Ουρογυναικολογία & Διαταραχές Πυελικού Εδάφους

Γυναικολογική Κλινική
Τηλεφωνικό κέντρο
210 618 4000

Οι διαταραχές του πυελικού εδάφους απασχολούν ένα σημαντικό τμήμα του γυναικείου πληθυσμού κάθε ηλικίας με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, την ψυχολογία, τις κοινωνικές/ επαγγελματικές σχέσεις, την ποιότητα ζωής.

Στο Τμήμα Ουρογυναικολογίας και Διαταραχών του Πυελικού Εδάφους προσέρχονται ασθενείς που εμφανίζουν ανατομικά και λειτουργικά προβλήματα των οργάνων της γυναικείας πυέλου και του κατώτερου ουροποιητικού ή και γαστρεντερικού συστήματος.

Παθήσεις

Ακράτεια ούρων: Η κάθε μορφής ακούσια απώλεια ούρων.

Συχνότερες μορφές:

  • Ακράτεια ούρων προσπαθείας (Stress Urinary Incontinence): η απώλεια ούρων κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, π.χ. στο βήχα, στο γέλιο, στην άσκηση.
  • Ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου (Urge Incontinence): η απώλεια ούρων που συνοδεύεται από έντονο αίσθημα έπειξης προς ούρηση.
  • Άλλες μορφές ακράτειας: η νυκτερινή ενούρηση, η συνεχής απώλεια ούρων, η ακράτεια ούρων χωρίς αίσθηση ή κατά τη σεξουαλική επαφή.

Χαλάρωση του πυελικού εδάφους: η πρόπτωση -ή κάθοδος-  των πυελικών οργάνων διαμέσου των κολπικών τοιχωμάτων.

Διάφορες μορφές: πρόπτωση της μήτρας, της ουροδόχου κύστεως (κυστεοκήλη), του ορθού (ορθοκήλη), δουγλασσειοκήλη,  πρόπτωση του κολπικού κολοβώματος.

Συνοδά συμπτώματα που μπορεί να παρατηρούνται: αίσθημα πίεσης/βάρους στον κόλπο, τοπικός ερεθισμός ή φλεγμονή,  δυσλειτουργία του ουροποιητικού ή του γαστρεντερικού συστήματος.

Άλλες διαταραχές: επανειλημμένες ουρολοιμώξεις, διαταραχές ούρησης ή κενώσεων, χρόνιο πυελικό άλγος, ατροφία του κόλπου, δυσχέρεια/ άλγος κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρεύνεια).

Διάγνωση

Η διαγνωστική προσέγγιση των ασθενών περιλαμβάνει τη λήψη ενός  λεπτομερούς, ιστορικού, μια πλήρη κλινική εξέταση, απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογραφία, CT, MRI) και εργαστηριακή διερεύνηση με τα πλέον σύγχρονα μέσα.

Ακρογωνιαίο λίθο για τη διάγνωση και περαιτέρω αντιμετώπιση των Διαταραχών του Πυελικού Εδάφους αποτελεί η εξέταση του πλήρους Ουροδυναμικού Ελέγχου (ουρο-ροομετρία, κυστεομανομετρία πλήρωσης/κένωσης) που πραγματοποιείται στο τμήμα.

Οι ασθενείς ενημερώνονται αναλυτικά για την φύση του προβλήματός τους, καθώς και για τις θεραπευτικές επιλογές που έχουν στην διάθεσή τους (συντηρητικές, φαρμακευτικές ή/και χειρουργικές).

Θεραπευτική Προσέγγιση

Πραγματοποιούνται θεραπείες φυσικής αποκατάστασης με προγράμματα άσκησης των μυών του πυελικού εδάφους, βιοανάδρασης, τροποποίησης της συμπεριφοράς και επανεκπαίδευσης της κύστης.

Εφαρμόζονται νεότερες θεραπείες ανάπλασης του κολπικού βλενογόννου με LASER.

Επίσης πραγματοποιείται πλήρες φάσμα χειρουργικών -λαπαροσκοπικών κι ανοιχτών - επεμβάσεων αποκατάστασης της ανατομίας και της εγκράτειας όπως:

  • Κολπικές υστερεκτομές
  • Κολπορραφίες
  • Κολποαναρτήσεις με ή χωρίς την τοποθέτηση πλέγματος
  • Επεμβάσεις ταινιών ελεύθερης τάσης (TVT)
  • Εγχύσεις BOTOX κ.α.
Νέα