Vegan Maternity Care

Vegan Maternity Care

Το Τμήμα “Vegan Maternity Care”, παρέχει ολοκληρωμένη ενημέρωση, υποστήριξη και παρακολούθηση χορτοφάγων και αυστηρά χορτοφάγων - vegan εγκύων. Είναι γνωστό ότι η vegan διατροφή συντελεί στην ομαλή έκβαση της κύησης και πιο συγκεκριμένα με τη διατήρηση ικανοποιητικού σωματικού βάρους μειώνονται οι κίνδυνοι για ανάπτυξη διαβήτη κυήσεως, προεκλαμψίας αλλά και αποφυγή  διενέργειας αυξημένου ποσοστού καισαρικών τομών.

Το Τμήμα απαρτίζεται από όλες τις απαραίτητες ειδικότητες όπως Μαιευτήρα/ Γυναικολόγο και ομάδα εξειδικευμένων διατροφολόγων του Τμήματος Διατροφικής Υποστήριξης και Διαιτολογίας του ΙΑΣΩ οι οποίοι βρίσκονται εδώ για να στηρίξουν, να ενδυναμώσουν και να εμψυχώσουν τις γυναίκες που θα απευθυνθούν σε εμάς.

Γνωρίζουμε από καιρό ότι μία δίαιτα που επικεντρώνεται σε φυτικά τρόφιμα - φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους - μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ακόμα και σε έρευνες που αφορούν την μεσογειακή διατροφή, τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής προέρχονται κατά βάση από τα φυτά.

Στην πραγματικότητα, μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με βάση τα φυτά είναι η μόνη δίαιτα που έχει αποδειχθεί ότι πραγματικά αναστρέφει την εγκατεστημένη στεφανιαία νόσο. Έχει επίσης φανεί ότι αναστρέφει τον διαβήτη τύπου 2, επιτρέπει την αποτελεσματική και διαρκή απώλεια βάρους χωρίς έλεγχο μερίδας ή άσκηση και αναστέλλει την εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε πρώιμο στάδιο σύμφωνα με έρευνες.

Επιπλέον, μία μη επεξεργασμένη vegan διατροφή μπορεί και υποστηρίζει την ψυχική υγεία καθώς επηρεάζει την υγεία των βακτηρίων του εντέρου μας, τα οποία παράγουν πολλές από τις νευροδιαβιβαστές/ορμόνες που είναι ενεργές στον εγκέφαλο.

 

Ποιοι είναι οι Στόχοι μας:

  • Ενημέρωση

    Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε τα νέα ιατρικά δρώμενα αλλά και τις εξελίξεις γύρω από τον τομέα της υγιεινής διατροφής και της υιοθέτησης ενός πραγματικά ευεργετικού τρόπου ζωής μέσω μιας χορτοφαγικής διατροφής.
  • Έμπνευση - Παρακίνηση

    Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι να έρθουν σε επαφή με τα τεράστια οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής. Αυτά είναι:

    1. Αύξηση επιπέδων ενέργειας κατά την καθημερινή δραστηριότητα
    2. Αύξηση προσδόκιμου ορίου ζωής με ταυτόχρονη αύξηση της ποιότητας των χρόνων αυτών
    3. Μείωση καρδιοαγγειακών επεισοδίων
    4. Μείωση διαβήτη τύπου 2
    5. Μειωμένα ποσοστά ανάπτυξης κάποιων μορφών καρκίνου (μαστού, εντέρου, προστάτη)
  • Συνειδητοποίηση

    Ένας ακόμα πολύ σημαντικός στόχος μας είναι η συνειδητοποίηση από την πλευρά της ασθενούς σχετικά με την τεράστια δύναμη που η ίδια έχει αποσκοπώντας στην καλύτερη έκβαση της περίπτωσης της.

    Για παράδειγμα, η επίτοκος καλείται να συνειδητοποιήσει ότι μόνο μέσω της ενεργητικής συμμετοχής της ίδιας καθώς και του συντρόφου της, θα πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για αυτήν και το μωρό της και επομένως αναλογεί στο ζευγάρι μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης από αυτό που ίσως αρχικά θεωρούσαν.

