5 σημαντικές και πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης

5 σημαντικές και πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση της χοληστερίνηςΔρ. Ανδρέας Παπαμιχαήλ
Καρδιολόγος, Διευθυντής Δ΄ Καρδιολογικής Κλινικής και Υπεύθυνος Λιπιδολογικού Εξωτερικού Ιατρείου ΙΑΣΩ General

Η σημασία της Υπερχοληστεριναιμίας είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και η δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης απαραίτητη.

Επειδή υπάρχουν πολλές, κυρίως «σκόρπιες» πληροφορίες, αλλά και πολλές απορίες για το θέμα αυτό, σας παρουσιάζουμε κάποιες πρακτικές, εφαρμόσιμες και σωτήριες συμβουλές!

1η συμβουλή: Θεωρείστε την αυξημένη χοληστερίνη σοβαρή υπόθεση υγείας

Εσείς παίρνετε στα σοβαρά την αυξημένη χοληστερίνη; «Σοβαρά» σημαίνει να ξέρετε τι συμβαίνει στον οργανισμό σας, πόσο σοβαρά σας απειλεί και πώς αντιμετωπίζεται.

Ακούμε συχνά απλοϊκές δικαιολογίες όπως «έχω χρόνια αυξημένη χοληστερίνη και δεν με πειράζει, την είχε και ο παππούς μου, είναι από το άγχος», με αποτέλεσμα να μη γίνεται κάποια προσπάθεια για την αντιμετώπισή της. Η υπερχοληστεριναιμία χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση με ειδικό ιατρό και πλήρη διαλεύκανση της αιτιολογίας της αφού οδηγεί εκ του ασφαλούς σε πρώιμη αρτηριοσκλήρυνση με πολλά σοβαρά καρδιαγγειακά συμβάματα, ενίοτε θανατηφόρα.

2η συμβουλή: Δε φτάνει πάντα μια σωστή δίαιτα για να αντιμετωπιστεί η υπερχοληστεριναιμία

Έχει διαπιστωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις, η προσπάθεια να γίνει μια επιθετική δίαιτα 10-20 ημερών δεν καλύπτει τη ρύθμιση της χοληστερίνης μας. Μερικές φορές προς δυσάρεστη έκπληξή μας αυτή αυξάνεται! Γιατί συμβαίνει αυτό;

Αρκεί να γνωρίζετε ότι ο οργανισμός χρησιμοποιεί την χοληστερίνη ως πολύτιμο δομικό υλικό. Η κυκλοφορούσα χοληστερίνη οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό (80%) στη σύνθεση και απελευθέρωσή της από το ήπαρ μετά από κατάλληλη επεξεργασία των λιπιδίων και όχι στο τι έχετε φάει (κρεατικά ή τυριά με υψηλά λιπαρά) λίγες ημέρες πριν.

Αν λοιπόν στηριχθούμε στη δίαιτα, χρειαζόμαστε πολλούς μήνες ή και έτη προσεκτικής δίαιτας για να δούμε αποτελέσματα. Πρακτικά αυτό αποδεικνύεται ανεφάρμοστο.
Η δίαιτα όμως παραμένει απόλυτα αναγκαία για το καλό τελικό αποτέλεσμα.

3η συμβουλή: Η υψηλή χοληστερίνη δεν είναι το ίδιο επικίνδυνη για όλους

Η υψηλή χοληστερίνη (πάνω από 200 mg/dl) δε σημαίνει τον ίδιο κίνδυνο για όλους. Σαφώς παίζουν ρόλο τα κλάσματα της κακής και καλής χοληστερίνης και οι τιμές των τριγλυκεριδίων. Κυρίως όμως παίζουν ρόλο και οι άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες για την αρτηριοσκλήρωση που συνήθως συνυπάρχουν.

Για παράδειγμα, χοληστερίνη 220 mg/dl για έναν άνδρα 44 ετών θεωρείται -κακώς- ανεκτή και συνιστάται μια δίαιτα συνήθως αόριστη και καθόλου καλά καθορισμένη. Η χοληστερίνη 220 στον ίδιο άνδρα που τώρα είναι και καπνιστής 20 τσιγάρων σημαίνει πολλά περισσότερα, αν είναι και υπερτασικός τότε έχουμε έναν πολύ σοβαρό πραγματικό κίνδυνο ενός καρδιαγγειακού επεισοδίου στα επόμενα χρόνια. Συχνά συνυπάρχει και ένας μικρός σακχαρώδης διαβήτης οπότε ο κίνδυνος είναι τεράστιος και δεν μπορούμε να ακολουθούμε μία μη συγκεκριμένη δίαιτα ή την θεραπεία που συνέστησαν σε έναν γνωστό μας. Χρειαζόμαστε άμεση ειδική ιατρική βοήθεια!

4η συμβουλή: Η άσκηση βοηθά πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε

Οι επιδράσεις της άσκησης στα επίπεδα των λιπιδίων στον ορό έχουν μελετηθεί εκτενώς. Έχουν δημοσιευθεί στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα θετικό αποτέλεσμα της τακτικής αερόβιας άσκησης είναι να αυξήσει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης κατά μέσο όρο από 1.9 έως 2,5 mg/dl. Η ελάχιστη ποσότητα άσκησης που απαιτείται για να αυξηθούν τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης είναι 900 kcal ενέργειας δαπάνης ανά εβδομάδα, ή περίπου 120 λεπτά αερόβιας τυπικής άσκησης. Μία καλή συνήθεια βαδίσματος 30 λεπτών ημερησίως είναι εξίσου θεραπευτική όσο τα χάπια που σας έχουν συστήσει και παίρνετε ανελλιπώς.

5η συμβουλή: Όταν χρειάζεται πάρτε φαρμακευτική αγωγή, είναι ασφαλής

H αντιμετώπιση της υπερχοληστεριναιμίας έχει ένα μεγάλο φαρμακευτικό οπλοστάσιο με κύριο εκπρόσωπο τις στατίνες. Οι στατίνες είναι φάρμακα με όλη την έννοια του όρου, αυτό σημαίνει, ότι τα χορηγεί μόνο ο θεράπων ιατρός και μόνο όταν πρέπει. Είναι από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα και χορηγούνται πάνω από τριάντα χρόνια με απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία. Οι στατίνες έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς για καρκινογένεση, δηλαδή πρόκληση καρκίνου, αλλά σήμερα υπάρχει ξεκάθαρη επιστημονική απάντηση που δεν της ενοχοποιεί.

Σε μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο ογκολογικό Συνέδριο ASCO 2015 στο Σικάγο, οι ερευνητές παρακολούθησαν επί σχεδόν 15 χρόνια 146.326 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών, οι οποίες κατά την έναρξη της μελέτης δεν είχαν ιστορικό καρκίνου. Έως το τέλος της περιόδου, οι 23.067 από αυτές είχαν εκδηλώσει τη νόσο, ενώ 3.152 είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της.

Όσες από τις συμμετέχουσες λάμβαναν στατίνες είχαν κατά 22% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου από εκείνες που δεν έπαιρναν τα φάρμακα. Άρα αν μας συστήσει ο γιατρός μας στατίνες ας μην εμπιστευτούμε γυρολόγους σχολιαστές διότι η πρώιμη αρτηριοσκλήρυνση δεν περιμένει!

Στο ΙΑΣΩ General λειτουργεί Εξωτερικό Λιπιδολογικό Ιατρείο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Τηλ. για ραντεβού: 210 650 2660-2015 (08.00-20.00).