Παιδιατρική Ανοσολογία

Γνωρίζουμε καλύτερα το Ανοσοποιητικό μας Σύστημα!

Εξαιρετική σημασία έχει η επαγρύπνηση για τον έγκαιρο έλεγχο του ανοσιακού συστήματος και, όπου αυτό απαιτείται, την άμεση έναρξη κατάλληλης θεραπείας!

Το Ανοσιακό Σύστημα είναι η κύρια άμυνά μας, αλλά δεν λειτουργεί σ’ όλους μας αποτελεσματικά. Κάθε μέρα, ο οργανισμός μας συναντά στοιχεία και έχει εκπαιδευτεί στο να αναγνωρίζει και να αντιμετωπίζει τα ξένα και επικίνδυνα, π.χ. μικρόβια-μύκητες-ιούς, τα οποία καταπολεμά και μας προστατεύει μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου ουσιών και κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα μας, επικοινωνούν μεταξύ τους και συνεργάζονται σε ιστούς και όργανα για τη δημιουργία της αναγκαίας άμυνας. Σκοπός του ανοσιακού συστήματος είναι να αντιμετωπίσουμε και να νικήσουμε τους επικίνδυνους εισβολείς ώστε να βγούμε νικητές/υγιείς, έστω και αν αρρωστήσουμε παροδικά. Αυτή η διαδικασία λειτουργεί τις περισσότερες φορές, αν και όχι πάντα και όχι σ ’όλους μας. Γι’ αυτό περιστασιακά αγωνιζόμαστε να ανακάμψουμε από φαινομενικά απλές λοιμώξεις.

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ανοσιακό σύστημα με ένα ή περισσότερα βασικά μέρη του να μην λειτουργούν φυσιολογικά. Αυτό ορίζεται ως Πρωτοπαθής Ανοσοανεπάρκεια (ΠΑΑ), η οποία μπορεί να προκαλέσει συχνές ή σοβαρές νόσους. Η Πρωτοπαθής Ανοσοανερπάρκεια (ΠΑΑ) είναι μια ομάδα περισσότερων από 400 ήδη γνωστών διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος με μεγάλο εύρος βαρύτητας συμπτωμάτων. Οι άνθρωποι με ΠΑΑ δεν μπορούν να πολεμούν αποτελεσματικά τους παθογόνους μικροοργανισμούς και να προστατεύονται από παθήσεις παρουσιάζοντας λοιμώξεις που μπορεί να φαίνονται κοινές ασθένειες, όπως ωτίτιδες-βρογχίτιδες-πνευμονίες, όμως μπορεί να χρονίζουν ή να συνοδεύονται από επιπλοκές ή άλλες εκδηλώσεις που είναι δύσκολο να θεραπευτούν.

Το Τμήμα Παιδιατρικής Ανοσολογίας προσφέρει υπηρεσίες σε παιδιά και εφήβους που εκδηλώνουν παθήσεις ως αποτέλεσμα ελλειμμάτων ή διαταραχών του ανοσοποιητικού συστήματος που το εμποδίζουν να επιτύχει την επιβίωσή του σε ισορροπία με το περιβάλλον, αναγνωρίζοντας και αντιδρώντας στα ξένα εχθρικά στοιχεία, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει και ανέχεται τα ίδια, τα δικά του.

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία σώζουν ζωές!

Κλινική Εικόνα

Οι κλινικές εκδηλώσεις ποικίλλουν και έχουν μεγάλο εύρος, από ήπιες έως σοβαρές. Συνηθέστερα, εμφανίζονται με συχνές, υποτροπιάζουσες, ευκαιριακές ή σοβαρές λοιμώξεις, αλλά, όχι σπάνια, ως αλλεργικά, αυτοανόσα, αυτοφλεγμονώδη νοσήματα ή λεμφοϋπερπλασίες. Είναι πολύπλοκα νοσήματα, συχνά εκδηλώνονται από διαφορετικά συστήματα και συνήθως απαιτούν συνεργασία πολλών ειδικοτήτων.

Οι Πρωτοπαθείς Ανοσοανεπάρκειες ανήκουν στις σπάνιες παθήσεις, αν και είναι πολύ συχνότερες απ’ όσο θεωρείτο στο παρελθόν, χρειάζονται δε εξειδικευμένη εργαστηριακή προσπέλαση με στόχο την ακριβή διάγνωσή τους και σκοπό την κατάλληλη αγωγή, αιτιολογική θεραπεία και όπου είναι δυνατό, θεραπεία ακριβείας, ώστε να επιτευχθεί καλή ποιότητα ζωής και το παιδί ή ο έφηβος να ζει φυσιολογική ζωή.

Παράλληλα, καθοριστικός είναι ο ρόλος της Παιδιατρικής Ανοσολογίας σε πολλά νοσήματα με πολυπαραγοντική αιτιολογία και σαφή μεσολάβηση του ανοσιακού συστήματος με απαραίτητη την αξιοποίηση στενής συνεργασίας ιατρών συναφών ειδικοτήτων, όπως Παιδολοιμωξιολόγος, Παιδοαιμοατολόγος, Παιδορευματολόγος, Παιδοαλλεργιολόγος, Παιδογαστρεντερολόγος, Παιδοενδοκρινολόγος, Παιδονευρολόγος.

Παρεχόμενες Ιατρικές Υπηρεσίες

 • Διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με Πρωτοπαθή Ανοσιακή διαταραχή.
 • Συμβολή στη διερεύνηση-διάγνωση-αντιμετώπιση ασθενών με ανοσϊακά νοσήματα, τα οποία μπορεί να εκδηλωθούν από οποιοδήποτε σύστημα, συνηθέστερα από το αναπνευστικό, γαστρεντερικό με αυξημένη συχνότητα ή ιδιαίτερη-άτυπη προβολή ή/και καχεξία:
  • Συχνές-υποτροπιάζουσες σοβαρές-άτυπες λοιμώξεις
  • Συχνά-υποτροπιάζοντα ή περιοδικά εμπύρετα
  • Σοβαρά ή άτυπα αλλεργικά νοσήματα, ιδιαιτέρως δερματίτιδα στη νηπιακή ηλικία
  • Άτυπα ή ασυνήθη αυτοάνοσα, αυτοφλεγμονώδη φαινόμενα, ιδιαιτέρως αυτοάνοσες κυτταροπενίες της παιδικής & εφηβικής ηλικίας
  • Εκδηλώσεις υπερπλασίας του λεμφικού ιστού
 • Συμβολή στην επιλογή Θεραπείας Ανοσοπαρέμβασης / Ανοσοθεραπείας / Θεραπείας Ακριβείας στα αντίστοιχα νοσήματα. 

Πρωτοπαθής Ανοσοανεπάρκεια στα παιδιά

Πληροφορίες

Στελέχωση τμήματος

Διευθύντρια

Νέα