    Επιζητούμε ανθρώπους που κατόπιν πλήρους και αντικειμενικής ενημέρωσης τους από τους επαγγελματίες υγείας να αναλαμβάνουν διαδραστικό ρόλο. Υψίστης σημασίας θεωρούμε ότι είναι η σχέση ιατρού - ασθενούς. Ο/η ιατρός καλείται να είναι αρωγός της ενεργής προσπάθειας της ασθενούς να επιτύχει τους στόχους της.

  • Πρωταρχική και πρωτογενής πρόληψη

    Όταν αναφερόμαστε στην πρωταρχική πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου με κυρίαρχο τον καρκίνο των μαστών, εννοούμε την αποφυγή τρόπων ζωής που συνεισφέρουν στην αύξηση του κινδύνου και όταν αναφερόμαστε στην πρωτογενή εννοούμε τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου.

    Έρευνες δείχνουν ότι γυναίκες που καταναλώνουν όσο το δυνατόν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που περιέχονται στις μη επεξεργασμένες φυτικές τροφές, τόσο μικρότερο κίνδυνο διατρέχουν για νόσηση απο καρκίνο με τη μερίδα του λέοντος να διεκδικούν για αυτό τον σκοπό η βιταμίνη C, η Β-καροτίνη και το Σελήνιο. Ειδικότερα για την παρεμπόδιση της ανάπτυξης καρκίνου των μαστών, μεγίστης σημασίας ρόλο έχει η κατανάλωση φυτικών ινών διότι βοηθούν στην εξάλειψη των υπερβολικών οιστρογόνων.

Το Vegan Maternity Department Care απευθύνεται:

  • Σε όσες γυναίκες χαρακτηρίζονται από ανοικτό τρόπο σκέψης και διευρυμένους πνευματικούς ορίζοντες οι οποίες πιστεύουν ότι ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματική οντότητα επομένως και η αντιμετώπιση της υγείας του θα πρέπει να γίνεται μέσω ενός ολιστικού τρόπου προσέγγισης σε πλήρη εναρμόνιση βέβαια με τις πολύτιμες γνώσεις της κλασικής ιατρικής ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
  • Σε εκείνες οι οποίες ακολουθούν χορτοφαγική - Vegetarian διατροφή.
  • Σε όσες γυναίκες ακολουθούν αυστηρά χορτοφαγική - Vegan διατροφή
Συνταγές

Συνταγές

Έξυπνες και πρωτότυπες ιδέες για απολαυστικά γεύματα

Περισσότερα

Η συμβολή του ΙΑΣΩ στην υποστήριξη μίας νέας γενιάς ευαισθητοποιημένων πολιτών που ασχολούνται με την εξάπλωση της vegan διατροφής και τρόπου ζωής και την ενημέρωση του κοινού προβάλλοντας το μοντέλο και την ομορφιά μιας ειρηνικής ζωής και διατροφής είναι πιο σημαντική από ποτέ. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την υγεία των ασθενών, του προσωπικού και των επισκεπτών, παρέχοντας μία ποικιλία φυτικών γευμάτων και εκπαίδευση με ενσυναίσθηση για την υγεία και την βιωσιμότητα του πλανήτη.

Φυτοφαγία - Χορτοφαγία και τρόπος ζωής

Οι χορτοφαγικές δίαιτες και ο τρόπος ζωής έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο πολλών χρονίων ασθενειών, οι οποίες αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο παγκόσμιο βάρος των ασθενειών. Αλλά το πραγματικό άμεσο ιατρικό κόστος δεν είχε ποτέ ποσοτικοποιηθεί στο παρελθόν. Τι λένε λοιπόν οι έρευνες. Το ίδιο ποσό δαπανήθηκε για οδοντιατρική εργασία, αλλά σε σύγκριση με τους κρεατοφάγους που ομοίως δεν καπνίζουν ή πίνουν, ή σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, οι χορτοφάγοι είχαν σημαντικά χαμηλότερη νοσηλεία σε εσωτερικούς, εξωτερικούς ασθενείς και ολική ιατρική, υποδηλώνοντας ότι περισσότερη φυτική διατροφή θα μπορούσε να είναι μία αποτελεσματική στρατηγική για εξοικονόμηση κόστους υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον έρευνες έχουν δείξει μείωση έως και 50% στο ιατρικό κόστος λόγω της κατάθλιψης.  Η εγκεφαλοαγγειακή νόσος είναι ένα άλλο όνομα για το εγκεφαλικό επεισόδιο. Για το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, τον πιο κοινό τύπο εγκεφαλικού επεισοδίου πήξης, οι χορτοφάγοι είχαν σταθερά περίπου 60% χαμηλότερο κίνδυνο και για τα αιμορραγικά εγκεφαλικά, περίπου 65% χαμηλότερος κίνδυνος από τους μη χορτοφάγους και αυτό συνέβη παρά την υψηλότερη ομοκυστεϊνη λόγω της χαμηλότερης πρόσληψης βιταμίνης Β12 σε κάποιους χορτοφάγους, η οποία μπορεί να οδήγησε σε υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε προηγούμενες μελέτες. Μία ολοκληρωμένη μετα-ανάλυση βρήκε μία σημαντική προστατευτική επίδραση μίας χορτοφαγικής διατροφής έναντι της επίπτωσης ή /και θνησιμότητας από ισχαιμική καρδιακή νόσο και επίπτωση από ολικό καρκίνο, με τη δίαιτα vegan περίπου το διπλάσιο μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο.

 

Ας δούμε και το αντίθετο: Τι γίνεται αν αποφασίσετε να σταματήσετε να τρώτε χορτοφαγικά και να αρχίσετε να τρώτε κρέας; Η Adventist Health Study εξέτασε αυτό και διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν χορτοφάγοι, όσοι άρχισαν να τρώνε κρέας διέτρεχαν 231% αυξημένο κίνδυνο αύξησης βάρους, 166% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, 152% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού. και 146 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστεί με καρδιακή νόσο. Και αν συνεχίσετε να τρώτε κρέας, μπορεί να μειώσετε τη διάρκεια ζωής σας κατά τρεισήμισι χρόνια.

 

Ακόμη και η απλή μείωση μπορεί να βοηθήσει. Ένα διατροφικό μοτίβο που δίνει έμφαση στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης βρέθηκε ότι σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, που σημαίνει ότι ζείτε μία σημαντικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Aκολουθούν οι αθροιστικοί κίνδυνοι θανάτου μεταξύ των κατηγοριών προ - χορτοφαγικής διατροφής, που σημαίνει ότι όσο πιο κοντά τρώτε προς μία εντελώς φυτική διατροφή, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου. Οι ερευνητες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πλέον στοιχεία ότι η απλή συμβουλή για την αύξηση της κατανάλωσης τροφών φυτικής προέλευσης με μείωση της κατανάλωσης τρφών από ζωικές πηγές παρέχει πλεονέκτημα επιβίωσης. 

Γνωρίζατε ότι ο ηθικός βιγκανισμός ισοδυναμεί με φιλοσοφική πεποίθηση και επομένως προστατεύεται από τον νόμο περί ισότητας του 2010. Αυτή η απόφαση έχει αντίκτυπο στον εργασιακό χώρο, αλλά και στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών.


Vegan για τον πλανήτη

Η κύρια αιτία της παγκόσμιας κλιματικής έκτακτης ανάγκης, είναι η κτηνοτροφία που εκπέμπει περίπου 7,1 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Η πλειονότητα αυτών των εκπομπών προέρχεται από την παραγωγή βοείου κρέατος και βοοειδών, με πρωταρχικές πηγές την εντερική ζύμωση από μηρυκαστικά, την παραγωγή και επεξεργασία ζωοτροφών και την αποσύνθεση κοπριάς. Η διαδικασία είναι επίσης έντασης πόρων, καθώς η παραγωγή μόλις 1 κιλού βοείου κρέατος, απαιτεί 25 κιλά σιτηρών και περίπου 15.000 λίτρα νερού.

Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η απώλεια βιοπικιλότητας και η ανθρώπινη παρέμβαση σε φυσικούς χώρους, μπορεί να συνδεθούν με την εμφάνιση και τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών ζωονοσογόνων και μεταδιδομένων ασθενειών, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η αλλαγή χρήσης γης, όπως η αποψίλωση των δασών, η μετατροπή της γης και η εξόρυξη, είναι η κύρια κινητήρια δύναμη των αναδυομένων μολυσματικών ασθενών. Σύμφωνα με το CDC, το 75% όλων των νέων ή αναδυομένων μολυσματικών ασθενειών είναι ζωονόσοι.

Πού βοηθάει η Vegan διατροφή;

  • 1. Γονιμότητα

    Όταν αναφερόμαστε στη γονιμότητα, αναφερόμαστε στο ζευγάρι, καθώς είναι εμπεριστατωμένο ότι τα θρεπτικά συστατικά μέσα από τη διατροφή βελτιστοποιούν τη γονιμοποίηση ωάριου, την ποιότητα σπέρματος και υποστηρίζουν συνολικά την εμφύτευση.

    Έχει διαπιστωθεί ότι υψηλότερες ποσότητες φυτικής πρωτεΐνης έχουν συσχετισθεί με μικρότερα ποσοστά διαταραχών ωορρηξίας που έχει συνδεθεί με την γυναικεία υπογονιμότητα. Για τους άντρες, διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 και με αντιφλεγμονώδης ιδιότητες μπορούν και βελτιώνουν την ποιότητα και κινητικότητα του σπέρματος.

     

    Έχει υποστηριχτεί ότι Φυτοφαγική διατροφή μπορεί να είναι βοηθητική στην υπογονιμότητα.

     

    Μελέτη παρατήρησης με 18.555 γυναίκες έδειξε 50% μείωση ρίσκου για υπογονιμότητα λόγω διαταραχών ωορρηξίας, ενώ συστημική επισκόπηση έδειξε ότι μια καλώς σχεδιασμένη φυτοφαγική διατροφή προστατεύει ενάντια σε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη και σε πρόωρο τοκετό.

  • 2. Εγκυμοσύνη

    Φυτικές δίαιτες με υψηλή διατροφική ποιότητα και εστίαση σε υδατάνθρακες και τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (Low GI) όπως για παράδειγμα προϊόντα ολικής άλεσης, κινόα, κεχρί, προϊόντα σόγιας, όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα του δάσους μπορούν να προωθήσουν τον έλεγχο της γλυκόζης, να αποτρέψουν υπερβολική αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να ενισχύσουν την υγεία της μητέρας και του μωρού μειώνοντας τα ποσοστά προεκλαμψίας, διαβήτη κυήσεως και επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κυήσεως

    Είναι γνωστό ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο αποβολή, γενετικές ανωμαλίες, προεκλαμψία, ασυνήθιστα μεγάλα μωρά, και άλλα προβλήματα. Η πρώτη γραμμή θεραπείας για το διαβήτη κυήσεως (ΔΚ) είναι η διατροφή και η φυσική δραστηριότητα.

    Συχνά συνίσταται η μείωση ή ο περιορισμός των υδατανθράκων και ή αύξηση ζωικής πρωτεΐνης προκειμένου να υπάρξει γλυκαιμικός έλεγχος. Ωστόσο, τα στοιχεία από μελέτες δεν το υποστηρίζουν.

    Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις ανάγκες σε ινσουλίνη ή σε κλινικά αποτελέσματα κατά τη σύγκριση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες σε γυναίκες με ΔΚ. Άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων (λιγότεροι από 211 γραμμάρια την ημέρα) αύξησε τον κίνδυνο για μακροσωμία κατά 23%. Οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 211 γραμμάρια υδατανθράκων ημερησίως είχαν μηδενικές περιπτώσεις μακροσωμίας.

    Διατροφικές παρεμβάσεις που είναι υψηλότερες σε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, διαιτητικές φυτικές ίνες και είναι χαμηλότερες σε λιπαρά, χοληστερόλη, ζάχαρη και νάτριο (αλάτι) βρέθηκαν να έχουν τις καλύτερες βελτιώσεις στην ανοχή στη γλυκόζη, το γλυκαιμικό έλεγχο, την ανάγκη για ινσουλίνη, υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, αρτηριακή πίεση και δείκτες οξειδωτικού στρες. Τέτοιες δίαιτες επίσης μπορούν να μειώσουν την ανάγκη για τοκετούς με καισαρική τομή και χαμηλότερα ποσοστά εμβρύων που είναι μεγάλα κατά τη διάρκεια της κύησης (large at gestational weight-LGA).

    Οι Φυτοφαγικές δίαιτες έχουν αναγνωριστεί από την Ακαδημία διατροφής και διαιτολογίας ως διατροφικά επαρκής για όλα τα στάδια της ζωής, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης, και μπορεί να είναι ωφέλιμο για γυναίκες με Διαβήτη κυήσεως.

    Γνωρίζατε ότι οι μακροβιότερες περιοχές του κόσμου (περιοχές της μπλε ζώνης όπως η Σαρδηνία, Οκινάουα, Ικαρία κ.λ.π) καταναλώνουν πληθώρα φυτοφαγικών τροφίμων με κύρια έμφαση σε γλυκοπατάτες, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς φρούτα και λαχανικά;

  • 3. Μητρικός Θηλασμός

    Είναι γνωστό ότι η θρεπτική σύνθεση του μητρικού γάλακτος σχετίζεται, σε κάποιο βαθμό, με τη διατροφή της μητέρας. Το ζήτημα της διατροφικής επάρκειας του μητρικού γάλακτος τίθεται συχνά όταν πρόκειται για χορτοφαγική ή vegan διατροφή κατά τη διάρκεια της γαλουχίας. Για το λόγο αυτό, σε ορισμένες χώρες, οι τράπεζες γάλακτος αποκλείουν την πρόσληψη Vegan θηλαζουσών ως δωρητών γάλακτος.

    Πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση (2021) συνόψισε τις υπάρχουσες γνώσεις σχετικά με τη μεταβλητότητα συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών στο μητρικό γάλα μητέρων που τηρούν μια φυτική διατροφή. Συμπεριλήφθηκαν δεκατρείς δημοσιεύσεις σχετικά με τον αντίκτυπο του διατροφικού προτύπου και των επιπέδων πρόσληψης τροφής ζωικής προέλευσης στη σύνθεση του μητρικού γάλακτος. Η συστηματική ανασκόπηση έδειξε ότι όλες οι μη χορτοφάγοι, χορτοφάγοι και vegan μητέρες παράγουν μητρικό γάλα παρόμοιας θρεπτικής αξίας.

    Επιπλέον δεν υπάρχει καμία διαφορά στα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο μητρικό γάλα vegan ή και χορτοφάγων.

    Γνωρίζατε ότι, υπάρχει κάτι που οι χορτοφαγές και vegan μητέρες δεν μεταφέρουν τόσο πολύ στα βρέφη; βιομηχανικούς ρύπους, όπως το απαγορευμένο φυτοφάρμακο DDT και PCB που αυξάνουν το ρίσκο για καρκίνο. Τα υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν στο μητρικό γάλα των ψαροφάγων και τα χαμηλότερα στις αυστηρά φυτοφάγους.

    Ανεξάρτητα από τις διατροφικές επιλογές, εφόσον υπάρχει ποικιλία και επαρκή τροφή οι χορτοφάγες και οι vegan μητέρες παράγουν θρεπτικά πολύτιμο γάλα για τα βρέφη τους.

     

Επισημονική επιμέλεια: Δέσποινα Μαρσέλου (BSc, Msc, CERT x 2), Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, Μετεκπαίδευση στη Φυτοφαγική διατροφή (whole plant-based nutrition), Επιστημονική Συνεργάτις των plant-based health professionals και Wincester University, Εξωτερικη Συνεργάτης Vegan Maternity Care ΙΑΣΩ.

Πληροφορίες

Τηλέφωνο τμήματος:

Στελέχωση

Υπεύθυνη τμήματος
Εξωτερική Επιστημονική Συνεργάτιδα