Babywearing: Φορώντας το μωρό σου!

Babywearing: Φορώντας το μωρό σου! Παρασκευή Μ. Γιαξή, Μαία, ΜΜedSc, MSc, PhD©
Προϊσταμένη Εκπαίδευσης, Νοσηλευτική Διεύθυνση ΙΑΣΩ

Εάν περιμένεις το παιδί σου ή είσαι νέα μητέρα, τότε η έννοια του babywearing ίσως είναι κάτι που περιεργάζεσαι έντονα! 

Τι είναι, όμως, το babywearing;

Σύμφωνα με την επίσημη ορολογία, ως babywearing θεωρείται “η τακτική της στενής επαφής του μωρού με το στέρνο του γονέα, χρησιμοποιώντας έναν υποστηρικτικό “μηχανισμό” ο οποίος δένεται στο εμπρόσθιο τμήμα του σώματος του ενήλικα”. 

Με πολύ πιο απλά λόγια, πρόκειται για τον υφασμάτινο μάρσιπο αγκαλιάς, στον οποίο τοποθετεί η μητέρα το μωρό της για να το κουβαλάει επάνω της. Σε αντίθεση, όμως, με την έως τώρα θεώρηση του μάρσιπου ως εκείνου του ενισχυμένου συστήματος με τα λουριά, τα μαξιλαράκια, τις ραφές και τα περίπλοκα κουμπώματα, το σύγχρονο babywearing έχει βρει τις ρίζες του σε πολύ πιο λιτές εποχές, όπου ένα απλό κομμάτι υφάσματος μπορούσε να δεθεί με ποικίλους τρόπους πάνω στο σώμα της μητέρας και να περιβάλλει το μωρό της. Και, αποδεδειγμένα, τα οφέλη του babywearing είναι πολλά! Καλύπτοντας ένα μεγάλο φάσμα σχεδίων, βάσει του τρόπου με τον οποίο δένονται, αλλά και το ηλικιακό εύρος που καλύπτουν, οι μάρσιποι αγκαλιάς χωρίζονται σε τέσσερις τύπους: Ring Sling, Mei Tai, Wrap και Pouch. Προκειμένου να αποφασίσεις ποιος τύπος sling είναι ο καταλληλότερος για τις δικές σου ανάγκες, πρέπει να λάβεις υπόψη σου το στυλ ζωής που ακολουθείς, την ηλικία και το βάρος του μωρού σου, το αν θέλεις να φοράς το μωρό σου συνέχεια ή μόνο όταν χρειάζεται, το αν το μωρό σου θηλάζει ή όχι, το αν έχεις άλλο ή άλλα παιδιά και φυσικά τις προσωπικές σου προτιμήσεις σε θέματα άνεσης!

Ανεξάρτητα, όμως, από την κατηγορία στην οποία ανήκει, το babywearing δίνει τη δυνατότητα στους γονείς να βρίσκονται σε άμεση επαφή με το μωρό τους, δημιουργώντας περισσότερο στενούς συναισθηματικούς δεσμούς, αλλά διευκολύνοντας και την καθημερινότητά τους! 

Το babywearing:

 • Μειώνει το κλάμα του μωρού
  “Φορώντας” -μέσω του babywearing- το μωρό της, η μητέρα μπορεί να μειώσει το κλάμα του έως και κατά 43%! Αυτό απέδειξε η διάσημη έρευνα των Hunziker και Barr που διενεργήθηκε το (μακρινό) 1986 και μέχρι σήμερα δεν έχει… καταρριφθεί. Η μελέτη ανακάλυψε πως “τα βρέφη που απολαμβάνουν το ‘κουβάλημα’ από τους γονείς τους εμφανίζουν μειωμένο κλάμα και αναστάτωση κατά 43% σε γενικό επίπεδο και κατά 51% λιγότερο κατά τις απογευματινές ώρες”.
 • Αυξάνει την σωματική επαφή
  Σύμφωνα έρευνες οι μητέρες που απολαμβάνουν έξι ώρες απευθείας επαφής με τα μωρά τους κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους, οι οποίες ακολουθούνται από δύο ώρες την ημέρα για τον επόμενο μήνα, εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα που σχετίζονται με την επιλόχειο κατάθλιψη. Μάλιστα, για τις ανάγκες της έρευνας, ελέγχθηκαν τα επίπεδα στρες με μέτρηση της κορτιζόλης που βρέθηκε στο σάλιο των γυναικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι μητέρες οι οποίες είχαν άμεση επαφή με τα μωρά τους συγκέντρωναν μικρότερα ποσοστά κορτιζόλης, δηλαδή ήταν λιγότερο αγχωμένες. Το babywearing βοηθάει την εκτεταμένη επαφή! 
 • Βοηθάει στην διαδικασία της πέψης
  Εάν το μωρό εμφανίζει δυσκολίες στην πέψη και πόνους στην κοιλιά κατά τις πρώτες εβδομάδες ή και μήνες της ζωής του, η τοποθέτησή του στον μάρσιπο αγκαλιάς και η επαφή του με τους γονείς του μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά! Όταν το μωρό τοποθετείται στον μάρσιπο σε όρθια θέση, με την κοιλιά του να αγγίζει την κοιλιά της μητέρας ή του πατέρα του, τότε η κίνηση του γονέα μπορεί να κάνει ένα είδος μασάζ στην κοιλιά του βρέφους, ανακουφίζοντας από πόνους και υποβοηθώντας την διαδικασία της πέψης. Επιπλέον, η ωκυτοκίνη που εκκρίνεται από την διαρκή επαφή του μωρού με τους γονείς του, βοηθάει τόσο στην μείωση του στρες που μπορεί να αισθάνεται, όσο και στην μείωση της γαστρεντερικής δραστηριότητας, ενώ υποστηρίζει την πέψη.
 • Βοηθάει το κυκλοφορικό σύστημα του μωρού
  Σύμφωνα με αρκετές έρευνες που έχουν γίνει με αντικείμενο τα αποτελέσματα της κοντινότητας και της σωματικής επαφής του βρέφους με τους γονείς του, το babywearing βοηθάει στην ρύθμιση της θερμοκρασίας και του καρδιακού παλμού, ενώ παράλληλα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην επίτευξη του θηλασμού!

Πριν αποφασίσεις να τον χρησιμοποιήσεις ενημερώσου για τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς όταν χρησιμοποιούν babywear, ώστε να τα αποφύγεις:

 • Αγοράζουν λάθος νούμερο 
  Ένα από τα πιο κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς όταν αγοράζουν ένα μάρσιπο είναι πως δεν δίνουν την απαραίτητη σημασία στο μέγεθός του, καταλήγοντας να παίρνουν κάποιον που δεν είναι κατάλληλος για το μωρό και τους ίδιους. Η καλύτερη λύση, λοιπόν, είναι να το δοκιμάζεις πριν το προμηθευτείς!
 • Δεν διαβάζουν τις οδηγίες χρήσεως
  Μπορεί να σου φανεί εύκολη και κάπως… φυσική η διαδικασία του δεσίματος ενός μάρσιπου, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητο να δώσεις προσοχή στον τρόπο που εφαρμόζεται. Αφιέρωσε ελάχιστο χρόνο για να κατανοήσεις πώς λειτουργεί και ποιες στάσεις είναι πιο βολικές για το μωρό σου, ώστε να είναι πάντα ασφαλές.
 • Τοποθετούν το παιδί πολύ χαμηλά
  Άλλη μία πολύ κοινή περίπτωση είναι αυτή που βλέπεις ένα μωρό να… βυθίζεται στο μάρσιπο και να κρέμονται τα πόδια του. Αυτό είναι όχι μόνο για το παιδί επικίνδυνο, αλλά και για εσένα. Το κεφάλι του παιδιού πρέπει πάντα να ακουμπάει στο στήθος σου (αν είναι φορεμένο μπροστά) και στον ώμο σου (αν είναι φορεμένο στην πλάτη). Όταν το δένεις, λοιπόν, φρόντισε να σπρώξεις ελαφρώς την πλάτη του μωρού και αν μετακινείται (αν, δηλαδή, η κοιλιά του είναι σε απόσταση από το σώμα σου), τότε σημαίνει πως πρέπει να το σφίξεις!
 • Νομίζουν πως μπορούν να κάνουν τα πάντα
  Σαφώς, η ευκολία που δίνει ο μάρσιπος και το γεγονός πως έχεις συνεχώς επάνω σου το μωρό σου είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σε παρασύρει στο να κάνεις κινήσεις επικίνδυνες για εκείνο. Το να “φοράς” το παιδί σου και να μαγειρεύεις, για παράδειγμα, είναι μεγάλο λάθος, καθώς ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί!
 • Καλύπτουν το πρόσωπο του μωρού με ύφασμα
  Μπορεί να συμβαίνει κατά λάθος, μπορεί να συμβαίνει και συνειδητά λόγω άγνοιας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το μωρό να τοποθετηθεί στο μάρσιπο με τρόπο που να καλύπτεται το πρόσωπό του. Είναι απαραίτητο να μπορείς ανά πάσα στιγμή να βλέπεις το πρόσωπο του μωρού!
 • Δεν στηρίζουν σωστά και επαρκώς το κεφάλι
  Κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του, ένα βρέφος δεν έχει αναπτύξει την ικανότητα να στηρίζει μόνο του το κεφαλάκι του. Για αυτό και πάντα όταν το σηκώνεις ή το έχεις στην αγκαλιά σου, φροντίζεις να κρατάς το κεφάλι του με τα χέρια σου. Το ίδιο οφείλει να κάνει και ο μάρσιπος, ώστε να μην κρέμεται το κεφάλι του μωρού και τραυματιστεί με αυτό τον τρόπο.
 • Αφήνουν τα πόδια του παιδιού να κρέμονται
  Όσο το μωρό είναι ακόμα μικρό και άρα δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του, είναι επικίνδυνο να τοποθετείται στο μάρσιπο με τρόπο που να κρέμονται τα πόδια του. Και αυτό, διότι μπορεί να προκληθεί δυσπλασία του ισχίου! Τους πρώτους μήνες, λοιπόν, το μωρό πρέπει να είναι σε ύπτια στάση με τα γόνατά του λυγισμένα (εμβρυϊκή) ή αν το τοποθετήσεις σε όρθια στάση, τότε τα γόνατά του θα πρέπει να είναι και πάλι λυγισμένα και να στερεώνονται δεξιά και αριστερά σου.