Αγκαλιάστε το μωρό σας , όπως ακριβώς σας δίνεται! Η σημασία του εμβρυϊκού σμήγματος

Αγκαλιάστε το μωρό σας , όπως ακριβώς σας δίνεται! Η σημασία του εμβρυϊκού σμήγματος Παρασκευή Γιαξή, Μαία, ΜΜedSc, MSc, PhD©
Προϊσταμένη Εκπαίδευσης, Νοσηλευτική Διεύθυνση ΙΑΣΩ

Τι είναι το εμβρυϊκό σμήγμα;

To εμβρυϊκό σμήγμα ή vernix caseosa αποτελεί το πρώτο ‘’ρούχο’’ του ανθρώπου. Μάλιστα στα λατινικά vernix σημαίνει επίχρισμα και caseosa τυρώδες! Ο λιπαρός αυτό μανδύας συμβάλει σημαντικά στην ομαλή και ασφαλή μετάβαση από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή.

Το εμβρυϊκό σμήγμα είναι μια άσπρη και κρεμώδης ουσία που παράγεται στη μήτρα από σμηγματογόνους αδένες και καλύπτει το δέρμα του εμβρύου από το τελευταίο τρίμηνο της κύησης μέχρι και λίγες μέρες μετά τη γέννησή του.

Το εμβρυϊκό σμήγμα αποτελείται από 81% νερό, 10% πρωτεΐνες και 9% λιπίδια. Αποτελεί ένα αδιάβροχο, προστατευτικό κάλυμμα, ιδιαίτερα σημαντικό τόσο για την ομαλή έξοδο του εμβρύου κατά τον τοκετό, όσο και για την ασφαλή προσαρμογή του στην εξωμήτρια ζωή.

Ποια είναι τα οφέλη του;

To εμβρυϊκό σμήγμα:

  • συμβάλει στην εύκολη κάθοδο του εμβρύου μέσω του πυελογεννητικού σωλήνα κατά τον τοκετό
  • ενυδατώνει το νεογνικό δέρμα
  • είναι επουλωτικό
  • είναι αδιάβροχο και δρα θερμορυθμιστικά, εμποδίζοντας την αποβολή θερμότητας από το σώμα του νεογέννητου κατά τα πρώτα λεπτά της εξωμήτριας προσαρμογής του
  • αποτελεί φυσικό φραγμό στην δίοδο μικροβίων τόσο στην εμβρυική όσο και στη νεογνική ζωή, καθώς περιέχει λυσοζύμη, λακτοφερρίνη και άλλους παράγοντες που βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • προστατεύει το νεογέννητο από παράγοντες περιβαλλοντικού στρες.

Για πολλές δεκαετίες, πολλοί επαγγελματίες υγείας συνηθίζουν να πλένουν και να αφαιρούν το εμβρυϊκό σμήγμα αμέσως μετά τη γέννηση του νεογνού, ώστε αυτό να φαίνεται πιο καθαρό.

Σύμφωνα με τη σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το σμήγμα δεν πρέπει να αφαιρείται μετά τη γέννηση. Το νεογνό σκουπίζεται ελαφρά και απαλά, αφού έχει πρώτα δοθεί σε επαφή δέρμα με δέρμα με τη μητέρα του. Ο πρώτο μπάνιο του νεογνού καθυστερεί για τουλάχιστον 24 ώρες αφήνοντας τις προστατευτικές λειτουργίες του λιπαρού αυτού μανδύα να δράσουν!