεί με τη χρήση του συστήματος αυτό-μετάγγισης Cell-Saver  στην Μαιευτική – Γυναικολογία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε περιστατικά διεισδυτικού πλακούντα Σταύρος Φωτόπουλος, Μαιευτήρας / Γυναικολόγος, Διευθυντής Χειρουργείου - Αίθουσα Τοκετών, ΙΑΣΩ
Μαρία Ευαγγελία Νικολαϊδου, Μαιευτήρας / Γυναικολόγος, Συνεργάτης ΙΑΣΩ

 

Ακόμη και στις μέρες μας, η Μαιευτική Αιμορραγία αποτελεί την πρώτη αιτία μητρικού θανάτου παγκόσμια. Στην Ασία και στην Αφρική είναι αιτία για το 30% των θανάτων. Ωστόσο, ακόμη και στις αναπτυγμένες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, η αιμορραγία μετά τον τοκετό ευθύνεται για το 3,4% και 11,4% των μητρικών θανάτων αντίστοιχα.

Τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά εμφάνισης Μαιευτικής Αιμορραγίας και επακόλουθα και της ανάγκης Μετάγγισης Αίματος έχουν αυξηθεί. Μία από τις βασικές αιτίες Μαιευτικής Αιμορραγίας, όπως αποδεικνύουν οι μελέτες παγκόσμια είναι οι Διαταραχές της Πλακουντοποίησης (27% των περιπτώσεων), που καταλήγουν στον Διεισδυτικό Πλακούντα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αιμορραγία είναι μαζική και προκειμένου η ασθενής να επιβιώσει απαιτείται η μετάγγιση πολλών μονάδων αίματος, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσουν και τις 10 μονάδες.

Τα τελευταία δύο χρόνια στο ΙΑΣΩ έχει αντιμετωπιστεί μεγάλος αριθμός περιπτώσεων Διεισδυτικού πλακούντα, τόσο προγραμματισμένα όσο και επειγόντων. Το ΙΑΣΩ αποτελεί την μοναδική ιδιωτική κλινική όπου οι περιπτώσεις αυτές αντιμετωπίζονται συστηματικά και οργανωμένα, χωρίς απώλειες της ζωής της μητέρας και χωρίς σημαντική νοσηρότητα μετά τον τοκετό.

Το Σύστημα Αυτό-μετάγγισης Cell-Saver στις περιπτώσεις Διεισδυτικού Πλακούντα

Τα περιστατικά Διεισδυτικού Πλακούντα αποτελούν μία πρόκληση για την Μαιευτική Επιστήμη. Το 7% των ασθενών με Διεισδυτικό Πλακούντα χάνει την ζωή του λόγω της αιμορραγίας στην διάρκεια της Καισαρικής Τομής. Η αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών απαιτεί χειρουργική εμπειρία και εξειδίκευση, αλλά και μαζική μετάγγιση αίματος προκειμένου να αντιρροπισθεί η μαζική αιμορραγία κατά την διάρκεια του χειρουργείου.

Η εισαγωγή του συστήματος Διεγχειρητικής Αυτό-μετάγγισης Cell-Saver αποσκοπεί στον περιορισμό της Ετερόλογης Μετάγγισης, της χορήγησης δηλαδή αίματος από δότη, και άρα και των τυχόν επιπτώσεων που μπορεί αυτή να έχει για τον ασθενή. Κατά την Διεγχειρητική Αυτομετάγγιση, συλλέγεται το αίμα της ασθενούς μέσα από το χειρουργικό πεδίο και μετά από την διέλευση και επεξεργασία του από το Σύστημα Cell-Saver μεταγγίζεται άμεσα στην ασθενή.

Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις στο ΙΑΣΩ χρησιμοποιείται το Σύστημα Διεγχειρητικής Αυτομετάγγισης Cell-Saver 5 Plus του οίκου HAEMONETICS Η.Π.Α.

Το σύστημα διαθέτει ειδικά σχεδιασμένο σωλήνα αναρρόφησης χαμηλής πίεσης, ο οποίος αναρροφά το αίμα μέσα από το χειρουργικό πεδίο, χωρίς να καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Το συλλεχθέν αίμα περνά από διάλυμα ηπαρίνης, από φίλτρο λευκοκυττάρων, το οποίο δεσμεύει και απομακρύνει τα κύτταρα του αμνιακού υγρού καθώς και τυχόν βακτήρια ή άλλα συστατικά, και από φυσιολογικό ορό. Εφόσον η ποσότητα είναι επαρκής το αίμα μεταγγίζεται κατευθείαν στην ασθενή.

Στοιχεία Καινοτομίας και Πρωτοπορίας

Η διαδικασία της Αυτόλογης Διεγχειρητικής Μετάγγισης και το σύστημα Αυτομετάγγισης χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Μαιευτική-Γυναικολογία στο ΙΑΣΩ, σε περιπτώσεις Διεισδυτικού Πλακούντα από τον κ. Σταύρο Φωτόπουλο και την Ομάδα Εργασίας.

Οφέλη και Αποτελέσματα από την χρήση του Συστήματος Διεγχειρητικής Αυτομετάγγισης Cell-Saver

Η Αυτομετάγγιση πλεονεκτεί σε πολλά σημεία σε σχέση με την Ετερόλογη Μετάγγιση όσον αφορά τον ασθενή:

  • Ελάττωση των λοιμωδών και ανοσολογικών επιπλοκών των Ετερόλογων μεταγγίσεων.
  • Ελάττωση ανεπιθύμητων συμβαμάτων κατά την χορήγηση, π.χ. χορήγηση λάθος ομάδας αίματος.
  • Η απόδοση του οξυγόνου στους ιστούς είναι υψηλότερη σε σχέση με το αίμα από δότη.
  • Σε περιπτώσης μαζικής αιμορραγίας, όπως κατά την Καισαρική Τομή στα περιστατικά Διεισδυτικού Πλακούντα, η χορήγησή του είναι άμεση και δεν μεσολαβεί ο χρόνος προετοιμασίας του αίματος που απαιτείται στην Ετερόλογη μετάγγιση.
  • Σε περιπτώσεις που είναι δύσκολη η Διασταύρωση αίματος ή σε περιπτώσεις με σπάνιες ομάδες αίματος, όπως στις Rhesus (-) ασθενείς.
  • Σε περιπτώσεις που η ασθενής δεν επιθυμεί να λάβει ετερόλογη μετάγγιση, όπως στις περιπτώσεις Μαρτύρων του Ιεχωβά.

Συντάκτης Άρθρου

ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού
ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ ΜΑΡΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού