ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Στέλιος Γαβριήλ,
Διευθυντής Α’ Χειρουργικής Κλινικής ΙΑΣΩ

Σε όλους προκαλεί ανησυχία και φόβο η προοπτική μιας χειρουργικής επέμβασης. Αυτά είναι φυσιολογικά συναισθήματα τα οποία πηγάζουν από εμπειρίες ή διηγήσεις συγγενών και φίλων για μεγάλες και επώδυνες χειρουργικές τομές, μεγάλο χρονικό διάστημα ανάρρωσης στο νοσοκομείο ή στο σπίτι, παρατεταμένη περίοδο απουσίας από την εργασία και τη συνήθη δραστηριότητα και για την ανάγκη λήψης ισχυρών παυσίπονων.

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική (Minimally Invasive Surgery-MIS) αναπτύχθηκε για να μειώσει στο ελάχιστο όλα τα ανωτέρω. Αφορά στην εφαρμογή των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων στον τομέα της χειρουργικής. Ουσιαστικά αναφέρεται σε χειρουργικές προσπελάσεις όπως η λαπαροσκοπική χειρουργική, η ενδοσκοπική χειρουργική, η χειρουργική δια ελαχίστων τομών, η χειρουργική χωρίς τομές κλπ. Επιπρόσθετα, αφορά και στην εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών όπως υπέρηχοι, ραδιοσυχνότητες, laser, μικροκύματα κλπ.

Στόχος είναι η ασφαλής και αποτελεσματική ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης με τον ελάχιστο τραυματισμό του ανθρωπίνου σώματος. Κατά συνέπεια ο οργανισμός αντιδρά με μειωμένη παραγωγή νευροδιαβιβαστών και άλλων ορμονών του στρες, οι οποίες απελευθερώνονται από τους τραυματισμένους ιστούς και νεύρα. Αποτέλεσμα είναι η διενέργεια ουσιαστικά ανώδυνων και αναίμακτων επεμβάσεων που οδηγούν σε ταχύτατη ανάρρωση και επιστροφή στην εργασία, άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αποφυγή δημιουργίας συμφύσεων και μελλοντικών προβλημάτων καθώς και εξάλειψη της ανάγκης μεταγγίσεων.

Στη νεοσύστατη Α΄ Χειρουργική Κλινική του ΙΑΣΩ, υπό τη διεύθυνση του έγκριτου χειρουργού Στέλιου Γαβριήλ εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία όλες οι ανωτέρω μέθοδοι τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες ασθενείς όλων των ηλικιών. Σε αυτό συμβάλλει η τεχνολογική υπεροχή του ΙΑΣΩ που διαθέτει, πέραν των υπολοίπων, οχτώ χειρουργικές αίθουσες που ενσωματώνουν τεχνολογικά αναβαθμισμένο εξοπλισμό με οθόνες υπερ-υψηλής ευκρίνειας 4Κ, λαπαροσκόπια 3D, σύγχρονα αναισθησιολογικά μηχανήματα και πολλαπλά συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου των ζωτικών λειτουργιών των ασθενών, καθώς η ασφάλεια των ασθενών αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα.

Ο κ. Στέλιος Γαβριήλ, Διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του ΙΑΣΩ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι με την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία η μεγάλη πλειοψηφία των παθήσεων που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης. Εφαρμόζουμε μεθόδους εξατομικευμένης προσέγγισης του κάθε ασθενούς και του προβλήματός του ξεχωριστά. Προσεγγίζουμε και αντιμετωπίζουμε την κάθε πάθηση όπως αρμόζει στον σύγχρονο κόσμο. Εφαρμόζουμε τις νεότερες ιατρικές τεχνικές, στις οποίες έχουμε εκπαιδευτεί σε αναγνωρισμένα κέντρα του εξωτερικού, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αίσθημα αλληλεγγύης απέναντι στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται την υγεία τους.

Στην Α΄ Χειρουργική Κλινική του ΙΑΣΩ αντιμετωπίζονται με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους παθήσεις όπως:

  • Κήλες του κοιλιακού τοιχώματος ( βουβωνοκήλη, ομφαλοκήλη, κοιλιοκήλη) με μεθόδους όπως TEP, TAAP, IPOM, TAAR
  • Όγκοι του πεπτικού συστήματος ( καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι συμπαγών οργάνων)
  • Παθήσεις του λεπτού εντέρου, του παχέος εντέρου και του ορθού ( η ομάδα εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση των κακοήθων νεοπλασμάτων του παχέος εντέρου και του ορθού και του ιδιαιτέρως χαμηλού καρκίνου του ορθού με την διενέργεια σφιγκτηροσωστικών επεμβάσεων στις οποίες αποφεύγεται η δημιουργία μόνιμης παρά φύση έδρας (κολοστομίας). Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων καθώς εφαρμόζουν ογκολογικές τεχνικές όπως TaTME (Trans-anal Total Mesorectum Excision), ΤΑΜΙΣ και ΤΕΜ για τη ριζικότερη αντιμετώπιση πολυπόδων και καρκίνων ορθού μετά από πιστοποίησή τους σε διεθνή κέντρα.
  • Σκωληκοειδίτιδα, εκκολπωματίτιδα, χολολιθίαση και χολοκυστίτιδα
  • Φλεγμονώδεις παθήσεις εντέρου (νόσος crohn και ελκώδης κολίτιδα)

Επίσης εφαρμόζονται MIS τεχνικές για την αντιμετώπιση αιμορροΐδων, πολυπόδων ορθού, πρόπτωσης ορθού, περιεδρικών συριγγίων, ραγάδων πρωκτού και κύστης κόκκυγος με χρήση υπερήχων doppler (THD ή HAL-RAR), laser (Filac), μικροκάμερας και συριγγοσκοπίου (VAAFT) καθώς και τεχνικές πλαστικής αποκατάστασης με προωθητικούς και μισχωτούς κρημνούς.

Τέλος, ο κος Στέλιος Γαβριήλ, Διευθυντής της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής του ΙΑΣΩ τονίζει « Ο άνθρωπος αποτελεί τον κεντρικό άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται όλη η δραστηριότητα της κλινικής μας. Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για όλους μας όταν καταφέρνουμε να προσθέσουμε άλλο ένα λιθαράκι στο μονοπάτι για την θεραπεία των ασθενών μας, εφαρμόζοντας ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ιατρική, έχοντας πάντα κατά νου το ρητό των διδασκάλων της ιατρικής τέχνης "Ωφελέειν ή μη βλάπτειν" (Ιπποκράτης)».

Συντάκτης Άρθρου

ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΤΕΛΙΟΣ

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Δείτε κι άλλα άρθρα του ιατρού