Νευρολογικό Ιατρείο

Εξωτερικά Ιατρεία
Νευρολογικό
 • ΗΛΕΚΤΡΟΜΥΟΓΡΑΦΗΜΑ

  Ασθενής που παραπονείται για μούδιασμα , αδυναμία σε άνω ή κάτω άκρο, διαταραχή στο βάδισμα, διάχυτη αδυναμία ή πόνους στους μύες συνήθως παραπέμπεται από τον ιατρό που θα τον εξετάσει για ηλεκτρομυογράφημα. Σκοπός είναι να διαπιστωθεί εάν όντως υπάρχει βλάβη σε νεύρο ή μύ και να εντοπισθεί η θέση και η σοβαρότητα της βλάβης.

  Πως γίνεται η εξέταση;

  Η εξέταση γίνεται ιατρό νευρολόγο και το αποτέλεσμα δίδεται άμεσα στον ασθενή με το πέρας της εξέτασης.

  Με την χρήση μικρής έντασης ηλεκτρικού ρεύματος που χορηγείται στον ασθενή μέσω επιφανειακών ηλεκτροδίων γίνεται ο έλεγχος της λειτουργικότητας των πιο βασικών περιφερικών νεύρων των άνω και κάτω άκρων (αναλόγως της θέσης της πιθανής βλάβης).

  Με την χρήση λεπτής βελόνας ηλεκτροδίου γίνεται ο έλεγχος της λειτουργικότητας επιλεγμένων μυϊκών ομάδων. Στην περίπτωση αυτή ζητείται από τον ασθενής να εκτελέσει κάποια κίνηση κατά την διάρκεια της εξέτασης.

  Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για την εξέταση;

  Ο ασθενής όταν προσέρχεται για εξέταση δεν πρέπει να φοράει πολύ στενά ρούχα και να έχει καθαρό και στεγνό δέρμα στην υπό εξέταση περιοχή χωρίς αντιηλιακές ή άλλες λιπαρές κρέμες. Η διάρκεια της εξέτασης κυμαίνεται από 20 μέχρι 40 λεπτά ανάλογα με τον αριθμό των νεύρων και των μυών που χρειάζεται να εξετασθούν σε κάθε περίπτωση προκειμένου να ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

  Μετά το πέρας της εξέτασης ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητες του.

  Η εξέταση δεν γίνεται σε ασθενής που φέρουν βηματοδότη και ο ιατρός πριν την εξέταση πρέπει να γνωρίζει εάν ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτικά.

 • ΗΛΕΚΤΡΟΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ

  Με την διαγνωστική αυτή εξέταση γίνεται καταγραφή της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου. Πρόκειται για εξέταση ανώδυνη και αναίμακτη που μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες της εγκεφαλικής λειτουργίας. Χρησιμοποιείται κυρίως στην διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με επιληπτικά σύνδρομα αλλά είναι επίσης χρήσιμη σε άλλες εγκεφαλικές διαταραχές όπως η άνοια, οι χρόνιες κεφαλαλγίες ακόμα και ψυχιατρικές διαταραχές.

  Πώς γίνεται η εξέταση;

  Επιφανειακά ηλεκτρόδια τοποθετούνται στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής και τα δυναμικά που καταγράφονται, ενισχύονται και αποτυπώνονται στην μνήμη του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Κατά την διάρκεια της εξέτασης ο εξεταζόμενος πρέπει να παραμείνει καθιστός και ακίνητος ενώ γίνονται και κάποιες ειδικές δοκιμασίες που είναι αυτή της υπέρπνοιας και αυτή της εφαρμογής φωτεινών ερεθισμάτων. Η όλη διάρκεια της εξέτασης είναι περίπου 30 – 45 λεπτά.  Καλό είναι να γνωρίζει ο εξεταζόμενος ότι μετά το πέρας της εξέτασης πιθανόν να χρειαστεί να λουστεί για να απομακρυνθεί η αλοιφή που έχει χρησιμοποιηθεί για την καλή εφαρμογή των ηλεκτροδίων. Η μελέτη και ερμηνεία των αποτελεσμάτων γίνεται σε δεύτερο χρόνο από τον ειδικό Νευρολόγο οπότε και γνωματεύεται το αποτέλεσμα της εξέτασης.

  Χρειάζεται κάποια προετοιμασία για την εξέταση;

  Η μόνη προετοιμασία που χρειάζεται από τον ασθενή είναι να έρθει στην εξέταση με καθαρό τριχωτό κεφαλής χωρίς επιπρόσθετα σπρέι ή ζελέ μαλλιών ώστε να γίνει καλή εφαρμογή των ηλεκτροδίων. Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται η λήψη καφεΐνης ή τσαγιού 8 ώρες πριν την εξέταση, ενώ ο ασθενής λαμβάνει κανονικά την συνήθη φαρμακευτική του αγωγή πριν και μετά την εξέταση.

Το Νευρολογικό Εξωτερικό Ιατρείο Ενηλίκων του ΙΑΣΩ Γενική Κλινική στην Αθήνα λειτουργεί κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού και εκτάκτως, εφόσον είναι εφικτό. Καλέστε για περισσότερες πληροφορίες ή δείτε όλα τα διαθέσιμα Εξωτερικά Ιατρεία εδώ.

Πληροφορίες

Τηλέφωνα τμήματος:

Ωράριο λειτουργίας: