Συμβουλές για έλεγχο του σωματικού βάρους και συναισθηματική υγεία στο γιορτινό τραπέζι κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Συμβουλές για έλεγχο του σωματικού βάρους και συναισθηματική υγεία στο γιορτινό τραπέζι κατά τη διάρκεια της καραντίνας Χριστίνα Κωστάρα
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος, MMedSci
Διαιτολόγος Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης ΙΑΣΩ
Δρ. Σκουρολιάκου Μαρία
Επίκουρη Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
Επιστημονική Υπεύθυνη Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης ΙΑΣΩ

Είναι αλήθεια ότι πάντα η επαφή με τα αγαπημένα πρόσωπα τις ημέρες των γιορτών είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Αν και τα γεύματα μπορεί να βρίσκονται σε αφθονία στο γιορτινό τραπέζι, οι καρδιές μας γεμίζουν γιατί συνευρισκόμαστε και συντρώγουμε. Άλλωστε, ο πλούτος δεν έγκειται στο υπερπλήρες πιάτο μας αλλά στην πληρότητα των συναισθημάτων μας. Μπορεί η φυσική απόσταση μεταξύ μας λόγω της παρούσας κατάστασης να αφαιρεί το στοιχείο της (μεγάλης) συνεύρεσης, το δώρο και η νοστιμιά του γιορτινού – και όχι μόνο - τραπεζιού είναι αναφαίρετη.

Με το μυαλό και την καρδιά μας σε όλα τα αγαπημένα πρόσωπα, είτε με λίγους εκλεκτούς, σαν υπεύθυνοι πολίτες όπως προστάζουν οι δύσκολες μέρες της εποχής COVID-19, είτε μόνοι μας, ας προσφέρουμε στον εαυτό μας, στο σώμα μας και στην καρδιά μας την ευχαρίστηση της προετοιμασίας και της απόλαυσης των γεύσεων που ικανοποιούν το πνεύμα των ημερών, με ενσυνειδητότητα (mindfulness).

Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Ένα γεύμα γίνεται πιο απολαυστικό όταν η κατανάλωση του γίνεται με ενσυνειδητότητα, ενώ αποδεδειγμένα οφέλη της ενσυνείδητης διατροφής (mindful eating) είναι οι ποιοτικότερες επιλογές στην τροφή, η μείωση της παρορμητικής συμπεριφοράς και ο καλύτερος έλεγχος της θερμιδικής πρόσληψης, καθώς και η μακροπρόθεση διατήρηση του βάρους!

Η ενσυνείδητη διατροφή ορίζεται ως «έχω επίγνωση της εμπειρίας του φαγητού όπως εξελίσσεται στο παρόν, χωρίς άσκηση κριτικής, εστιάζοντιας την προσοχή στις αισθήσεις, συμπεριλαμβανομένου των σωματικών και συναισθηματικών ερεθισμάτων».

Ο Πλάτων στο Συμπόσιον αναφέρει «...είναι μεγάλη δουλειά να ρυμίσει κανείς σωστά τις απολαύσεις τις σχετικές με τη μαγειρεική τέχνη, ώστε χωρίς κίνδυνο αρρώστιας να καρπώνεται κανείς την ηδονή...»

6 αποδεδειγμένες πρακτικές σύμφωνα με το Harvard School of Public Health (Department of Nutrition) για να επιτύχουμε ενσυνείδητη διατροφή:

  1. Τιμάμε το φαγητό. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.
  2. Ενεργοποιούμε και τις έξι αισθήσεις. Δίνουμε προσοχή στα χρώματα, τις μυρωδιές, την γεύση, την εμπειρία του φαγητού ως σύνολο.
  3. Σερβίρουμε την μερίδα στο πιάτο μας συνειδητά. Ξεκινάμε με μέτριες ποσότητες. Ένα σωστό μέγεθος πιάτου σερβιρίσματος δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 23 εκ. Οι έρευνες δείχνουν ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πιάτο μας τόσο περισσότερο τρώμε!
  4. Απολαμβάνουμε μικρές μπουκιές και μασάμε αργά και καλά. Το αργό και καλό μάσημα βοηθάει στη καλή πέψη, ενώ παράλληλα ενισχύει τη γευστική απόλαυση, αφού οι γευστικοί κάλυκες – οι οποίοι κατέχουν κυρίαρχο ρόλο στη δημιουργία της άισθησης της γεύσης – αλλά και οι γευστικές θηλές βρίσκονται κυρίως στην επιφάνεια της γλώσσας. Από τη στιγμή που θα καταπιούμε το φαγητό, δεν έχουμε πια τη μαγεία της γεύσης. Η επιστήμη δείχνει επίσης ότι αυτή η πρακτική συμβάλει στο να τρώμε λιγότερο!
  5. Δεν παραλείπουμε γεύματα.
  6. Προτιμάμε μια διατροφή βασισμένη σε τροφές φυτικής προέλευσης. Έχει πλέον τεκμηριωθεί από χιλιάδες επιστημονικές μελέτες ότι η υιοθέτηση μιας μεσογειακού τύπου διατροφής – όπως παρατηρήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 – είναι σταθερά ευεργετική για την υγεία και την ποιότητα της ζωής μας, αλλά και για τη Μητέρα Γη!

«Χορταίνει» η ψυχή και το φαγητό γίνεται πιο νόστιμο όταν το μοιράζεσαι, γι’ αυτό ευχή σε όλους είναι να μπορέσουμε έστω και με λίγους, να μοιραστούμε τις γεύσεις και τα αρώματα του φαγητού αυτές τις ημέρες.

Κάντε μία πρόποση στους λίγους εκλεκτούς ή ακόμα και στον εαυτό σας και.... νοερά σε όλους τους αγαπημένους σας!

Καλές γιορτές και χρόνια πολλά.... με ελπίδα!

Συντάκτης Άρθρου

ΚΩΣΤΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΚΩΣΤΑΡΑ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού
ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού