Παιδική & Εφηβική Παχυσαρκία

Παιδιατρικός Τομέας
Παιδική & Εφηβική Παχυσαρκία

Το τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Παχυσαρκίας του ΙΑΣΩ Παίδων δέχεται κατόπιν ραντεβού και προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα για τους μικρούς ασθενείς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η αύξηση του ποσοστού των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων όλων των ηλικιών αποτελεί ένα κύριο πρόβλημα της δημόσιας υγείας παγκοσμίως, καθώς τα τελευταία χρόνια παίρνει επιδημικές διαστάσεις

Είναι γνωστή η συσχέτιση της παχυσαρκίας με το πλήρες Μεταβολικό Σύνδρομο, δηλαδή μία ομάδα μεταβολικών διαταραχών (αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, υπεργλυκαιμία, κεντρικού τύπου παχυσαρκία) που δρουν συνεργικά στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Όμως, τα υπέρβαρα-παχύσαρκα παιδιά κινδυνεύουν να παραμείνουν παχύσαρκοι και ως ενήλικες και να εμφανίσουν σε μικρότερη ηλικία το πλήρες Μεταβολικό Σύνδρομο και τις επιπλοκές του.

Κατά συνέπεια, η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της ιατρικής κοινότητας.

«Πρωταθλητές» στην παιδική παχυσαρκία:

  • 18% υπέρβαρα/10% σοβαρά υπέρβαρα παιδιά προσχολικής ηλίκιας1
  • 28% υπέρβαρα/13% σοβαρά υπέρβαρα παιδιά σχολικής ηλικίας και έφηβοι2

 

Πηγή:

1. Karafatos et al, Ind J Endocrinol Metab 2012
2. Manios et al, Int J Pediatr Obes 2011

Καθώς η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας παγκοσμίως, είναι απαραίτητη η άμεση παρέμβαση σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο για την πρόληψη και τη μείωση του φαινομένου που οδηγεί σε δυσμενείς επιπτώσεις στην ενήλικο ζωή.

Το Τμήμα Παιδικής και Εφηβικής Παχυσαρκίας του ΙΑΣΩ Παίδων προσφέρει ολοκληρωμένη φροντίδα για τους μικρούς ασθενείς και στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας.

 

Στελεχώνεται από Ομάδα ειδικών, όπως:

  • Παιδο – Ενδοκρινολόγο
  • Κλινικό Διατροφολόγο - Διαιτολόγο και
  • Ψυχολόγο

 

Με την καθοδήγηση της ομάδας ειδικών του ΙΑΣΩ παίδων γίνεται προσπάθεια διατροφικής εκπαίδευσης των παιδιών και των οικογενειών τους, με στόχο αφενός την πρόληψη και αφετέρου τη θεραπευτική παρέμβαση για τις περιπτώσεις που διαπιστώνεται παχυσαρκία.

Πληροφορίες