Κολποσκόπηση & Παθολογία Τραχήλου

Γυναικολογική Κλινική
Κολποσκόπηση & Παθολογία Τραχήλου
Τηλεφωνικό κέντρο
210 618 4000
Το Τμήμα Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου Μήτρας ασχολείται με την συμβουλευτική, αλλά και την παρακολούθηση ή και θεραπεία των HPV σχετιζόμενων αλλοιώσεων στην περιοχή του κατώτερου γεννητικού συστήματος (κόλπου τραχήλου ή αιδοίου).

Ο HPV είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός που όμως προκαλεί συνήθως παροδική λοίμωξη, δηλαδή μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 6-24 μηνών γίνεται αυτοκάθαρση (clearance) και δεν εντοπίζεται πλέον.
Ο HPV αποτελεί την αιτία ανάπτυξης όχι μόνον κονδυλωματωδών αλλοιώσεων σε άνδρες και γυναίκες αλλά και σοβαρότερων βλαβών όπως δυσπλασιών, προκαρκινικών αλλοιώσεων, αλλά και διηθητικού καρκίνου, εφόσον έχουμε επίμονη χρόνια λοίμωξη.

Επειδή εκτός από τα κονδυλώματα που μπορεί να γίνουν αντιληπτά από την ίδια τη γυναίκα, οι σοβαρές δυσπλασίες, αλλά και ο καρκίνος δεν γίνονται πολλές φορές έγκαιρα αντιληπτά, υπάρχει ανάγκη σύγχρονων προληπτικών εξετάσεων.

Ο προληπτικός έλεγχος γίνεται  παραδοσιακά μετά την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων, με το συμβατικό παραδοσιακό τεστ Παπανικολάου, που μπορεί όμως να εντοπίσει το 70% των βλαβών.  
Οι νεότερες μέθοδοι (LBC, Thin prep) που εφαρμόζονται στο ΙΑΣΩ, όπως η κυτταρολογία υγρής φάσης αλλά και τεχνικές μοριακής βιολογίας που εντοπίζουν το DNA ή ακόμη και το m-RNA ογκοπρωτεινών E6/E7 του ιού HPV έχουν συνδυαστικά διαγνωστική ακρίβεια που φτάνει και υπερβαίνει το 95%, ενώ αξίζει να τονισθεί ότι ο πλήρης αυτός έλεγχος (co-testing) γίνεται με μία και μόνο λήψη.  Με τη λήψη αυτή μπορεί να γίνει επίσης πλήρης έλεγχος σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων.

Από τη στιγμή, όμως, που οποιοσδήποτε προληπτικός έλεγχος δείχνει παθολογικός, η γυναίκα είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε κολποσκόπηση. Εάν κατά την κολποσκόπηση χρειαστεί βιοψία, κάτι που δεν είναι πάντοτε απαραίτητο, ο ιστολογικός έλεγχος του δείγματος γίνεται στο Παθολογοανατομικό εργαστήριο το οποίο είναι εξειδικευμένο στις HPV βλάβες με τη διάγνωση γίνεται με τη βοήθεια ειδικών χρώσεων και τεχνικών.
 
Στο Τμήμα Παθολογίας Τραχήλου υπάρχει υπερσύγχρονο κολποσκόπιο, ενώ το ιατρικό προσωπικό διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση στην κολποσκόπηση και μπορεί να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις όσον αφορά την παρακολούθηση ή και τη θεραπεία.

Εάν καταστεί αναγκαία η θεραπευτική παρέμβαση, η επέμβαση γίνεται υπό κολποσκοπικό έλεγχο σε ειδική χειρουργική αίθουσα πλήρως εξοπλισμένη με μηχανήματα LASER CO2, αλλά και μονοπολικής διαθερμίας για τεχνικές LEEP – LLETZ. Οι επεμβάσεις είναι ανώδυνες διότι χορηγείται καταστολή (μέθη) από αναισθησιολόγο.

Στελέχωση τμήματος