Εξειδικευμένο Κέντρο Αντιμετώπισης Περιστατικών Διεισδυτικού Πλακούντα

Εξειδικευμένο Κέντρο Αντιμετώπισης Περιστατικών Διεισδυτικού Πλακούντα

Το ΙΑΣΩ, με τη δημιουργία του πρώτου στην Ελλάδα Εξειδικευμένου Κέντρου Αντιμετώπισης Περιστατικών Διεισδυτικού Πλακούντα”  προσφέρει άριστη παρακολούθηση και μέγιστη ασφάλεια σε γυναίκες οι οποίες διαγιγνώσκονται με διεισδυτικό πλακούντα, σε συνεργασία πάντα με τον Μαιευτήρα - Γυναικολόγο που τις παρακολουθεί.  

Η Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του ΙΑΣΩ, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη στην Ευρώπη, έχει δημιουργήσει το μοναδικό Κέντρο στην Ελλάδα όπου η Εξειδικευμένη Ομάδα Ιατρών με Διευθυντή - Συντονιστή τον κ. Σταύρο Φωτόπουλο, Μαιευτήρα - Γυναικολόγο, αντιμετωπίζει τις περιπτώσεις αυτές συστηματικά και οργανωμένα, χωρίς απώλειες της ζωής της μητέρας και χωρίς σημαντική νοσηρότητα μετά τον τοκετό. Ήδη η επιστημονική ομάδα έχει αντιμετωπίσει μεγάλο αριθμό περιπτώσεων Διεισδυτικού Πλακούντα, τόσο προγραμματισμένων όσο και επειγόντων.

Μία ακόμη πρωτοπορία στο πλαίσιο του νέου Κέντρου αποτελεί η εισαγωγή του συστήματος Διεγχειρητικής Αυτό-μετάγγισης Cell-Saver με στόχο τον περιορισμό της Ετερόλογης Μετάγγισης, της χορήγησης δηλαδή αίματος από δότη.

Τα οφέλη και τα αποτελέσματα του Εξειδικευμένου Κέντρου αντιμετώπισης PAS για τις μητέρες και τα νεογνά είναι:

 • Έγκαιρη διάγνωση και σωστή διαχείριση.
 • Ελαττωμένη θνησιμότητα και νοσηρότητα για την μητέρα και το νεογνό.
 • Δυνατότητα αυτο-μετάγγισης με το Σύστημα Διεγχειρητικής Αυτό-μετάγγισης Cell- Saver, με αποτέλεσμα ελάττωση της ετερόλογης μετάγγισης και πιθανών επιπλοκών.
 • Αυξημένα ποσοστά διατήρησης της μήτρας ακόμη και σε περιπτώσεις percreta.
 • Σωστή ενημέρωση και ελάττωση του άγχους της μητέρας και της οικογένειας.

Ποια είναι τα Περιστατικά Διεισδυτικού Πλακούντα (Placenta Accreta Spectrum, PAS):

Τα περιστατικά Διεισδυτικού Πλακούντα (Placenta Accreta Spectrum, PAS) αποτελούν μία πρόκληση για την Μαιευτική Επιστήμη. Η κατάσταση αυτή συνδέεται με υψηλή πιθανότητα μαιευτικής υστερεκτομής και αιμορραγίας αλλά και με αυξημένη νοσηρότητα, όπως πολυοργανική ανεπάρκεια, τραυματισμό ουρητήρων, ουροδόχου κύστης και εντέρου,  διάχυτη ενδαγγειακή πήξη αλλά και θάνατο της μητέρας στο 7% των περιπτώσεων.

Καθώς η προηγούμενη Καισαρική Τομή αποτελεί τον ισχυρότερο προδιαθεσικό παράγοντα για την παρουσία PAS σε επόμενη κύηση, η συχνότητα εμφάνισης περιπτώσεων PAS αυξάνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, ακολουθώντας την αύξηση των Καισαρικών Τομών.

Η αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα αυτών των περιπτώσεων αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της κατάστασης καθιστούν απαραίτητο τον σχεδιασμό και την προεγχειρητική προετοιμασία αυτών των περιστατικών. Στην Διεθνή Βιβλιογραφία τονίζεται η αναγκαιότητα αντιμετώπισης των περιστατικών PAS σε Εξειδικευμένα Μαιευτικά Κέντρα  (Center of Excellence) από ομάδα εξειδικευμένων με το αντικείμενο ιατρών και σε οργανωμένα ιδρύματα που διαθέτουν κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό αλλά και υλικοτεχνική υποδομή.  Ο τοκετός των ασθενών με PAS σε Εξειδικευμένα Κέντρα Αντιμετώπισης οδηγεί σε ελαττωμένα ποσοστά νοσηρότητας μητέρα και νεογνού, καθώς και σε μικρότερο αριθμό μεταγγιζομένων μονάδων αίματος σε σχέση με τα μη Εξειδικευμένα Μαιευτήρια. Η θνησιμότητα λόγω αιμορραγίας επίσης των γυναικών που αντιμετωπίζονται σε Εξειδικευμένα Κέντρα καταγράφεται ιδιαίτερα χαμηλή.

  Μάθετε Περισσότερα

  Το πιο Σύγχρονο στην Κεντρική Ελλάδα
  Μαιευτική - Γυναικολογική

  Ταυτόχρονη χιαστί τοποθέτηση στεντ για την αντιμετώπιση σοβαρής αμφοτερόπλευρης στένωσης των πνευμονικών αρτηριών σε παιδί 9 χρονών για πρώτη φορά παγκοσμίως

  Το πιο Σύγχρονο στην Κεντρική Ελλάδα
  Μαιευτική - Γυναικολογική

  Γαστρικό Botox, η σύγχρονη μη επεμβατική μέθοδος για την απώλεια βάρους με άμεσα αποτελέσματα