Καλοκαίρι & Covid-19 - Διακοπές με ασφάλεια

Καλοκαίρι & Covid-19 - Διακοπές με ασφάλεια Μάριος Κ. Λαζανάς
Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Διευθυντής Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ
Πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων ΙΑΣΩ

Μαρία Μέλιου
Παθολόγος Λοιμωξιολόγος
Επιμελήτρια Παθολογικής Λοιμωξιολογικής Κλινικής ΙΑΣΩ

Από τον Φεβρουάριο της φετινής χρονιάς, στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα πρωτόγνωρο κίνδυνο για τη σημερινή γενιά. Πρωτοφανή μέτρα ελήφθησαν τόσο τη χώρα μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Με τις θυσίες όλων μας οι συνέπειες για τη χώρα μας ήταν όσο το δυνατό λιγότερες. Τίποτα δεν έχει όμως ακόμα τελειώσει.

Η επιδημία του Covid-19 έχει μπει στη ζωή μας και όλοι πρέπει να τροποποιήσουμε τις συνήθειες μας ώστε να αποφύγουμε σοβαρότερες συνέπειες. Δεν υπάρχει ακόμα εγκεκριμένη θεραπεία ή εμβόλιο, ενώ τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά. Το φετινό καλοκαίρι θα πρέπει να είναι λίγο διαφορετικό.

Θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι ο ιός αυτός, είναι ένας αναπνευστικός ιός και μεταδίδεται με τα σταγονίδια που παράγονται με το βήχα, το φτέρνισμα, το γέλιο, την έντονη ομιλία. Μπορεί ακόμα να μεταδοθεί όταν αγγίζουμε επιφάνειες μολυσμένες και τα χέρια εν συνεχεία ακουμπήσουν στο στόμα, τα μάτια ή τη μύτη μας.

Προσέχουμε όλοι λοιπόν, δεν τρίβουμε τα μάτια μας, προτιμάμε τα γυαλιά αντί για φακούς επαφής. Βήχουμε ή φτερνιζόμαστε στον αγκώνα μας ή σε ένα χαρτομάντηλο το οποίο πετάμε αμέσως. Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με νερό και σαπούνι ή αν αυτό δεν είναι δυνατό με τη χρήση αντισηπτικού διαλύματος. Οι επιφάνειες πρέπει να απολυμαίνονται με χρήση διαλύματος οικιακής χλωρίνης 5,25% σε αναλογία 1/10 και για μεταλλικές επιφάνειες οινόπνευμα 70%. Αφαιρούμε ρούχα και παπούτσια πριν μπούμε σπίτι μας. Τα ρούχα μας θα πρέπει να πλένονται στην ενδεδειγμένη θερμοκρασία.

Σε κλειστούς χώρους, σε ασανσέρ, σε μέρη όπου υπάρχουν πολλά άτομα χρησιμοποιούμε μάσκα ή κάλυμμα της μύτης και του στόματος. Αν είμαστε άρρωστοι παραμένουμε σπίτι. Όπως πολλές φορές έχει ανακοινωθεί, τα ηλικιωμένα άτομα, τα άτομα με συνυπάρχουσες παθήσεις (καρδιοπάθειες, αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια πνευμονικά νοσήματα, νεοπλασίες υπό θεραπεία) ή καπνιστές μπορεί να αναπτύξουν πιο βαριά συμπτωματολογία και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων. Μεγάλο ποσοστό μπορεί να μην παρουσιάσει συμπτώματα αλλά να μεταδίδει τον ιό σε ευάλωτους συμπολίτες του. Φροντίζουμε την υγεία μας, παίρνουμε τα φάρμακα μας, προσέχουμε τη διατροφή μας, γυμναζόμαστε. Ενημερωνόμαστε από επίσημα χείλη.

Είναι καλοκαίρι, θα πάμε διακοπές. Επιλέγουμε παραλίες όπου δεν υπάρχει συνωστισμός, όπου μπορούμε να καθίσουμε σε απόσταση από τους άλλους λουόμενους ώστε όλοι να απολαύσουμε το μπάνιο μας και να χαρούμε τον ήλιο. Επιλέγουμε εστιατόρια που διαθέτουν εξωτερικό χώρο, που τηρούν τις αποστάσεις, που το προσωπικό τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής. Ζούμε σε μια χώρα με την τύχη να διαθέτει τεράστιο αριθμό όμορφων παραλιών, οργανωμένων και μη, και άφθονα τουριστικά καταλύματα και εστιατόρια. Οι συναλλαγές με χαρτονομίσματα και ιδιαίτερα με κέρματα πρέπει να αποφεύγονται και να προτιμώνται οι πιστωτικές κάρτες. Δυστυχώς φέτος θα πρέπει να αποφύγουμε μεγάλα γλέντια και πάρτι με συνωστισμό.

Χαιρόμαστε το καλοκαίρι αλλά προσέχουμε.

Συντάκτης Άρθρου

ΛΑΖΑΝΑΣ ΜΑΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΛΑΖΑΝΑΣ ΜΑΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού
ΜΕΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΕΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού