Κολποσκόπηση & Παθολογία Τραχήλου

Γυναικολογική Κλινική
Κολποσκόπηση & Παθολογία Τραχήλου
Τηλεφωνικό κέντρο
210 618 4000
Το Τμήμα Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου Μήτρας ασχολείται με την συμβουλευτική, αλλά και την παρακολούθηση ή και θεραπεία των HPV σχετιζόμενων αλλοιώσεων στην περιοχή του κατώτερου γεννητικού συστήματος (κόλπου τραχήλου ή αιδοίου).

Ο HPV είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός που όμως προκαλεί συνήθως παροδική λοίμωξη, δηλαδή μέσα σε ένα χρονικό διάστημα     6-24 μηνών γίνεται αυτοκάθαρση (clearance) και δεν εντοπίζεται πλέον.
Ο HPV αποτελεί την αιτία ανάπτυξης όχι μόνον των γνωστών καλοήθων κονδυλωματωδών αλλοιώσεων σε άνδρες και γυναίκες αλλά και σοβαρότερων βλαβών όπως δυσπλασιών έως και διηθητικού καρκίνου, εφόσον έχουμε επίμονη λοίμωξη.

Επειδή εκτός από τα κονδυλώματα που μπορεί να γίνουν αντιληπτά από την ίδια τη γυναίκα οι σοβαρές δυσπλασίες αλλά και ο καρκίνος δεν γίνονται έγκαιρα αντιληπτά διότι δεν έχουν συμπτώματα, οπότε γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει ανάγκη προληπτικών εξετάσεων.

Ο προληπτικός έλεγχος μέχρι και σήμερα ξεκινάει και γίνεται  μετά την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων, με το συμβατικό παραδοσιακό τεστ Παπανικολάου, που μπορεί όμως να εντοπίσει το 70% των βλαβών.  
Νεότερες όμως μέθοδοι που εφαρμόζονται στο ΙΑΣΩ, όπως η κυτταρολογία υγρής φάσης αλλά και τεχνικές μοριακής βιολογίας που εντοπίζουν το DNA ή ακόμη και το m-RNA ογκοπρωτεινών E6/E7 του ιού HPV έχουν συνδυαστικά διαγνωστική ακρίβεια που φτάνει και υπερβαίνει το 95%, ενώ αξίζει να τονισθεί ότι ο πλήρης αυτός έλεγχος (co-testing) γίνεται με μία και μόνο ανώδυνη λήψη.  

Από τη στιγμή, όμως, που οποιοσδήποτε προληπτικός έλεγχος δείχνει παθολογικός, η γυναίκα είναι απαραίτητο να υποβληθεί σε κολποσκόπηση. Εάν κατά την κολποσκόπηση χρειαστεί βιοψία, κάτι που δεν είναι πάντοτε απαραίτητο, ο ιστολογικός έλεγχος του δείγματος γίνεται στο Παθολογοανατομικό εργαστήριο το οποίο είναι εξειδικευμένο στις HPV βλάβες με τη διάγνωση γίνεται με τη βοήθεια ειδικών χρώσεων και των τεχνικών p16 και ki67.
 
Στο Τμήμα Παθολογίας Τραχήλου υπάρχει υπερσύγχρονο κολποσκόπιο για video κολποσκόπηση ενώ το ιατρικό προσωπικό διαθέτει την απαραίτητη πιστοποίηση στην κολποσκόπηση και μπορεί να δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις όσον αφορά την παρακολούθηση ή και τη θεραπεία.

Εάν καταστεί αναγκαία η θεραπευτική παρέμβαση, η επέμβαση γίνεται σε χειρουργική αίθουσα πλήρως εξοπλισμένη με μηχανήματα LASER CO2 αλλά και LLETZ για άριστα αποτελέσματα .

Νέα